ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Τα 5 μηνύματα της Αχτσιόγλου, οι υποψηφιότητες Τσακαλώτου, Παππά και η αναμονή για Πολάκη

Ο κύβος ερρίφθη. Η Έφη Αχτσιόγλου άνοιξε την κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της για την προεδρία του κόμματος. Την Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ανακοινώσει από το Impact Hub στου Ψυρρή τη δική του υποψηφιότητα, ενώ ο Νίκος Παππάς στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή στις 15 και 16 Ιουλίου. Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, εκτός απροόπτου, ανάλογη στάση θα κρατήσει και ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής Χανίων, βέβαια, κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του.

Δείτε:

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου ως υποψήφιας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα Αχτσιόγλου εξέφρασαν με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά μέσα ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης, με τον δεύτερο να ανακοινώνει ότι δεν προτίθεται να είναι ο ίδιος υποψήφιος, όπως είχε γραφτεί.

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.»

Η Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνει η “Αυγή”, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει συλλογικά να αναζητήσει τις αιτίες που οδήγησαν στην εκλογική του ήττα με «ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια», βάζοντας σε πρώτο πλάνο την ανάγκη για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια έδωσε το βασικό περίγραμμα της ιδεολογικής και πολιτικής πλατφόρμας που επιδιώκει να εκφράσει, επισημαίνοντας ότι η υποψηφιότητά της εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά, όπως είπε, «την Ελλάδα, την κοινωνία, την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη». Μίλησε δε για την ανάγκη το κοινωνικό ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα συλλογικό όραμα που αποσκοπεί σε «μία κοινωνία ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας, για να μην καθορίζονται οι ορίζοντες του καθενός και της καθεμιάς από τις συνθήκες γέννησης του». Αναφέρθηκε επίσης στο δικαίωμα στα κοινά αγαθά, στη μόρφωση και στις συνθήκες αξιοπρέπειας στην εργασία, προκρίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία. Μίλησε ακόμη για τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και τις δυνατότητες που γεννά ο στόχος της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής δικαιοσύνης, ενώ πρόσθεσε ότι η υποψηφιότητά της αφορά και «τις δυνάμεις του Πολιτισμού και τους ανθρώπους που υψώνουν τείχος στη μισαλλοδοξία, στην ομοφοβία, στον ρατσισμό και στην Άκρα Δεξιά».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν ξεκινά από το μηδέν. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε σε δύο κρίσιμες στιγμές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα που καταγράφονται ως συλλογική παρακαταθήκη: Στην ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης και την έξοδο της χώρας από το «τέλμα της χρεοκοπίας», αλλά και στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στη μετατροπή του σε ένα μεγάλο μαζικό κόμμα. Για την επόμενη ημέρα του κόμματος διαμήνυσε ότι ο στόχος εφεξής πρέπει να είναι μία σύνθεση προκειμένου να συγκροτηθεί μία νέα κοινή ταυτότητα και μία νέα πολιτική παράδοση και όχι «το άγχος της δικαίωσης των προσωπικών διαφορετικών διαδρομών». Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκίνησε, όπως ανέφερε, ως κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιλέγοντας να εκπροσωπήσει τους προοδευτικούς πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπεριληπτικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας.

«Είμαστε με τους πολλούς»

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά της Έφης Αχτσιόγλου στη συζήτηση για το προς τα πού πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα “προς το Κέντρο ή προς την Αριστερά;”. Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε. Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόταξε έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «αποτελεσματικό, μεθοδικό, σύγχρονο και ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις».

Τα πέντε μηνύματα της Αχτσιόγλου

Πηγές από το περιβάλλον της Έφης Αχτσιόγλου σημειώνουν πως κεντρικό ζητούμενο μέσα από τη εκλογή νέας ηγεσίας πρέπει να είναι μεταξύ άλλων η εξωστρέφεια, υποστηρίζοντας ότι η εκλογική διαδικασία δεν μπορεί να είναι «ένα κλειστό εσωκομματικό παίγνιο μηχανισμών και τάσεων», αλλά μια ανοιχτή κοινωνική διαδικασία για το μέλλον της χώρας. Παράλληλα, πρόσωπα από το περιβάλλον της ανέφεραν πως η ίδια θα συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας στη φαρέτρα της τη μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη της ανάληψης της διακυβέρνησης αλλά και της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό και λαϊκό κόμμα μέσω της διεύρυνσης. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η Έφη Αχτσιόγλου θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ενότητα, εκπροσωπώντας παράλληλα τη νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποτιμηθεί ο πλούτος των επιμέρους καταβολών, πολιτικών παραδόσεων και ευαισθησιών όλων των μελών και στελεχών του. Στην ίδια κατεύθυνση, θα επιμείνει να μιλά για το «δίκιο των πολλών», εκτιμώντας ότι «ένας σύγχρονος λαϊκός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να απορρίψει το ψευτοδίλημμα αν θα πάει προς το Κέντρο ή προς τα αριστερά». Υπό αυτό το πρίσμα, θα προτάξει την ανάγκη μίας «δημιουργικής αντιπολίτευσης» τώρα, που, όπως εκτιμά, θα αποτελέσει προϋπόθεση για μία αποτελεσματική φιλολαϊκή κυβέρνηση «αύριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα η Έφη Αχτσιόγλου θα ξεκινήσει την προεκλογική της καμπάνια με περιοδείες στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην επαρχία. Πάντως, κρίσιμο ζήτημα θεωρούν από το επιτελείο της ο να μην απομακρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την κοινωνία, λόγω των «εσωτερικών του αναζητήσεων». Σε ό,τι αφορά δε την καθαυτή λειτουργία του κόμματος, θα προτάξει από την πλευρά της τον επαγγελματισμό, τον σύγχρονο λόγο και την αποτελεσματικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την κίνησή της.

Σήμερα παρέμβαση Παππά

O Νίκος Παππας, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει την υποψηφιότητά του στην Κεντρική Επιτροπή το σαββατοκύριακο, αναφέρθηκε στο ζήτημα του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης, υποστηρίζοντας ότι «μπορεί η στρατηγική μας να ψηφίστηκε ομόφωνα, αλλά δεν εφαρμόστηκε ομόθυμα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «ο μετασχηματισμός, που είχε εξαγγείλει το βράδυ των εκλογών του 2019, δεν περπάτησε. Για λόγους αντικειμενικούς και για λόγους υποκειμενικούς». Υποστήριξε δε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν πρέπει το κόμμα να επιστρέψει σε «μία ζεστή και ασφαλή φωλιά, αυτή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία, αν δούμε και πανευρωπαϊκά τον χάρτη, φέρνει τα κόμματα αυτά στο όριο της εκλογικής επιβίωσης». Στο ίδιο μήκος κύματος, έθεσε το ερώτημα για τη σχέση που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. «Ποια θα είναι η σχέση μας με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στις συνόδους του οποίου ήταν καλεσμένος ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και πέντε χρόνια; Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε το επόμενο βήμα;» ανέφερε. Την ίδια ώρα, είπε, πρέπει να αναγνωρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πλήγωσε τη μεσαία τάξη και ότι τα 37 δισ. ευρώ ήταν η άλλη όψη της υπερφορολόγησης. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση γύρω από τον οδικό χάρτη για την εκλογή ηγεσίας είπε ότι «θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε οι διαδικασίες μας να είναι ένα πολιτικό γεγονός», ενώ επανέλαβε την πρότασή του για μία μικρή χρονική παράταση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί