Κ. Αρβανίτης: Η μάχη για το μεταναστευτικό ξεκίνησε με την υπογραφή της Αριστεράς

Δήλωση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left, μέλους της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη για την τελική ευθεία στην οποία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου:

Κώστας Αρβανίτης: Η μάχη για το μεταναστευτικό ξεκίνησε με την υπογραφή της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Φτάσαμε στην τελική ευθεία για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης. Σήμερα, ξεκινά η ουσιαστική διαπραγμάτευση και όχι όπως έγραψαν πολλά ΜΜΕ την περασμένη βδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής. Σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου   Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου. Το ευρωκοινοβούλιο είναι συνομοθέτης και για την θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η LEFT έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. 

Σε όλη αυτή την δύσκολη διαδρομή τονίσαμε σε όλους τους τόνους ότι η μάχη αυτή θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση ή τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Θα κρίνει το ποιες πολιτικές και ποιες δυνάμεις θα κυριαρχήσουν: Της Προόδου και της Δημοκρατίας ή της Ακροδεξιάς. 

Πριν από λίγες μέρες λοιπόν το Συμβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική εντολή σχετικά με τη νομοθετική πράξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης. Και σήμερα το πρωί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Κομισιόν ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις για το νέο σύμφωνο. Ξεκινάει δηλαδή ο τρίλογος για τον υποφάκελο κρίσης του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, στον οποίο συμμετέχουμε ενεργά.

Η πολλαπλώς προβληματική νομοθετική πρόταση που είχε καταθέσει η Κομισιόν της κ. Φον Ντερ Λάιεν και του κ. Σχοινά, μετά από διαβουλεύσεις σχεδόν 4 χρόνων έφθασε στη σημερινή της μορφή. 

Το τελικό κείμενο με το οποίο προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις ο εισηγητής Juan Fernando Lopez Aguilar, Ισπανός σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος της επιτροπής Libe, είναι προϊόν σκληρών διαπραγματεύσεων χρόνων

Ο εισηγητής έχει την εντολή να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου. 

Πιστεύουμε ακράδαντα και καταφέραμε να το υιοθετήσει και το ευρωκοινοβούλιο ότι η μόνη πραγματική αλληλεγγύη σε περιόδους κρίσης είναι η υποχρεωτική και αναλογική μετεγκατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη και θα παλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Με όλες τις τελευταίες εξελίξεις, χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαϊκό σχεδιασμό, βασισμένο στην πραγματική αλληλεγγύη, γιατί η ορθή διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού είναι αυτή που θα μας οδηγήσει είτε στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είτε στην Ευρωπαϊκή διάλυση. 

Η LEFT, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  κι εγώ προσωπικά ως σκιώδης εισηγητής, επιμείναμε και πετύχαμε να περάσουμε ως θέση του Ευρωκοινοβουλίου την υποχρεωτική αυτόματη μετεγκατάσταση σε περιόδους κρίσης, τις ελάχιστες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την σαφή έννοια του ορισμού κατάσταση κρίσης. 

«Κατάσταση κρίσης» σημαίνει μια εξαιρετική κατάσταση μαζικών και αιφνίδιων αφίξεων υπηκόων τρίτων χωρών ή απάτριδων από ξηρά ή θάλασσα σε ένα κράτος μέλος, 

Kαταφέραμε ακόμη να βγάλουμε από το κείμενο την έννοια της «ανωτέρας βίας» που θα έδινε πλήρη ελευθερία στα κράτη μέλη να παρεκκλίνουν χωρίς κανέναν έλεγχο από την Επιτροπή και να προσθέσουμε την αναγνώριση προσφύγων με την διαδικασία prima facie, δηλαδή αναγνώριση εκ πρώτης όψεως, όπως είχε κάνει η Γερμανία το 2015.

Η μάχη που δώσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο είναι μια μάχη για την πρόοδο, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, και αυτή τη θέση, όπως έχει με σαφήνεια διαμορφωθεί μέχρι τώρα, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε. 

Θα συνεχίσουμε γιατί δεν θέλουμε να γίνει η Ελλάδα και οι χώρες υποδοχής, οι φυλακές της Ευρώπης.

Θα συνεχίσουμε με πίστη στην αξία της ανθρώπινης ζωής με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και πάντα προσηλωμένοι στις θεμελιώδεις  αρχές της Ενωμένης Ευρώπης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί