Βουλή: Ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις προγραμματικές

Την πρώτη κοινοβουλευτική μάχη αναμένεται να δώσει σήμερα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τον νέο μεταβατικό πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο να ξεδιπλώνει την ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθιστώντας διακριτές τις διαχωριστικές γραμμές από τις προτεραιότητες της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

To ρεπορτάζ του Ιάσονα Σχινά Παπαδόπουλου στην Αυγή:

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις τρεις ημέρες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα θέσει επί τάπητος τη δική του εναλλακτική ατζέντα πάνω σε όλα τα κρίσιμα θέματα, με τον Σ. Φάμελλο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας, με αιχμή του δόρατος την ακρίβεια, της εργασίας, της Υγείας και της Παιδείας. Σε θέσεις μάχης θα βρίσκεται, φυσικά, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με το Προεδρείο της να συντονίζει την παρουσία των βουλευτών. Υπενθυμίζεται ότι το νέο Προεδρείο της Κ.Ο. που συνεδρίασε χθέες το μεσημέρι αποτελείται από τους Σωκράτη Φάμελλο (πρόεδρος Κ.Ο.), Διονύση Καλαματιανό (γραμματέας Κ.Ο.), Θανάση Θεοχαρόπουλο (διευθυντής Κ.Ο.), Όλγα Γεροβασίλη (αντιπρόεδρος Βουλής) και τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, Νίκο Παππά, Νάσο Ηλιόπουλο και Θεοδώρα Τζάκρη.

Συνεχίζονται οι εσωκομματικές διαβουλεύσεις

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα στο εσωτερικό του κόμματος στρέφονται προς την Πολιτική Γραμματεία της Δευτέρας, που θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα στη μία το μεσημέρι. Στις 15 και 16 Ιουλίου πάντως αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπου θα κατατεθούν και οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου, ενώ θα επικυρωθεί ο οδικός χάρτης που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία.

Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι θα υπάρξουν και διαφορετικές προτάσεις λαμβάνοντας υπόψη τα όσα διαδραματίστηκαν στην Π.Γ. της προηγούμενης Κυριακής. Στη θέση για εκλογή νέας Π.Γ. φαίνεται πως επιμένει ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης έθεσε ως διακύβευμα για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τη συνέχιση της στρατηγικής της λεγόμενης διεύρυνσης. Ο ίδιος είχε προτείνει πάντως ήδη από την Κυριακή τη διενέργεια συνεδρίου και εσωκομματικών εκλογών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συνάντηση Ομπρέλας

Στο μεταξύ, οι διαβουλεύσεις στελεχών και τάσεων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Τριήμερη πανελλαδική σύσκεψη πραγματοποίησε η Ομπρέλα με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον μελών του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, η συζήτησε εξελίχθηκε ομαλά, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τόσο τον απολογισμό της πορείας του κόμματος και την ήττα των εκλογών όσο όμως και την επόμενη ημέρα. Ενδεχομένως στην επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. να καταθέσουν κείμενο συμβολής βάζοντας σε πρώτο πλάνο αφενός τις προγραμματικές αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα με σκοπό να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανασυγκρότηση.

Βέβαια, πολύς λόγος έγινε και για την κούρσα διαδοχής, με το σενάριο διεκδίκησης της θέσης του προέδρου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραμένει ενεργό, όχι όμως και δεδομένο, μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της Κεντρικής Επιτροπής. Κι αυτό γιατί στο τραπέζι δεν υπάρχουν «δύο γραμμές αλλά δύο προοπτικές», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στέλεχος της Ομπρέλας. Εάν τελικά προχωρήσει η υποψηφιότητα Τσακαλώτου, τότε στο ενδεχόμενο δεύτερου γύρου «θα αναζητηθούν ευρύτερες συνεργασίες και με άλλα τμήματα του κόμματος για να επιτευχθεί μια νέα αριστερή πλειοψηφία». Πάντως, στελέχη της τάσης δεν αποκλείουν αυτό να γίνει ήδη από τον πρώτο γύρο, κάτι που θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί