ΑΔΑΕ και ΕΣΡ: Κυβερνητικό πραξικόπημα, με τις ψήφους της Ελληνικής Λύσης

Ολοκληρώθηκε το κυβερνητικό πραξικόπημα κατά της ΑΔΑΕ χάρη στις θετικές ψήφους της Ελληνικής Λύσης.

Παρά το αίτημα των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας -με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλ. Λύσης- για αναβολή της ψηφοφορίας της Διάσκεψης των Προέδρων για την αντικατάσταση των μελών της ανεξάρτητης Αρχής και μετάθεση της διαδικασίας για την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, ο κ. Τασούλας απέρριψε το κοινό αίτημα.

Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» στη ψηφοφορία, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες, οι οποίοι άλλαξαν στάση.

Νωρίτερα, καταστρατηγώντας την πρόβλεψη του Συντάγματος για πλειοψηφία 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αναφορικά με τον διορισμό μελών ανεξάρτητων αρχών, ο Κώστας Τασούλας ισχυρίστηκε ότι τα 3/5 επί των 27 μελών της Διάσκεψης είναι 16, με τον Διονύση Καλαματιανό και την Όλγα Γεροβασίλη να ζητούν σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και αναβολή της συνεδρίασης, κάτι που απέρριψε ο πρόεδρος της Βουλής.

Η πρόταση Τασούλα περιλαμβάνει τον Αθανάσιο Παλιάτσο για αναπληρωτή αντιπρόεδρο και ως τακτικά μέλη τους Κωνσταντίνο Οικονόμου, Δημοσθένη Ασημακόπουλο, Σταύρο Κωστόπουλο, Παναγιώτη Τρακάδα, Χαράλαμπο Τσιλιώτη.

Από την ΑΔΑΕ αποχωρούν ο αντιπρόεδρος Μιχαήλ Σακκάς, ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μουστάκας και τα μέλη Κατερίνα Παπανικολάου, Δημήτριος Βέργαδος, Νικόλαος Παπαδάκης, Στέφανος Γκρίτζαλης.

«Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τις ανεξάρτητες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους»

Στη «μαύρη βίβλο» του σκανδάλου των υποκλοπών η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να γράφει μόνο μαύρα κεφάλαια, υπογράμμισε μιλώντας στο Κόντρα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη. 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί για ακόμη μια φορά να κουκουλώσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Στη “μαύρη βίβλο” αυτής της υπόθεσης συνεχίζει να γράφει μόνο μαύρα κεφάλαια» ανέφερε. «Κατά τεκμήριο η ΕΥΠ είναι ο δράστης των παράνομων παρακολουθήσεων, κι όμως ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης για την υπόθεση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει τα μέλη της ΑΔΑΕ, που οφείλει να είναι ανεξάρτητη. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για την παράταση της θητείας των μελών της αρχής. Ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Βορίδης, ουσιαστικά παραδέχθηκε την μεθόδευση εκ μέρους της κυβέρνησης στη βουλή τόνισε και πρόσθεσε:

«Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται αλλά και να είναι δίκαιη», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Είναι καιρός να αφήσει η κυβέρνηση τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά και τον κ. Ράμμο, να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των υποκλοπών.

ΕΣΡ: Έγινε το «deal» ΝΔ – Ελληνικής Λύσης για την αντικατάσταση των μελών της Ολομέλειας

Με τις ψήφους της Ελληνικής Λύσης «πέρασε» η πρόταση της πλειοψηφίας για την αντικατάσταση των μελών της Ολομέλειας του ΕΣΡ, των οποίων η θητεία έχει λήξει, κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Η ένσταση επικεντρώθηκε στην αλχημεία Κ. Τασούλα πως ο αριθμός 16 που ήταν οι ψήφοι ΝΔ και Ελληνικής Λύσης δεν αντικατοπτρίζει πλειοψηφία 3/5 σε σύνολο 27 μελών όπως απαιτεί η διάταξη του αναθεωρημένου Συντάγματος. Με λίγα λόγια, ενώ στα 27 μέλη της Διάσκεψης των προέδρων τα 3/5 απαιτούν ποσόστωση 16,2 που μεταφράζεται σε 17 θετικές ψήφους, η ερμηνεία που έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ήταν 16 ψήφοι.

Μετά την ερμηνεία Τασούλα ως προς το μαθηματικό, αλλά ιδιαίτερα βασικό για την εξέλιξη της συνεδρίασης, κομμάτι η πρόταση του Προέδρου της Βουλής εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης (ψήφοι 16) και με το ΚΚΕ να δηλώνει «παρών» (ψήφοι 2) και τα υπόλοιπα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας να καταψηφίζουν (ψήφοι 8), ενώ σημειώνεται πως απουσίαζε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία νοσεί με covid.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ να συνδέουν το γεγονός με το πρόστιμο των 2 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβληθεί στον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης για τις περίφημες κειραληφές που έχει διαφημίσει.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως «θα δούμε ποια θα είναι η στάση του νέου ΕΣΡ στο θέμα του προστίμου στην Ελληνική Λύση» μιλώντας για «ενδεχομένως και οικονομική συμφωνία ανάμεσα στην Ν.Δ και στην Ελληνική Λύση». Αντίστοιχη αντίδραση υπήρξε και από την γραμματέα της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη που επισήμανε πως «το deal το είδαμε, είναι πολλά τα λεφτά».

Η νέα Ολομέλεια του ΕΣΡ είναι η εξής: πρόεδρος η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος, Γιάννης Πολίτης.

Μέλη της Ολομέλειας διορίζονται: Ο Γιάννης Μιχελάκης, πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Ο Ευτύχης Παλλήκαρης, ο οποίος διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα πρόεδρος του ΑΠΕ – ΜΠΕ μετά την εκλογική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019. Δημήτρης Σταυρόπουλος δημοσιογράφος (Alpha), Σπυρίδων Χρυσοφώτης δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Πέτρος Τριανταφυλλίδης αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Γιώργος Βλαβιανός δημοσιογράφος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί