Φάμελλος σε Μητσοτάκη: Κάνετε την κλιματική κρίση μια βολική δικαιολογία

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως αξιωματική αντιπολίτευση ηγείται των πυρών κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που σήμερα βρίσκεται σε θέση απολογούμενουγια τη διαχείριση των φονικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να κατακαίουν άκρως σημαντικές δασικές αλλά και παραγωγικές εκτάσεις στη χώρα, με αιχμή την τεράστια πυρκαγιά στον Έβρο που κατακαίει για 13η μέρα το μοναδικό οικοσύστημα της Δαδιάς με το μέγεθος της καταστροφής να ξεπερνά τα 810.000 στρέμματα μέχρι στιγμής.

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την αρχική τοποθέτησή του στην Βουλή σημειώνοντας ότι δυστυχώς η Βουλή έρχεται ξανά, μετά το 2021, να συζητήσει το θέμα των πυρκαγιών «μέσα σε μία εξελισσόμενη πρωτοφανή φυσική καταστροφή», ευχαριστώντας όλους όσους δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, τόσο από τις ελληνικές υπηρεσίες, τους εθελοντικούς φορείς και τους απλούς πολίτες, όσο και τα μέλη των διεθνών ομάδων που ήρθαν να βοηθήσουν από άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, επανέλαβε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τα συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων από τις φωτιές: «τους 2 ήρωες πιλότους του καναντέρ που χάσαμε στην Κάρυστο, τον Χρήστο Μουλά και τον Περικλή Στεφανίδη, αλλά και όλα τα θύματα του φετινού τραγικού καλοκαιριού γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη».

Χαρακτήρισε ανήκουστο να χάνονται κρίσιμα και εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, αλλά επίσης να κινδυνεύουν από τις φλόγες «πόλεις, πρωτεύουσες νομών, νοσοκομεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η σημαντική αεροπορική βάση στη Νέα Αγχίαλο».

«Σήμερα, για 13η ημέρα καίγεται ο Έβρος και η Ροδόπη, η μεγαλύτερη, στην μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης τουλάχιστον την τελευταία 20ετία. «Είναι επί πρωθυπουργίας σας κ. Μητσοτάκη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα κινδυνεύει ο τελευταίος εναπομείνας πυρήνας του Δάσους της Δαδιάς, γιατί ο κεντρικός καταστράφηκε, αυτός με τα μοναδικά είδη των αρπακτικών πτηνών. Και η αγωνία των επιστημόνων του πεδίου είναι ότι δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην κατάσβεση. Το διασταυρώσαμε από δύο πηγές. Είναι κάτι που πρέπει να καταθέσουμε. Είναι η 13η ημέρα. Η φωτιά έχει περάσει από τον πυρήνα. Από όλες τις πληροφορίες γνωρίζουμε ότι έχει περάσει από τον πυρήνα η φωτιά. Το είπα στον κ. Κικίλια εδώ και τρεις ημέρες, χωρίς να το δημοσιοποιήσω. Το 112 έστειλε μήνυμα για το Σουφλί. Αυτά είναι πραγματικότητα, δεν είναι πληροφορίες ή διαδόσεις», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Καυτηρίασε επίσης την «υποκρισία» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα θέματα. «Το παρουσιάζετε ως δική σας πρωτοβουλία, παρότι το ζητήσαμε στις 24 Ιουλίου, σαν κάναμε ερώτηση 3 Αυγούστου και ειδικό αίτημα 23 Αυγούστου».

«Η μεγάλη σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη είναι ότι:

 • παρά τις δεσμεύσεις σας στις προγραμματικές 2019 και 2023 με ρητά
 • παρά την αντίστοιχη συζήτηση για πυρκαγιές το 2021 και τις δεσμεύσεις σας τότε,
 • παρά την περυσινή μεγάλη πυρκαγιά πάλι στη Δαδιά και τις εξαγγελίες σας
 • παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις στις 7 Ιουλίου φέτος,

Αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και ανεπαρκή για αυτό τον κίνδυνο. Και η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική σας πολιτική ευθύνη. Και οφείλω να πω και προσωπική κύριε Μητσοτάκη και ξέρετε ότι είμαι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου», τόνισε ο κ. Φάμμελος. «Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης, και μετά και τις καταστροφές πυρκαγιές του 2021, δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει χώρος για συγνώμη, και προφανώς δεν έχετε αξιοπιστία για τις νέες εξαγγελίες που θα κάνετε σήμερα κατόπιν εορτής».

Αν και, όπως προέβλεψε, «εκ των υστέρων, θα κάνετε ότι μπορείτε για να αποφύγετε το πολιτικό κόστος, δεν μπορείτε πλέον να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία. Αυτό σίγουρα δεν εμπεδώνεται με τις συγνώμες μετά από το δυστύχημα των Τεμπών. Ούτε με την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, που και τη χώρα εξέθεσε, και την αμυντική της θωράκιση. Ούτε με την επιδρομή ακροδεξιών χούλιγκανς από την Κροατία -που διασχίσαν την χώρα από τα σύνορα μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια για τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, ούτε με τον αποκλεισμό για πολλές ώρες τόσων ανθρώπων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, λόγω της ελλιπούς διαχείρισης του συμβάντος με το βυτιοφόρο. Ούτε φυσικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές».
 
«Αυτά είναι όλα τα “επιτελικά” επιτεύγματα της κυβέρνησής σας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο κ. Φάμελλος θύμισε στον Κ. Μητσοτάκη ότι «από το 2021 ο Αλέξης Τσίπρας σας είχε προειδοποιήσει» να μην επικαλείται σε κάθε φυσική καταστροφή την κλιματική κρίση, γιατί ευτελίζεται η σημασία που πρέπει να δώσει στην αντιμετώπισή της ο πολίτης. «Κυβερνάτε 4 χρόνια τώρα, και έχετε ήδη επικαλεστεί αντίστοιχες δικαιολογίες το 2021 σε αντίστοιχη καταστροφή 1,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων».

Αντί να χτιστεί η επάρκεια πόρων και μέσων και να σχεδιαστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αποδομήθηκαν όσα παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το 2019, αγνοώντας την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και όλα τα εργαλεία με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία φρόντισε θωρακίσει τη χώρα. Έτσι ήρθαν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, το ρεκόρ με την τριπλάσια έκταση καμένων εκτάσεων σε σχέση με τον μέσο όρο 15ετίας, οι ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον και σε κρίσιμες, βασικές δομές της χώρας.

«Δεν είναι επιτυχία σας» η εκκένωση του μεγαλύτερου περιφερειακού νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας, των γιατρών και υγειονομικών είναι, τόνισε ο κ. Φάμελλος. Ο ακριτικός Έβρος όπου ο κ. Μητσοτάκης κατέβηκε συμβολικά υποψήφιος ζει τώρα τα αποτελέσματα της πολιτικής εκμετάλλευσής του από την ΝΔ. «Και εσείς ακόμη δεν έχετε πάει εκεί που καίει η μεγαλύτερη πυρκαγιά της 20ετίας στην Ευρώπη».

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα έφτασε να αμφισβητεί την επιστήμη και τα στοιχεία που δημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, που έδειχναν ότι με 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων. «Είναι υποχρέωση της Επιστήμης να ενημερώνει την Κοινωνία. Εσάς όμως σας ενοχλεί η αλήθεια! Γιατί σας εκθέτει!», τόνισε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τα στοιχεία πριν δυο μέρες. «Φαντάζομαι ότι δεν το αμφισβητείτε και αυτό;».

Ο κ. Φάμελλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στην δευτερολογία του:

 • για τις 3.600 κενές θέσεις στο οργανόγραμμα της Πυροσβεστικής, τις 2.500 απολύσεις συμβασιούχων κάθε Οκτώβριο (τους είχατε αντιμετωπίσει με ΜΑΤ και αύρες έξω από το Υπουργείο, θύμισε), την ανεπάρκεια εναέριων μέσων παρά την αύξηση
 • την απουσία οργανογράμματος στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που ιδρύθηκε το 2021, κίνηση κάλυψης της ανεπάρκειας απέναντι στις πυρκαγιές με διάσπαση αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος
 • τον ανενεργό Νόμο για την Πολιτική Προστασία του 2020 που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη
 • την στασιμότητα στα έργα για την πολιτική προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανύπαρκτη (0,5%) απορρόφηση κονδυλίων στον τομέα αυτό
 • την στασιμότητα στην πρόληψη πυρκαγιών, με αλα καρτ αξιοποίηση τμημάτων από το πόρισμα Goldammer, τις για τα μάτια του κόσμου επεμβάσεις καθαρισμού και διαχείρισης στα δάση «μόνο σε μικρή απόσταση από τους δρόμους», όταν το 2019 σταμάτησε η Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Πυρκαγιών που είχε εγκεκριμένη χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ
 • την μη ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών, το πάγωμα των 550 προσλήψεων δασολόγων και δασοπόνων το 2019 ενώ οι συνταξιοδοτήσεις συνεχίζουν να συρρικνώνουν το προσωπικό, την προβληματική και πρόχειρη μεταφορά από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ, με υλοποίηση κάθετης δομής χωρίς διοικητικό προσωπικό και στελέχη για την οικονομική διαχείριση, ενώ ακόμα εκκρεμούν δεδουλευμένα, υπερωρίες, υπερωρίες και αποζημιώσεις, εκτός έδρας για τα έτη 2021 και 2022
 • την απώλεια 5.000 εργαζόμενων στη δασοπροστασία που σταμάτησε η κυβέρνηση το 2019
 • το πάγωμα για 2 χρόνια σε σχέση με τους δασικούς χάρτες και την εκκρεμότητα για τις οικιστικές πυκνώσεις
 • την απουσία συνολικού σχεδιασμού και πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, ενώ υπάρχει Εθνική Στρατηγική από το 2016 με επιστημονική δουλειά πολλών φορέων μεταξύ των οποίων η Ακαδημία Αθηνών και η Τράπεζα της Ελλάδος
   

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί