«Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού»: Διαμαρτυρία και από τους γιατρούς του νοσοκομείου Ρεθύμνου (Φωτο)

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου, τονίζοντας για πολλοστή φορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σε επίπεδο στελέχωσης το μοναδικό δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού και καταγγέλοντας ταυτόχρονα την απόφαση για εφημερία τομέα στο ΤΕΠ κατά τις ημέρες που δεν έχει ειδικευόμενο ή «έμπειρο» αγροτικό γιατρό.

Δείτε:

Καταρρέει και το νοσοκομείο Ρεθύμνου – Οι γιατροί αρνούνται εφημερίες πέρα από την ειδικότητά τους και εκπέμπουν SOS

Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου: Δε θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του νοσοκομείου μας σε διαμετακομιστικό κέντρο

“Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του νοσοκομείου μας σε διαμετακομιστικό κέντρο – Κέντρο Υγείας”, επισημαίνουν ενώ παράλληλα δηλώνουν πως δεν συναινούν στην εφημερία τομέα, “η οποία αν εφαρμοστεί θα προκαλέσει μεγάλο κύμα φυγής γιατρών με απειλή για την βιωσιμότητα και λειτουργία κρίσιμων τμημάτων, όπως η Μονάδα αιμοκάθαρσης”.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες ανέφεραν:

“Ως εδώ!
Σήμερα 18/10/23 στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και μετά από έγγραφο της Ιατρικής Υπηρεσίας που εισηγείται εφημερία τομέα στο ΤΕΠ κατά τις ημέρες που δεν έχει ειδικευόμενο ή «έμπειρο» αγροτικό γιατρό,
Αποφασίσαμε ότι:
Δεν συναινούμε στην εφημερία τομέα, η οποία μάλιστα αν εφαρμοστεί θα προκαλέσει μεγάλο κύμα φυγής γιατρών με απειλή για την βιωσιμότητα και λειτουργία κρίσιμων τμημάτων, όπως η Μονάδα αιμοκάθαρσης.
Αποτελεί αντιποίηση ειδικότητας η εφημερία τομέα στο ΤΕΠ και με οποιαδήποτε άλλη μορφή και εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη σωστή διεκπεραίωση των επειγόντων περιστατικών αλλά και κίνδυνο να βρεθούν οι γιατροί σε δικαστική εμπλοκή ασχολούμενοι με ζητήματα υγείας που δεν αφορούν την ειδικότητα τους. Νομοτελειακά θα επιδεινώσει το ήδη εντατικοποιημένο πρόγραμμα εφημέρευσης με συνέπεια την επιπλέον εξάντληση του λιγοστού εναπομείναντος ιατρικού προσωπικού. Τέλος θα υπονομεύσει τις ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ασθενείς από τις επιμέρους ειδικότητες και τελικά θα επιδεινώσει τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου.
Από τις εφημερίες στην COVID κλινική όλων των ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα στις οποίες συνεισφέραμε στη συνέχεια εξαναγκαστήκαμε σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών, χωρίς να είναι πάλι συναφές με την εκάστοτε ειδικότητα μας, και τώρα σε εφημερίες τομέα στο ΤΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε υποχώρησή μας διαχρονικά, στην ουσία υποβαθμίζει όλο και περισσότερο την εργασία μας και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, μονιμοποιείται και αφήνει περιθώρια για περαιτέρω υποβάθμιση, καθιστώντας σταδιακά τον ιδιωτικό τομέα ως μόνη διέξοδο για τους ασθενείς.
Υπενθυμίζουμε ότι χρειάζεται η συναίνεση του γιατρού για το πρόγραμμα εφημεριών και σε περίπτωση που δοθούν εντέλλεσθε για εκτέλεση εφημερίας τομέα η Ιατρική υπηρεσία και η διοίκηση του νοσοκομείου θα μας βρουν απέναντι. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι δεν υπήρξε ποτέ συναίνεση από τους γιατρούς για την εφημερία διακομιδής αλλά εξαναγκασμός με διοικητικές εντολές.
Το λιγοστό προσωπικό που έχει απομείνει είναι εξουθενωμένο! Οι παραιτήσεις συναδέλφων και ειδικά των νέων γιατρών, λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας, έχουν σαν συνέπεια να ζούμε οριακές και επικίνδυνες καταστάσεις καθημερινά στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των ασθενών.
Χρειάζονται άμεσα κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ειδικά κίνητρα τόσο στο ΤΕΠ, όσο και σε όλα τα τμήματα πρώτης γραμμής του νοσοκομείου τα οποία είναι υποστελεχωμένα. Υπενθυμίζουμε οτι η Παθολογική κλινική ”λειτουργεί” με ένα μόνιμο γιατρό, τα τακτικά χειρουργεία είναι ελάχιστα, ενώ σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, γεγονός που συνεπάγεται συνεχείς μετακινήσεις των πολιτών σε άλλα νοσοκομεία που διαθέτουν τις αντίστοιχες ειδικότητες.
Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του νοσοκομείου μας σε διαμετακομιστικό κέντρο – Κέντρο Υγείας.
Ενημερώνουμε ότι θα προβούμε σε περαιτέρω κινητοποιήσεις με συμπαραστάτη και σύμμαχο τον κόσμο, ο οποίος δικαιούται ένα ποιοτικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Η κατάρρευση των δημόσιων Νοσοκομείων είναι φαινόμενο Πανελλαδικό και δεν αφορά πια μόνο τα Περιφερικά Νοσοκομεία“.

Λύση στα προβλήματα του νοσοκομειου ζητούν οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Ρεθύμνου

Σε ανακοίνωσή τους οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Ρεθύμνου τονίζουν:
“Εμείς οι Συνταξιούχοι του Ρεθύμνου, μαζί με όλους τους συμπολίτες μας ,αγωνιούμε για την κατάσταση του Νοσοκομείου Ρεθύμνης.
Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε ενάντια στη συνεχόμενη πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για στροφή προς την ιδιωτική περίθαλψη , υποβαθμίζοντας τις δημόσιες δομές υγείας με επίκεντρο και το δικό μας νοσοκομείο.
Τα εξοντωτικά ωράρια λειτουργίας του προσωπικού (ιατρών και νοσηλευτών )λόγω υποστελέχωσης, καθιστούν ανεπαρκής τη λειτουργία του νοσοκομείου με συνέπεια πολλών προβλημάτων στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Εμείς οι συνταξιούχοι , βρισκόμαστε ένα παραπάνω στην πολύ δύσκολη θέση να οδηγηθούμε στην ιδιωτική περίθαλψη αδυνατώντας να ανταπεξέλθουμε οικονομικά , εξαιτίας των περικομμένων και πενιχρών συντάξεών μας.
Δώστε λοιπόν λύση στο πρόβλημα του νοσοκομείου μας !
Όλοι μαζί στον αγώνα να μην μετατραπεί το Νοσοκομείο Ρεθύμνης σε ένα διακομιστικό κέντρο υγείας” .

Goodnet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί