Φρ. Παρασύρης: «Θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά έως 400kW στην Κρήτη και την Πελοπόννησο;»

Για την εξέλιξη του διαγωνισμού για την απόκτηση αδειών κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 400 kW στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2022, κατέθεσε ερώτηση ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος του ΚΤΕ Ενέργειας Φραγκίσκος Παρασύρης.

Στην ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη επισημαίνει πως «η σχετική διαδικασία διενεργήθηκε από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μετά το πέρας του διαγωνισμού υποβλήθηκαν σωρεία καταγγελιών προς τη ΡΑΑΕΥ και το ΥΠΕΝ, οι οποίες αφορούν την παράνομη χρήση λογισμικού κατά την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο, τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο, αφήνοντας εκτός πολλούς ενδιαφερόμενους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το πάγωμα της διαδικασίας στη χορήγηση συνδέσεων στους επιτυχόντες συμμετέχοντες, προκειμένου η ΡΑΑΕΥ να ελέγξει τις ως άνω καταγγελίες».

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, επισημαίνει το γεγονός ότι το έργο της αξιολόγησης της διαδικασίας ανατέθηκε σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, ο οποίος σε τμήμα του πορίσματος που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αναγνωρίζει τη χρήση των λεγόμενων ρομποτικών συστημάτων, κατά την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, ενώ παρατίθενται και σειρά ελλείψεων και κενών κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και ειδικότερα αναφορικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και ύστερα από τη μη έκδοση απόφασης για το συγκεκριμένο διαγωνισμό ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό για την αξιοποίηση του πορίσματος του εμπειρογνώμονα, ο οποίος ανέλαβε να εξετάσει τις συνθήκες και τους όρους του διαγωνισμού καθώς και για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των αποτελεσμάτων για τα φωτοβολταϊκά ισχύος 400KW  στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Επιπλέον, ο Βουλευτής ερωτά αν θα προχωρήσει η η Ρυθμιστική Αρχή στην εξέταση των φακέλων των επενδυτών που έχουν καταγγείλει ότι αδικήθηκαν λόγω των προβλημάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί