Διαμαρτυρία ξενοδοχοϋπαλλήλων για τον εργαζόμενο που κάηκε από καυτό λάδι: «Τα ξενοδοχεία αποτελούν καθημερινές “κοιλάδες των Τεμπών” για τους εργαζόμενους» (Βίντεο)

Κινητοποίηση έξω από το ξενοδοχείο πραγματοποίησε η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τον εργαζόμενο που κάηκε από καυτό λάδι.

Δείτε: Ηράκλειο: Εργατικό ατύχημα με θύμα 22χρονο ανασφάλιστο μάγειρα που υπέστη εγκαύματα β’ βαθμού

Δυναμική κινητοποίηση σε ξενοδοχείο στα Μάλια πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου πριν μερικές μέρες έλαβε χώρα ένα νέο εργατικό ατύχημα με τον σοβαρό τραυματισμό ενός 22 χρονου συναδέλφου μάγειρα από καυτό λάδι.

Ο 22χρονος εργάζονταν ως βοηθός μάγειρα, από τις 10 Ιουνίου μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 20 Ιούνη, οπότε σημειώθηκε το εργατικό ατύχημα με τον συνάδελφο να έχει υποστεί εγκαύματα β’ βαθμού. Ο συνάδελφος μετέφερε μια κατσαρόλα με καυτό λάδι όταν του έφυγε από το χέρι και έπεσε κάτω, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Η εργοδοσία του ξενοδοχείου όχι μόνο δεν κάλεσε ασθενοφόρο από την πρώτη στιγμή, αλλά προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός αφού τον είχε ανασφάλιστο χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, καλώντας μόνο τον γιατρό του ξενοδοχείου ο οποίος του έβαλε μόνο κάποιες αλοιφές. Αναγκάστηκε η μητέρα του συναδέλφου να έρθει από απομακρυσμένη περιοχή του Λασιθίου για να μεταφέρει το παιδί στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να περάσουν 3 βασανιστικές ώρες για τον συνάδελφο μέχρι να έχει την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική αγωγή.

Παρουσία του ίδιου του συναδέλφου και της οικογένειάς του πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη διεύθυνση του ξενοδοχείου, η οποία μέσω του ίδιου του διευθυντή για ακόμα μια φορά κράτησε προκλητική στάση, αφού κρύφτηκε στο γραφείο του, αποφεύγοντας να μιλήσει στους εκλεγμένους συνδικαλιστές και στο συνάδελφο.

Αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι τα ξενοδοχεία αποτελούν καθημερινές «κοιλάδες των Τεμπών» για τους εργαζόμενους, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Μόνο λίγες μέρες έχουν περάσει από τις κινητοποιήσεις της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων έξω από τις πύλες ξενοδοχειακών μονάδων, με τις οποίες καταγγέλλαμε τις συνθήκες εντατικοποίησης, τα κομμένων ρεπό, τη μαύρη – ανασφάλιστη εργασία.

Από την αρχή της σεζόν προειδοποιούσαμε για μια σκληρή σεζόν με εργατικά ατυχήματα. Με την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, λόγω των άθλιων συνθηκών, τα οποία μέτρα υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς είναι ανύπαρκτα. Οι όροι της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων καταπατούνται. Οι ξενοδόχοι για ακόμα μια φορά απαιτούν η δουλειά να βγει με κάθε κόστος, με αποτέλεσμα ακόμα και η σωματική ακεραιότητα των ξενοδοχοϋπαλλήλων να μπαίνει σε καθημερινό κίνδυνο.

Ήρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων του κλάδου! Με οργάνωση και αγώνα μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω! Τα παραδείγματα αμέτρητα που δείχνουν ότι όταν οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι οργανωμένα μέσα από τα σωματεία τους, έχουν κατακτήσεις και νίκες.

Η σεζόν που ξεκίνησε πρέπει να είναι σεζόν σκληρών αγώνων για τους μισθούς μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα παλέψουμε οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέσα σε κάθε ξενοδοχείο, με εμπιστοσύνη στη δύναμη των εργαζομένων.

Απαιτούμε για το συγκεκριμένο περιστατικό:

Να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του εργατικού ατυχήματος.

Η εργοδοσία να αναλάβει όλα τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του συναδέλφου.

Να πληρώσει η εργοδοσία κανονικά την μισθοδοσία και τα ένσημα για όσο διάστημα βρίσκεται εκτός εργασίας.

Να πραγματοποιηθεί έκτακτος έλεγχος της επιθεώρησης εργασίας για μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων και την εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας και διεκδικούμε:

Εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης σε όλα τα ξενοδοχεία

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με διασφάλιση του 5ήμερου 8ωρου χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία.

Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία.

Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Δείτε βίντεο από την κινητοποίηση:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί