Καύσωνας «Κλέων»: Τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους εργαζόμενους

Υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που υπάρχει υψηλός κίνδυνος θερμικής καταπόνησης

Υπουργική απόφαση εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, προσδιορίζοντας όλα τα έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων ανά τη χώρα από τον καύσωνα «Κλέων».

Μεταξύ άλλων, η υπουργική απόφαση περιλαμβάνει την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που υπάρχει υψηλός κίνδυνος θερμικής καταπόνησης, ειδικότερα εντός του χρονικού διαστήματος από τις 12:00 έως και τις 17:00, δηλαδή στις ώρες αιχμής του καύσωνα.

Πίνακας για καύσωνα
Υπουργείο Εργασίας

Την ίδια στιγμή, η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας προβλέπεται για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, το υπουργείο κάνει σύσταση για μέτρα οργάνωσης του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης από τον χώρο εργασίας του.

Απαραίτητη είναι και η πρόβλεψη για παροχή τεχνικών, οργανωτικών μέτρων πρόληψης θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με ιδιαίτερη «σημείωση» σε εκείνους που απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες, για τους οποίους είναι υποχρεωτική χορήγηση μέτρων ατομικής προστασίας.

Πίνακας υπουργείου Εργασίας
Υπουργείο Εργασίας

Μεταξύ άλλων προβλέπεται υποχρεωτική παύση εργασιών:

α) Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σε εργοδότες περιοχών της χώρας που, σύμφωνα με την εκτίμηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός σύμφωνα με:

1. Την τιμή βιοκλιματικού δείκτη WBGT, όταν αυτή είναι ανώτερη του 32,2 (σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ) ή

2. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 42ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 14%, ή

3. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 40ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00’ – 17.00’ σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery).

β) Ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει για θερμοκρασία που διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38ο C.

Ολόκληρη η υπουργική απόφαση

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί