ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: Με ψήφους 20 υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά εγκρίθηκε η εισήγηση Κασσελάκη για ΚΕ και συνέδριο

Διαιρεμένη βγήκε η εσωκομματική αντιπολίτευση καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχουν αποκλίνουσες στρατηγικές ανάμεσα στην Ομπρέλα και την ομάδα πέριξ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου στις πρόσφατες εκλογές. Δύσκολη, κατ άλλους οριακή … η επικράτηση της πλευράς που στηρίζει την προεδρική γραμμή αλλά ξεκάθαρα αθροίζει συνεχώς και νέες δυνάμεις.

Δείτε:

Στ. Κασσελάκης στην ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Πηγαίνουμε σε ένα μεγάλο συνέδριο για την κοινωνία»

Η κατά πλειοψηφία υπερψήφιση της εισήγησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (20 ναι, 10 όχι και 8 λευκά) για το πολιτικό σχέδιό του, τη σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής (11-12 Νοεμβρίου 2023) και τον χρονικό καθορισμό του Συνεδρίου (23-24-25 Φεβρουαρίου 2023) προοικονομεί τη συνέχιση (υπό αίρεση) της προσπάθειας Κασσελάκη για ανασυγκρότηση και ανανέωση του κόμματος. Το χάσμα που χωρίζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη και στελέχη της λεγόμενης Αριστερής Πτέρυγας, αποτυπώθηκε στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, όμως, και η εσωκομματική αντιπολίτευση βγήκε διχασμένη ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει αν και τα στελέχη της εκφράζουν διαφωνίες για την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Από τη μια, η ομάδα γύρω από την Εφη Αχτσιόγλου αλλά και ο Διονύσης Τεμπονέρας κ.ά. δεν επιλέγουν σύγκρουση ενώ στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εμφανίζονται πιο μετωπικά.

Η χτεσινή θυελλώδης συνεδρίαση ήταν όπως όλα δείχνουν η αρχή της πορείας προς την έξοδο από την Κουμουνδούρου για στελέχη που αποτελούν τον πυρήνα της Ομπρέλας και για κομματικά μέλη σε όλη τη χώρα που θεωρούν ότι έχει επέλθει «δεξιά» μετάλλαξη του κόμματος προς φιλελεύθερες θέσεις και είχαν θέσει ως σημείο καμπής τη διεξαγωγή συνεδρίου το Νοέμβριο (άλλοι έθεταν έστω ως τα μέσα Δεκεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς το όριο). Η μετάθεση του συνεδρίου για το Φεβρουάριο του 2023 μετατρέπεται σε σήμα ότι την επόμενη (όχι μακρινή) μέρα η Κουμουνδούρου δεν θα έχει ένα τμήμα διαφωνούντων που αντιλαμβάνονται ότι δεν χωράνε στον ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη.

Πως ψήφισαν τα μέλη της ΠΓ

Την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο (ΚΕ 11-12 Νοεμβρίου, Συνέδριο 23-24-25 Φεβρουαρίου) καταψήφισαν οι 9 που είχαν καταθέσει κείμενο έντονης κριτικής στην νέα ηγεσία και σε πρότερες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , δηλαδή οι Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης ,Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, και μαζί τους ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αντιθέτως, λευκό επέλεξαν οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Διονύσης Τεμπονέρας, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Μπίστης και Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Κι αυτό παρόλο που η Έφη Αχτσιόγλου και άλλα στελέχη εγκάλεσαν τον Στέφανο Κασελάκη για τοποθετήσεις του περί «κεφαλαίου που δεν πρέπει να δαιμονοποιείται» ή για τη… μεσσιανικού τύπου αναφορά για αδιαμεσολάβητη σχέση με την κοινωνία, που κατά τους διαφωνούντες, παραπέμπει σε αποδυνάμωση των συλλογικών οργάνων.

Δεν έμειναν για την ψηφοφορία ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι , κατά τη συνεδρίαση, είχαν εκφραστεί αρνητικά για την πολιτική πορεία του κόμματος, ενώ έλειπε στο εξωτερικό η Δανάη Κολτσίδα.

Την πλειοψηφία των «20» της Πολιτικής Γραμματείας αποτελούν οι:

Παναγιώτα Αράπη-Μπελώνη, Γιώργος Βασιλειάδης, Ολγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου, Μάγκυ Δούση, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια, Στέφανος Κασελάκης, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου , Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Πάνος Ρήγας, Ράνια Σβίγγου, Νίκος Σκορίνης , Ελένη Συμεωνίδου , Ολυμπία Τελιγιορίδου , Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πηγή: documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί