Φωτιά στον Έβρο: Σκληρή μάχη με τους ισχυρούς ανέμους – Μήνυμα για εκκένωση στη Λευκίμμη

Για 15η μέρα μαίνεται η πυρκαγιά που καίει στον Έβρο. Πλέον αφού κατέκαψε τον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς και πάνω από 800.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.

Δείτε:

Εφιάλτης χωρίς τέλος: Για 15η μέρα καίγεται ο Έβρος

Tην ίδια στιγμή, μήνυμα εκκένωσης από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Λευκίμμης, οι οποίοι καλούνται να κατευθυνθούν προς Τυχερό. 

 Ενεργοποίηση 

#Έβρος

 Εάν βρίσκεστε στην περιοχή #Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς #Τυχερό

 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice— 112 Greece (@112Greece) September 2, 2023

Σύμφωνα με το evros-news.gr, η φωτιά έκαψε ήδη ένα μαντρί και κινείται προς το χωριό και το στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας.

Συναγερμός έχει σημάνει και στον οικισμό Προβατώνα, ύστερα από μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή. Οι κάτοικοι είναι σε επιφυλακή για πιθανή εκκένωση, αφού οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά τα σπίτια τους. 

Τα εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς με διαδοχικές ρίψεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η φωτιά εξαπλώνεται επικίνδυνα, κινούμενη απειλητικά προς το στρατόπεδο του Προβατώνα. 

Τεράστιο το μέτωπο – Ισχυρότατοι οι άνεμοι

Βόρεια του Σουφλίου, σε ρέμα στα όρια ευθύνης των δασαρχείων Σουφλίου και Διδυμοτείχου, εντοπίζεται σήμερα το μεγαλύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Έβρο. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, προσπαθώντας με συνεχόμενες ρίψεις νερού να αναχαιτίσουν τη φωτιά, η ένταση της οποίας διαφοροποιείται ανά διαστήματα.

Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι στην περιοχή είναι ισχυροί, με βορειοανατολική κατεύθυνση, και με ισχύ 5 μποφόρ, ενώ στον Νομό, σύμφωνα με τη γγ Πολιτικής Προστασίας υπάρχει και σήμερα πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατηγορίας 4.

Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους καθώς η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις απειλώντας και οικισμούς. 

Οι ρίψεις νερού συνεχίζονται και σε αρκετά σημεία από τα οποία έχει περάσει ήδη η πύρινη λαίλαπα για την αποτροπή του κινδύνου αναζωπυρώσεων. Τέλος, το μέτωπο του Σουφλίου μετακινήθηκε από χθες προς τη Δαδιά, καίγοντας τον μικρό πυρήνα του δάσους, ωστόσο δεν εμφανίζει ανησυχητική ένταση, καθώς καίει στην ήδη καμένη περιοχή.

Σημειώνεται ότι σήμερα στον Έβρο, για την κατάσβεση των δύο τελευταίων ενεργών μετώπων, επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα, με τη συνδρομή από αέρος οκτώ αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία, ενώ μεγάλος είναι ο αγώνας που δίνουν και οι εθελοντές, την ώρα που τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί