Το σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για την επίσκεψη κλιμακίου του ΟΔΙΠΥ στο νοσοκομείο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΟΔΙΠΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ:

Κλιμάκιο του ΟΔΙΠΥ θα επισκεφθεί το νοσοκομείο μας με σκοπό την «αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στο ΕΣΥ και την αυτοαξιολόγηση»! Εύλογα αναρωτιόμαστε εάν χρειάζεται να επισκεφθούν το νοσοκομείο για να αποτυπώσουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί και που επανειλημμένα «αποτυπώνει» το σωματείο εργαζομένων, με ενήμερη τη διοίκηση και την ΥΠΕ. Δηλαδή:

 • οι 20.000 μέρες οφειλόμενων ρεπό και αδειών
 • οι 600 κενές μόνιμες  οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων εκ των οποίων οι 300 αφορούν στη νοσηλευτική υπηρεσία
 • Ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι
 • Ότι παθολογικοί ασθενείς νοσηλεύονται σε χειρουργικές κλινικές λόγω πληρότητας 
 • Ότι οι ασθενείς στις λίστες αναμονής για χειρουργείο ξεπερνάνε τους 4000
 • Ότι η ψυχιατρική κλινική ξεχειλίζει συστηματικά από ράντζα ενώ η Παιδοψυχιατρική οδεύει στο κλείσιμο

Φυσικά και τα γνωρίζουν όλα αυτά οι «κύριοι» του ΟΔΙΠΥ, ο σκοπός τους άλλωστε δεν είναι αυτός, αλλά η μετακύλιση των ευθυνών για τα διαχρονικά προβλήματα του νοσοκομείου στους μαχόμενους υγειονομικούς που σηκώνουν τόσα χρόνια τώρα το βάρος της λειτουργίας ενός τραγικά υποστελεχωμένου νοσοκομείου και να βγάλουν «λάδι» το κράτος, που μέσω της διαχρονικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, έφτασε σε αυτό το σημείο υποστελέχωσης. Γι’ αυτό άλλωστε επιστρατεύουν και την… «αυτοαξιολόγηση»!

Αυτοί που άφησαν τα νοσοκομεία να καταρρέουν κάτω από το βάρος της πανδημίας και της λοιπής νοσηρότητας, αυτοί που άφησαν τους υγειονομικούς χωρίς όπλα, απροστάτευτους, να εφαρμόσουν αντιεπιστημονικά πρωτόκολλα, που μας αφήνουν καθημερινά να εργαζόμαστε σε επισφαλείς συνθήκες, μας κουνάνε το δάχτυλο της «αξιολόγησης»!

Τους καλούμε να «αυτοαξιολογηθούν» οι ίδιοι και να μας πουν:

 • Πόσα χρήματα αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι ασθενείς για απογευματινά ιατρεία και στην ιδιωτική υγεία επειδή δεν έβρισκαν ραντεβού στο δημόσιο σύστημα υγείας?
 • Πόσοι υγειονομικοί χρειάζεται να προσληφθούν, ακόμα και με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα των νοσοκομείων μας, για να καλυφθούν τα κενά?
 • Πόσο επιστημονικό είναι να μετακινούνται νοσηλευτές σε άλλα τμήματα που δεν γνωρίζουν, αγροτικοί γιατροί να καλύπτουν τα ΤΕΠ και τις εφημερίες κλινικών τριτοβάθμιου νοσοκομείου, ειδικευόμενοι νοσηλευτές να «χρίζονται» υπεύθυνοι βάρδιας?
 • Πόσο καλύπτονται οι νοσηλευτές με την έλλειψη υλικών που καλούνται να διαχειριστούν?
 • Πόσο “safe hospital” είναι αυτό που αναγκάζει γιατρούς να δουλεύουν 36 και πλέον ώρες άυπνοι, νοσηλευτές να κάνουν κυλιόμενες βάρδιες ασταμάτητα χωρίς ρεπό, τραυματιοφορείς να εργάζονται 16 ώρες ασταμάτητα, όροφοι ολόκληροι να καλύπτονται από μία μόνο καθαρίστρια και με εξόδους κινδύνου κλειδωμένους με λουκέτα?

Ας αφήσουν λοιπόν την κοροϊδία, γιατί οι εργαζόμενοι τους έχουν καταλάβει καλά! Ο σκοπός του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. είναι η αξιολόγηση των υπηρεσιών όχι με βάση τις ανάγκες ασθενών και εργαζομένων αλλά με κριτήριο τη μείωση του κόστους στα πλαίσια ενός ιδιωτικοποιημένου «νέου ΕΣΥ». 

Το Σωματείο Εργαζομένων καλεί τους εργαζόμενους:

• Να μην επιτρέψουν το κλίμα τρομοκρατίας, να μη δεχτούν την υποβάθμιση της δουλειάς και της αξιοπρέπειας τους! Να απαντήσουν μαχητικά σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης από τα στελέχη του ΟΔΙΠΥ.

• Να παλέψουν για ένα πραγματικά ασφαλές νοσοκομείο, με επαρκές αριθμητικά, μόνιμο προσωπικό ώστε να εξασφαλίζονται επιπλέον βάρδιες σε περίπτωση ανάγκης, με ασφαλείς και επαρκείς χώρους, με επαρκές, εκπαιδευμένο προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας!

• Να εναντιωθούν στη λογική του νοσοκομείου-επιχείρηση!

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου την Τετάρτη 22/11, στις 8:00π.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου

«αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι»

Μπέρτολτ Μπρέχτ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί