Κλιμάκιο του ΚΚΕ στη συγκέντρωση Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου

Στη συγκέντρωση Δανειοληπτών με ρήτρα Ελβετικού Φράγκου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στην Πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου, παραβρέθηκε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι το 1 στα 3 στεγαστικά με ρήτρα Ελβετικού Φράγκου είναι μη εξυπηρετούμενα και ότι βρίσκονται στον κίνδυνο άμεσων πλειστηριασμών των ακινήτων πρώτης κατοικίας 70.000 δανειολήπτες, οι οποίοι μαζί με τους εγγυητές, δευτεροεγγυητές και κληρονόμους ξεπερνούν τα 200.000 άτομα. Υπάρχουν επιπλέον και άλλα 130.000 επαγγελματικά δάνεια που μαζί με τα στεγαστικά προσεγγίζουν το 1.000.000 όλοι όσοι εμπλέκονται στα ληστρικά αυτά δάνεια. 

Το πρόβλημα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, με τις τράπεζες να βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των δανειοληπτών, ζητώντας τους να κεφαλαιοποιήσουν το νέο χρέος τους και η όποια ρύθμιση να έχει ως βάση τα σημερινά υπόλοιπα και όχι με βάση το αρχικό ποσό που δανείστηκαν.

Αναφέρθηκαν, τέλος, στον εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία τους αγνοεί. 

Στην παρέμβαση του ο Μ. Συντυχάκης είπε τα εξής : 

«Το ΚΚΕ δήλωσε την αμέριστη στήριξή του προς τους δανειολήπτες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πέσει θύματα των τραπεζών και των funds, συμπεριλαμβανομένου και εκείνων που πήραν δάνειο με ξένο νόμισμα.

Ευθύνες έχουν όλα οι κυβερνήσεις διαχρονικά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο άφησαν τη λαϊκή κατοικία έρμαιο στα «κοράκια», αλλά με συνδυασμό αντιλαϊκών νόμων, όπως του ΠΑΣΟΚ (2003), του ΣΥΡΙΖΑ (2015, 2016, 2017), το «ιδιώνυμο» για όσους αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών, της ΝΔ (2020) και του περιβόητου νόμου Κατσέλη, τον πτωχευτικό κώδικα και την απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου, «έλυσαν τα χέρα» τραπεζών και funds, για να τρέξουν τους πλειστηριασμούς χιλιάδων σπιτιών  και επαγγελματικών στεγών λαϊκών οικογενειών.

Κι αν όλοι αυτοί είναι από τη μεριά των αρπακτικών και των τραπεζών, το ΚΚΕ είναι στην άλλη πλευρά. Στην πλευρά των πολλών. Και με το σύνθημα «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη»! 

Το έχει αποδείξει, πρωτοστατώντας στον αγώνα κατά των πλειστηριασμών, μπαίνοντας μπροστά, με τους βουλευτές του, τους εκλεγμένους σε Δήμους και Περιφέρειες, με όλα τα μέλη και τα στελέχη του, παρεμποδίζοντας οποιαδήποτε ενέργεια «αρπαγής» της περιουσίας του λαού που τόσο ιδρώτα απέκτησε. 

Το ΚΚΕ δεν υποτιμά το δικαίωμα του οποιουδήποτε να προσφεύγει στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για να βρει το δίκιο του, αλλά εναντιώνεται σε προσπάθειες μεγαλοδικηγορικών γραφείων, πολιτικών και συνδικαλιστικών εκπροσώπων, που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να στέλνουν χιλιάδες ταλαίπωρους δανειολήπτες με το αζημίωτο σε δικαστικές προσφυγές για να βρουν λύση στα προβλήματά τους.

Ο συντονισμένος και οργανωμένος αγώνας είναι αναντικατάστατος. Κάθε σπίτι λαϊκής οικογένειας που βγαίνει σε πλειστηριασμό πρέπει να γίνεται σπίτι όλης της γειτονιάς, των σωματείων, των μαζικών φορέων κάθε περιοχής. Μόνο έτσι θα κοπεί ο αέρας στα «κοράκια» και στις κυβερνήσεις. «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός!».»

Ο Βουλευτής, αναφέρθηκε στην τροπολογία που έχει καταθέσει στη βουλή δύο φορές, ζητώντας ΠΑΥΣΗ εδώ και τώρα πλειστηριασμών των σπιτιών και της περιουσίας του λαού και στην ολοκληρωμένη πρόταση, που περιλαμβάνει και τους δανειολήπτες με ρήτρα ξένου νομίσματος, όπως το Ελβετικό Φράγκο, ζητώντας :

  1. Την διαγραφή των τόκων από κεφαλαιοποίηση και ανατοκισμό.
  2. Την διαγραφή του 50% των οφειλών για δάνεια στεγαστικά έως 200.000 ευρώ, σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
  3. Το πάγωμα πληρωμής οφειλών προς τις τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα για ανέργους, όσο διαρκεί η ανεργία, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση.
  4. Την μείωση 30% των οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, από επαγγελματικά δάνεια μικρών ΕΒΕ, γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι, για δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ.
  5. Την φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τα κέρδη και τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας.
  6. Την κατάργηση όλων νομοθετικών διατάξεων που ποινικοποιούν τους αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ τις έχει απορρίψει ασυζητητί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ «ποιούν την νήσσαν» !

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί