Επικίνδυνη κακοκαιρία με σφοδρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, προειδοποιούν μετεωρολόγοι

Το φθινόπωρο – τουλάχιστον ημερολογιακά – είναι εδώ και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μας το θυμίσει ο καιρός αφού ένα ολιγοήμερο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να σαρώσει τη χώρα.

Τα χαρακτηριστικά που θα έχει η κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας από την ερχόμενη εβδομάδα ανέλυσε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Όπως ο ίδιος εξηγεί χαρακτηριστικά μέσα από ανάρτηση που έκανε.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας με το καλημέρα της νέας εβδομάδας. Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη αποτελεί ένα βαρομετρικό χαμηλό η εξέλιξη του οποίου θα θυμίσει προχωρημένο Φθινόπωρο παρά τέλη Καλοκαιριού.
Ανάλογη ατμοσφαιρική κυκλοφορία τη συναντάμε προχωρημένο Οκτώβριο ή ακόμη και προς Νοέμβριο με μια μετατόπιση αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά κι όχι από τα δυτικά βορειοδυτικά που θα ήταν σαφώς πιο συμβατό με αυτά που μας δείχνει το ημερολόγιο.

Μεγάλος όγκος νερού και θυελλώδεις άνεμοι

Το κύριο χαρακτηριστικό της πολύ ισχυρής κακοκαιρίας που αναμένουμε θα είναι ο μεγάλος όγκος νερού που αναμένεται να πέσει σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο θα είναι και οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι οι οποίοι ενδέχεται να προσεγγίσουν ακόμη και τα επίπεδα θυέλλης.

Η εξέλιξη των βροχοπτώσεων

Στον πρώτο μας χάρτη μπορούμε να έχουμε μια εικόνα σχετικά με το πως θα εξελιχθούν οι βροχές που θα συνοδεύουν αυτό το κύμα κακοκαιρίας. Αν παρατηρήσουμε την αντιστοίχιση των χρωμάτων με την κλίμακα στο κάτω μέρος του χάρτη, θα δούμε ότι σε αρκετά τρίωρα η κλίμακα τερματίζει. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε τιμές όγκου νερού που ίσως προσεγγίσουν ή και ξεπεράσουν τους 50 με 70 τόνους νερού ανά στρέμμα. Τέτοιες τιμές οδηγούν σε εκτεταμένα πλημμυρικά επεισόδια και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Τα στοιχεία θέλουν η κακοκαιρία να ξεκινά τη Δευτέρα και από τα βόρεια επηρεάζοντας σε πρώτη φάση τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο.

Σε δεύτερη φάση όπου θα αφορά το διάστημα Τρίτη – Τετάρτη, φαίνεται να επηρεάζονται κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα με τα ανατολικά προσήνεμα αλλά και το δυτικό – βορειοδυτικό Αιγαίο να βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου.

Ενδεχόμενο σχηματισμού μεσογειακού κυκλώνα

Το αρκετά θερμό Καλοκαίρι που έχει προηγηθεί για το σύνολο της Μεσογείου, έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας στην αυτή θάλασσα.

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι καθώς αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα απομακρυνθεί προς τον κόλπο της Σύρτης και αλληλεπιδρώντας με τα αυτά νερά θερμοκρασίας της τάξης των 28° με 29°, είναι δυνατόν να σχηματιστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (medicane). Χαρακτηριστικά σημειώνουμε με το μπλε βέλος το “μάτι” αυτού στους χάρτες του υετού όπου στην ουσία είναι μια περιοχή με επικράτηση ήπιου καιρού την ίδια στιγμή όπου γύρω από αυτό επικρατούν ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Μπορεί ο σχηματισμός του Μεσογειακού Κυκλώνα να λαμβάνει χώρα προγνωστικά τουλάχιστον μακριά από την περιοχή μας, παρόλα αυτά η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη παρακολούθηση μιας και σε δεύτερο χρόνο εφόσον αυτός αντέξει και δεν διαλυθεί στις ακτές της βόρειας Αφρικής, είναι δυνατόν να απασχολήσει τμήματα της χώρας μας ανάλογα με την τροχιά του. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το εξετάσουμε σε δεύτερο χρόνο μιας και αυτή τη στιγμή δεν απειλούμαστε, εφόσον βέβαια αυτός σχηματιστεί.

Πολύ πιθανή η εκδήλωση επικίνδυνων φαινομένων

Το ενδεχόμενο σχηματισμού Μεσογειακού Κυκλώνα έστω και μακριά από τη χώρα μας που αναφέραμε παραπάνω, δείχνει τη δυναμική της όλης κατάστασης.

Είμαστε σε μία εποχή όπου οι θάλασσές μας είναι πολύ θερμές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτική αστάθεια που με τη σειρά της μπορεί να παράξει τον ιδιαίτερα επικίνδυνο καιρό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή.

Φαινόμενα όπως χαλάζι, υδροστρόβιλοι, ανεμοστρόβιλοι, κεραυνοί, υψηλός κυματισμός, επικίνδυνοι άνεμοι κτλ, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας και να ακολουθούμε πιστά τις ανακοινώσεις της πολιτείας μέσω των αντίστοιχων φορέων όταν και αν αυτές εκδοθούν.

H ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Φθινοπωρινή έφοδο» βλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου

Για μείγμα καλοκαιριού με φθινοπωρινές εφόδους από τη Δευτέρα (04/09) μέχρι και την Τετάρτη (06/09) κατά τόπους έκανε λόγο, την Παρασκευή (01/09), ο Σάκης Αρναούτογλου.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook την οποία και συνόδευσε με σχετικό βίντεο, ο μετεωρολόγος – μεταξύ άλλων – έγραψε: «Μείγμα καλοκαιριού με φθινοπωρινές εφόδους κατά τόπους από βδομάδα! Καλό μήνα σε όλους και όλες! Σας παραθέτω στο παρακάτω βίντεο την πιθανή εξέλιξη των φαινομένων καθώς και τις ώρες εκδήλωσής τους (βροχές ή καταιγίδες με τις σκούρες αποχρώσεις) από τη Δευτέρα (04/09) μέχρι και την Τετάρτη (06/09), με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία!

Η εκτίμηση, όμως, της έντασης των προαναφερθέντων φαινομένων καθώς και των ανέμων θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχει αυξηθεί η αξιοπιστία των μοντέλων αναφορικά με την ακριβή διαδρομή της ατμοσφαιρικής διαταραχής που θα επηρεάσει την περιοχή μας καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες διαφοροποιήσεις σχετικά μ’ αυτή».

Ο καιρός από την ΕΜΥ έως και την Τετάρτη (06/09)

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, την Κυριακή (03/09), στην κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια και στην Κρήτη αναμένονται λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο – τοπικά – 7 μποφόρ. Ακόμα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια, όπου δε θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 31 με 33.

Όσον αφορά στη Δευτέρα (04/09), σύμφωνα με την ΕΜΥ, αρχικά στη Μακεδονία και στην Ήπειρο και, βαθμιαία, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο επίκεινται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Ακόμα, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο βαθμιαία 7, ενώ στο Ιόνιο το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, την Τρίτη (05/09) και την Τετάρτη (06/09), σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην κεντρική και στη νότια χώρα περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στη βόρεια Ελλάδα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Ακόμα, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα κεντρικά και στα νότια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί