Βουλή: Συζήτηση για την Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ με αφορμή ερώτηση Συντυχάκη

Με μετακινήσεις-μπαλώματα και με ιδιώτες επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά σε παιδοψυχιάτρους στην αντίστοιχη κλινική του ΠΑΓΝΗ, που έκλεισε κάτω από την υποστελέχωση που την έχει καταδικάσει η εφαρμοζόμενη πολιτική. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος, απαντώντας στη σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τη μετακίνηση ενός παιδοψυχιάτρου από την Αθήνα για ένα μήνα (!), ενώ εξετάζει και την πρόσληψη με μπλοκάκι ιδιώτη γιατρού για να καλύψει μία κενή θέση. 

Οι μετακινήσεις γιατρών είναι μπαλώματα, είναι προσωρινές λύσεις που δεν αντιμετωπίζουν τα μόνιμα κενά, που έχει προκαλέσει η εφαρμοζόμενη πολιτική της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Συντυχάκης, σημειώνοντας τις τραγικές επιπτώσεις από το κλείσιμο της συγκεκριμένης κλινικής, καθώς είναι η μοναδική δημόσια κλινική στη Νότια Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων σε όλη την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Σημείωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2022 όταν είχε παραιτηθεί λόγω της εντατικοποίησης και της υποβάθμισης της Κλινικής ο ένας από τους τρεις παιδοψυχίατρους, η Κλινική παρέμεινε ανοιχτή χάρη στο φιλότιμο του προσωπικού της, στελεχωμένη μόνο με 2 παιδοψυχίατρους, που εργάζονται εδώ και 10 μήνες ξεπερνώντας τις δυνάμεις τους. Προσπάθησαν σκληρά να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες, πραγματοποιούσαν 15 εφημερίες ο καθένας χωρίς να πληρώνονται στο σύνολό τους, χωρίς να λαμβάνουν τα ρεπό που δικαιούνται, τις άδειές τους, χωρίς να μπορούν ούτε να αρρωστήσουν. Έχοντας εξαντλήσει πλέον τις αντοχές τους, δήλωσαν δικαιολογημένα ότι δεν είναι σε θέση να καλύψουν και πάλι όλες τις εφημερίες του Ιουλίου με αποτέλεσμα, φυσικά, η Κλινική να αδυνατεί να νοσηλεύει παιδιά και εφήβους.

Παρόλο που η κυβέρνηση γνωρίζει αυτά τα σοβαρά προβλήματα, δεν παίρνει κανένα μέτρο αντιμετώπισής τους, κατήγγειλε ο Μ. Συντυχάκης. 

Στην απάντησή του ο Δημ. Βαρτζόπουλος, υφυπουργός Υγείας, παραδέχθηκε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τη συγκεκριμένη Κλινική, ομολογώντας ότι σε όλη την Επικράτεια λειτουργούν μόλις 8 παιδοψυχιατρικές μονάδες, γεγονός πάντως που το απέδωσε όχι στην πολιτική της κυβέρνησης που συρρικνώνει τον δημόσιο τομέα, αλλά στην άρνηση των γιατρών να πάρουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα καθώς και στην άρνησή τους να στελεχώσουν το ΕΣΥ, το οποίο -όπως είπε- «δεν είναι ελκυστικό». 

Ψευδείς χαρακτήρισε αυτούς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ο Μ. Συντυχάκης, τονίζοντας πως οι λίστες αναμονής των γιατρών που θέλουν να πάρουν αυτή την ειδικότητα είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη ειδικότητα, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να περιμένουν έως και 10 χρόνια. Όσον αφορά τις μετακινήσεις, σημείωσε ότι αυτή η πρακτική εκτός όλων των άλλων δημιουργεί απαράδεκτους όρους για γιατρούς και νοσηλευτές που σε πολλές περιπτώσεις εξαναγκάζονται σε παραίτηση, ενώ ανακυκλώνεται ο φαύλος κύκλος των μετακινήσεων και των τραγικών ελλείψεων. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί