Γεωργιάδης: «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση»

Ταχεία επιστροφή στα μνημονιακά επιχειρήματα υπέρ της κατάλυσης του Δικαίου για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, με πρόσχημα τα δημοσιονομικά, κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Σχολιάζοντας στην κρατική τηλεόραση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητά την άρση των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις ανωτάτων δικαστικών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «αυτό θα σήμαινε μία πολύ σημαντική αύξηση των συντάξεων αυτών σε σχέση με το τι παίρνουν σήμερα και ενδεχομένως την διεκδίκηση αναδρομικών όλων αυτών των ετών. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα».

«Στο ερώτημα “μπορούμε να εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή αναδρομικά για όλους τους δικαστές, μαζί με αυτούς που δεν έχουν προσφύγει;”, uέλω να είμαι ειλικρινής: Όχι. Δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά, πολύ απλά. Η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας», όπως είπε.

Μίλησε επίσης για παρεπόμενα, λόγω της συνταγματικής διάταξης για διασύνδεση των αποδοχών βουλευτών και δικαστικών ως προς τους μισθούς και τις συντάξεις. «Λένε οι βουλευτές, αν δώσετε αναδρομικά στους δικαστές, δεν θα δώσετε και στους βουλευτές και να επανέλθει η βουλευτική σύνταξη εκεί που ήταν προ των περικοπών; Φαντάζεστε μία Ελλάδα όπου θα λέγαμε “περικόπτουμε τις συντάξεις όλων των άλλων ανθρώπων, αλλά επιστρέφουμε όλα τα λεφτά στους βουλευτές και τους δικαστές;”. Θα ήταν ωραίο αυτό; Όλα θέλουν ένα μέτρο».

«Δύνανται τα δικαστήρια να ασκούν δημοσιονομική πολιτική; Κατά τη γνώμη μου, απερίφραστα, όχι. Δημοσιονομική πολιτική μπορούν να ασκούν μόνο οι εκλεγμένες κυβερνήσεις», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης. «Υπάρχει δικαστική απόφαση. Και αν μας οδηγεί στη χρεοκοπία; Ποιος θα φταίει μετά; Ο δικαστής ή ο πολιτικός; … κάθε απόφαση έχει παρεπόμενα προβλήματα … εδώ υπάρχουν δύο. Ένα μεγάλο πρόβλημα δημοσιονομικό, πραγματικό. Και ένα δεύτερο καθαρά κοινωνικό. Για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της απόφασης θα έπρεπε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους βουλευτές και τους δικαστές. Να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Είναι δυνατόν;». Σε σχέση με την δημοσιονομική επιβάρυνση, υπολόγισε ότι θα επρόκειτο για «εκατοντάδες εκατομμύρια» ευρώ.

«Αναδρομικά, εγώ προσωπικά ως υπουργός δεν δίνω σε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.

«Στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα προτείνω, αν βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις με δημοσιονομικό κόστος … να μπαίνει αυτομάτως εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει: τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, 2.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης, που πρέπει να πληρωθεί. Να ξέρει ο πολίτης, αυτά πληρώνει για την κυβέρνηση, αυτά για τους δικαστές. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική. Να ξέρει ο πολίτης ότι αυτά τα λεφτά τα πληρώνει γιατί το αποφάσισε το δικαστήριο. Αλλιώς ο καθένας αποφασίζει ό,τι θέλει στην Ελλάδα και δεν τον νοιάζει τι κάνει ο άλλος».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί