Ελληνική οικονομία ή η “αλβανική πυραμίδα” Μητσοτάκη

Του Γιώργου Δημητρίου

Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν “εξαγοραστεί” λόγω των τραπεζικών τους  χρεών. Ειναι  κόμματα σε ομηρία – εξαρτώμενα από την δωρεάν μιντιακή υποστήριξη των  ολιγαρχών. Η στρατηγική προσέγγιση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ είναι χαμένος  χρόνος αφού χρειάζεται την συγκατάθεση των ΜΜΕ και ιδιαίτερα του κ. Μαρινάκη. 

Συμβολικά το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγέθυνση του Δήμου Πειραιά και η Νέα Δημοκρατία η Εθνική  εξάρτηση υπό τον κ.Βαρδινογιάννη και λοιπών Εθνικών΄΄τρακαδόρων΄΄. Δεν υφίσταται  πολιτικό σύστημα.. 

Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙ – ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ 

Πολλή μεγάλη και σοβαρή μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκυρο περιοδικό << Taylor And Francis online >>. Η Μελέτη case study αφορά την Ελλάδα και δημοσιεύθηκε 9 Μαΐου  2023, ό,τι πιο νέο και σοβαρό υπάρχει αυτή τη στιγμή αναφορικά με την ΄΄Αλβανική  Πυραμίδα΄΄ Μητσοτάκη. 

Πατήστε χειροκροτητές του Κούλη στο λίνκ και μελετήστε κύριοι που θα καταλήξει η  επιτελική μ@λ@κί@ https://doi.org/10.1080/13563467.2023.2206644 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ… ΑΠΟ ΤΑ ΄΄ΟΥΦΟ ΣΤΟ  ΛΥΚΑΒΗΤΟ΄΄ ΣΤΗ STANDARD AND POOR’S, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ 2012 

Ο Μητσοτάκης καθ’ υπόδειξη εσωτερικών παραγόντων, προχώρησε στην ολική εξάρτηση της  Ελληνικής οικονομίας που απορρέει από την πλήρη << Χρηματιστικοποίηση >> της. Με απλά  λόγια έχει πάρει το δημόσιο χρέος και το σωτάρει στις χρηματαγορές και στην αγορά  ακινήτων. Το άσχημο σε όλο αυτό είναι ότι έχει μεταβιβάσει όλο το χρέος της  χρηματιστηριακής ανάπτυξης φούσκας στα νοικοκυριά. 

( Becker et al.2021 ,Reis and de Oliver 2021,Ruiz – Bruzzone 2021 ) 

Η εξωτερική εξάρτηση της οικονομίας από εξωτερικούς δανειστές που προκαλεί το δημόσιο  χρέος αλληλεπιδρά με την ολιγαρχική εσωτερική εξάρτηση των Ελληνικών αγορών και  συγκροτούν το μηχανισμό εξάρτησης της Ελληνικής οικονομίας. (Madariaga and Palestini ,  2021 ) 

To Δημόσιο (κρατικό) χρέος ο Μητσοτάκης και οι πολιτικοί πατρώνες του το χρησιμοποιούν  ως θεμέλιο << Χρηματιστικοποίησης >> της Ελληνικής οικονομίας όπως και το 2012 αλλά σε  μεγαλύτερη έκταση ( Reis and De Oliveira , 2021 ). Η διαδικασία της χρηματιστικοποίησης  δημιούργησε τεράστια ποσά πίστωσης διαθέσιμα για δανεισμό. 

( Berghoff and Rischbieter , 2017 ) 

Το δημόσιο χρέος είναι ο χρηματοοικονομικός μηχανισμός εξάρτησης με αποτέλεσμα η  οικονομία να είναι απόλυτα ευάλωτη από εξωτερικές χρηματαγορές και στις εσωτερικές  πιέσεις της << ολιγαρχικής επενδυτικής διαφυγής >>. 

Μόλις συμβεί ένα εξωτερικό γεγονός, μεσαία τάξη θα πληρώνεις τις πιο ακριβές τιμές στην  Ευρώπη. Μόλις η επιθυμία των των εσωτερικών καταπιεστών για κέρδη αυξηθεί θα  θρηνήσεις με μαύρο δάκρυ από τις τιμές. Αν ενας ολιγαρχάκος πτωχεύσει τα χρέη θα τα  πληρώσει η μεσαία τάξη και οι συνταξιούχοι κλπ… Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν ότι από τις  προηγούμενες business τους πληρώσαμε 25 δισ ευρώ στα μνημόνια…

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα εισήλθαν τεράστιες πιστώσεις, τα χρήματα δεν  επενδύθηκαν στην βιομηχανική παραγωγή με προσανατολισμό τις εξαγωγές. ( Berghof and Rischbieter , 2017 ) 

Η απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα υποστηρίζεται από την απελευθέρωση στη ροή  κεφαλαίων, που επέτρεψε στον Μητσοτάκη να διευρύνει τα << Ελλείμματα του ισοζυγίου  τρεχουσών συναλλαγών >> για μεγάλες περιόδους. ( Stockhammer 2013 ) 

To όλο ολιγοπωλιακό στήσιμο της αγοράς ενέργειας πίστευαν ότι θα είναι η απάντηση στη στασιμότητα της ζήτησης. Το δημόσιο χρέος που έγινε χρηματιστηριακό προϊόν και οι  συμπαιγνιακές μεταρρυθμίσεις αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και έγιναν ένα μοντέλο  ανάπτυξης που καθοδηγείται από το δημόσιο χρέος και τη μικρές εξαγωγές της βιομηχανίας. ( Stockhammer , 2013 ) 

Ουσιαστικα οι ροές κινητών και ρευστών κεφαλαίων από τις χώρες του πυρήνα της Ε.Ε  αναζητούσαν υψηλότερες αποδόσεις. Η Μητσοτακική πολιτική ηλιθιότης ως περίοδος  εισροών κεφαλαίων κορυφώθηκε με κερδοσκοπικές φούσκες στις χρηματοπιστωτικές  

αγορές και στις αγορές ακινήτων οι οποίες θα ξανασκάσουν όπως το 2012. ( Reinhart and Reinhart , 2008 ) 

Οι τράπεζες εντός χώρας που αναζητούν και αυτές υψηλότερες αποδόσεις περιόρισαν κατά  πολύ το δανεισμό στη βιομηχανία και ανακατεύθυναν τα κεφάλαια στους καταναλωτές για  στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ( Gambarotto and Solari , 2015 ). 

Tα νοικοκυριά παραπληροφορούνται, όπως το 2012, και γίνονται άφοβα πρόθυμα να απορροφούν τον τραπεζικό δανεισμό για να διατηρήσουν την καταναλωση στο πλαίσιο της στασιμότητας των πραγματικών μισθών. ( Barba and Piveti , 2009 ) 

Προκύπτει αύξηση της συνολικής ζήτησης , η οποία απορροφά τις ξένες εισαγωγές  στο πλαίσιο μιας αδύναμης εγχώριας παραγωγής , που βασίζεται στο χρέος (Gambarotto and Solari , 2015 ) 

Το μοντέλο << ΟΛΙΓΑ.ΜΗΤΣΟ >> βασίζεται αποκλειστικά από τη ζήτηση που καθοδηγείται  από το δημόσιο χρέος, υποκινούμενη από την εγχώρια κατανάλωση που υποστηρίζεται  στην ουσία από το χρέος των νοικοκυριών. ( Μάνταλος, Θωμαδάκης, 2015 ) 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

1) Κασσελάκη,άμεσα μια επιτροπή επιστημόνων να διαβάζει την οικονομική  πραγματικότητα… 

2) Η Standard & Poor’s οίκος αξιολόγησης επιβεβαιώνει και εμένα που γράφω και το  Μητσοτάκη γιατί είναι σα να λέει στο ξένο χρηματιστηριακό κεφάλαιο: << τρέξτε  επενδύστε κεφάλαια αυτοί οι Έλληνες τα κάνουν σπίτια και κατανάλωση… οπότε τα  λεφτά μας είναι σίγουρα όπως με τα μνημόνια >> 

ΥΓ. Οι Κούρδοι στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ας με συγχωρέσουν για την αναφορά, δεν θα το  έκαναν για δεύτερη φορά αυτό το έγκλημα..

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί