ΕΣΗΕΑ κατά ΜΜΕ που επαναλαμβάνουν και ανακυκλώνουν χυδαίες, σεξιστικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση για την επανάληψη και μετάδοση σεξιστικών, ομοφοβικών και ρατσιστικών θέσεων από εκπομπές, ιστοσελίδες κι έντυπα. Στην ανακοίνωση του οργάνου της ΕΣΗΕΑ που συνεδρίασε σήμερα, στηλιτεύεται η τακτική ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης (τηλεοπτικών και όχι μόνον), που επαναλαμβάνουν και ανακυκλώνουν, μέσω εκπομπών και αναρτήσεων, χυδαίες, σεξιστικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις.

Όπως επισημαίνει «παρουσιαστές, οι οποίοι εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι και δημοσιογράφοι –που με τη δημόσια συμπεριφορά τους, έχουν απαρνηθεί ή και εκποιήσει την ιδιότητα αυτή– μετατρέπονται σε κυνηγούς θεαματικότητας και επισκεψιμότητας, με απώτερο σκοπό την αυτοπροβολή τους και την εξασφάλιση της συνέχειάς τους στα Μέσα».

Σημείωνει πως «καταστάσεις όπως αυτές, που εξελίσσονται και προκαλούν την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστέες και ασυμβίβαστες με την Δημοσιογραφική Δεοντολογία. Ενώ ταυτόχρονα παραπληροφορούν και επηρεάζουν την κοινή γνώμη, διαμορφώνοντας «επικαιρότητα» με προσωπικά κριτήρια και συμφέροντα».

Αναλυτική η ανακοίνωση:

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, που συνήλθε σήμερα 12 Οκτωβρίου 2023, στηλιτεύει την τακτική ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης (τηλεοπτικών και όχι μόνον), που επαναλαμβάνουν και ανακυκλώνουν, μέσω εκπομπών και αναρτήσεων, χυδαίες, σεξιστικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις.

Η συγκεκριμένη τακτική δεν συνάδει με τις Αρχές της αξιόπιστης και έγκυρης Ενημέρωσης, παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και δημιουργεί εντυπώσεις, που προσβάλουν θεμελιώδεις Αξίες και Δικαιώματα της κοινωνίας και των πολιτών.

Το φαινόμενο αυτό, το οποίο δεν αφορά μόνον τα τηλεοπτικά Μέσα, αλλά και ιστοσελίδες, οι οποίες αυτοχαρακτηρίζονται ενημερωτικές, έχει προκαλέσει, ήδη, σε ορισμένες περιπτώσεις την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Παρουσιαστές, οι οποίοι εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι και δημοσιογράφοι –που με τη δημόσια συμπεριφορά τους, έχουν απαρνηθεί ή και εκποιήσει την ιδιότητα αυτή– μετατρέπονται σε κυνηγούς θεαματικότητας και επισκεψιμότητας, με απώτερο σκοπό την αυτοπροβολή τους και την εξασφάλιση της συνέχειάς τους στα Μέσα.

Το ΕΟΔ, ελπίζει ότι το Ε.Σ.Ρ., στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου έχουν τοποθετηθεί τέσσερις επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΑ, θα επιληφθεί του θέματος αμέσως και θα εφαρμόσει το Νόμο.

Καταστάσεις όπως αυτές, που εξελίσσονται και προκαλούν την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορεί παρά να είναι  καταδικαστέες και ασυμβίβαστες με την Δημοσιογραφική Δεοντολογία.

Ενώ ταυτόχρονα παραπληροφορούν και επηρεάζουν την κοινή γνώμη, διαμορφώνοντας «επικαιρότητα» με προσωπικά κριτήρια και συμφέροντα.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας  της ΕΣΗΕΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί