Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα στο Στρασβούργο για το σκάνδαλο υποκλοπών: «Κράτος και παρακράτος γίνονται ένα» (Βίντεο)

Στο θέμα των υποκλοπών εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ξεκάθαρα ότι η χρήση και εξαγωγή παράνομων λογισμικών από κυβερνήσεις για την παρακολούθηση κατά το δοκούν, πολιτικών αντιπάλων και κρατικών λειτουργών, «ακυρώνει και προσβάλει τον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, καθώς και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, τόνισε με νόημα ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για Ανοιχτή Κοινωνία, για Φιλελεύθερη Δημοκρατία, όταν κράτος και παρακράτος γίνονται ένα. Όταν παραβιάζεται βάναυσα και παράνομα η ιδιωτικότητα».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως ήταν «ανάμεσα στις κυβερνήσεις που ευρέως και παρανόμως χρησιμοποίησαν και εξήγαγαν κατασκοπευτικό λογισμικό», όπως και τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο πως «αντί να προχωρήσει την έρευνα για τις παράνομες παρακολουθήσεις, έσπευσε να εμποδίσει την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής που τις αποκάλυπταν».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν με τις παράνομες παρακολουθήσεις οδηγούμαστε στον Όργουελ, με τη συγκάλυψη και το “σκοτάδι” οδηγούμαστε στον Κάφκα».

Καταλήγοντας επισήμανε τη βασική ευθύνη για το ΣτΕ, να μην επιτρέψει να συνθλίψουν τους πολίτες, οι μηχανισμοί «ενός αντιδημοκρατικού και αυταρχικού κράτους».

Η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα

H χρήση και εξαγωγή παράνομων λογισμικών από κυβερνήσεις για την παρακολούθηση κατά το δοκούν, πολιτικών αντιπάλων και κρατικών λειτουργών, ακυρώνει και προσβάλει τον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, καθώς και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για Ανοιχτή Κοινωνία, για Φιλελεύθερη Δημοκρατία, όταν κράτος και παρακράτος γίνονται ένα.
Όταν παραβιάζεται βάναυσα και παράνομα η ιδιωτικότητα.

Δυστυχώς ανάμεσα στις κυβερνήσεις που ευρέως και παρανόμως χρησιμοποίησαν και εξήγαγαν κατασκοπευτικό λογισμικό, ήταν και αυτή της χώρας μου.

Η κατά το Σύνταγμα αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε χωρίς καμία δικαιολογία υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, κρατικούς λειτουργούς, ακόμη και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
Αλλά ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αντί να προχωρήσει την έρευνα για τις παράνομες παρακολουθήσεις, έσπευσε να εμποδίσει την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής που τις αποκάλυπταν.
Η δικαστική έρευνα ακόμη καθυστερεί.

Ενώ η κυβέρνηση πρόσφατα, παραβιάζοντας τον κανονισμό της Βουλής, έσπευσε χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία, να αλλάξει τη σύνθεση της Αρχής, προκειμένου μεταξύ άλλων να μην υλοποιηθεί και απόφασή της, για επιβολή οικονομικού προστίμου στην ΕΥΠ.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια διπλή παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Κράτους Δικαίου.
Γιατί όσο αποτρόπαιο είναι το έγκλημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, άλλο τόσο είναι και η απόπειρα συγκάλυψης που επιχειρείται.
Γιατί έτσι καταργείται άλλη μια αρχή του Κράτους Δικαίου.
Η διάκριση και ο έλεγχος των εξουσιών.
Και αυτό αποτελεί  διολίσθηση προς τον κρατικό αυταρχισμό.
Με δυο λόγια:

Αν με τις παράνομες παρακολουθήσεις οδηγούμαστε στον Οργουελ,
Με τη συγκάλυψη και το “σκοτάδι” οδηγούμαστε στον Κάφκα.
Όπου ο πολίτης θα νιώθει να τον συνθλίβουν οι μηχανισμοί ενός αντιδημοκρατικού και αυταρχικού κράτους.
Είναι λοιπόν βασική ευθύνη για το ΣτΕ, καθώς αποτελεί μέρος του καταστατικού του χάρτη, να μην το επιτρέψει αυτό να συμβεί.
Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε καμία χώρα μέλος του.
Και να αναλάβει δράση.
Η εξαιρετική έκθεση που έχουμε στα χέρια μας, όπως και οι ενέργειες του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελούν θετικά βήματα.
Βήματα προς το φως και τη δικαιοσύνη, απέναντι στο σκοτάδι και τη συγκάλυψη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί