Αλ. Τσίπρας: Η λέξη «απάτη» για το πρόγραμμα της ΝΔ είναι λίγο – Ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ θα αποτρέψει την επιδίωξη Μητσοτάκη για δημοκρατία τύπου Ουγγαρίας

«Η ΝΔ εξαγγέλλει και υπόσχεται πράγματα τα οποία δεν θα υλοποιήσει, γιατί το πραγματικό της πρόγραμμα είναι αυτό το οποίο κατέθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, όχι πολύ καιρό πριν, δυο μήνες πριν, τέλη Απριλίου το κατέθεσε, όπου δεν συμπεριλαμβάνεται σχεδόν καμία από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra24 ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα της ΝΔ και οι υποσχέσεις της για μια σειρά ζητημάτων, όπως το ΕΣΥ, τα σχολεία, την αύξηση των δημοσίων δαπανών, τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο «είναι στον αέρα, ακοστολόγητα και προφανώς δεν θα υλοποιηθούν».

«Δεν έχουν καταθέσει τίποτα στο Μεσοπρόθεσμο. Κανένα μέτρο. Και βγαίνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και λέει τα έχουμε κοστολογημένα, κατατεθειμένα όλα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ο κ. Σκυλακάκης λέει, όχι, τίποτα δεν καταθέσαμε. Ένας από τους δύο λέει ψέματα. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλήγωντας στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ «λέει πράγματα που δεν θα κάνει και δεν λέει πράγματα που έχει σκοπό να κάνει» όπως αυτά που «φανέρωσε ο κ. Πνευματικός με όλα όσα είπε για το σχέδιο για την Υγεία. Ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, συρρίκνωση δαπανών και ακόμα και διαλογή ασθενών, διότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις ακριβές θεραπείες».

Εστιάζοντας στις αντιφάσεις στο «γαλάζιο στρατόπεδο» αναφορικά με το πρόγραμμα της ΝΔ ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα είναι κοστολογημένο αλλά «ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός λέει, όχι, δεν το καταθέσαμε. Άρα είναι στον αέρα και ακοστολόγητο. Εάν αυτό γινόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, φανταστείτε πόσοι συνάδελφοί σας θα ξεκινάγανε όλα τα δελτία των ειδήσεων με αυτή την είδηση. Αλλά αυτό δεν υπάρχει ως είδηση. Άρα λοιπόν μη ρίχνουμε την ευθύνη μονάχα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν συζητάμε προγραμματικά. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συνολική ομερτά σε όλο το πολιτικό και μιντιακό σύστημα, προκειμένου να μη συζητηθούν τα κρίσιμα και μεγάλα προβλήματα» είπε. 

Σχετικά με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου σημείωσε πως αυτή «αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κόμμα το οποίο, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών του Μάη, διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση και έχει τις περισσότερες πιθανότητες, δεν το κρύβω, αν και θα κάνουμε κάθε τι προκειμένου να ανατρέψουμε αυτή τη διαφορά μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο» και αναρωτήθηκε «πώς θα μπορέσει, εάν εκλεγεί, ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο, να δικαιολογήσει αυτή την απάτη που διεξαγάγει τούτες τις ώρες στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, διότι δεν τελειώνει ο χρόνος της ζωής μας στις 25 του Ιούνη. Θα υπάρξει και η επόμενη μέρα. Και θα είναι πολύ δύσκολη εάν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης, διότι θα βρεθεί μπροστά με τις απατηλές του υποσχέσεις». 

Κληθείς να σχολιάσει για τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για υποσχέσεις «φούσκα»:

«Η λέξη “απάτη” τελικά είναι λίγη μπροστά σε αυτό που συμβαίνει, βρισκόμαστε σε μια πραγματικότητα πλήρους διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι σε κατάρρευση. Πριν από δυο εβδομάδες μπήκε στη δημόσια συζήτηση προεκλογικά το θέμα της Υγείας από τρία περιστατικά που συνέπεσαν το ένα μετά το άλλο. Τον άδικο θάνατο μιας 63χρονης πάνω σε μια καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω, επειδή δεν ήρθε το ΕΚΑΒ. Τον άδικο θάνατο μιας εγκύου 19χρονης στη Νέα Μάκρη, επειδή δεν πήγε το ΕΚΑΒ. Και τον άδικο θάνατο μιας τουρίστριας στη Χαλκιδική, επειδή δεν πήγε το ΕΚΑΒ. Σήμερα έχουμε επίσης -τυγχάνει σήμερα που είμαι εγώ εδώ- από το πρωί δυο επίσης περιστατικά που δείχνουν την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ένα νέο παιδί στη Θεσσαλονίκη. Ένα παιδί έφηβος στη Θεσσαλονίκη με χτύπημα στο κεφάλι, στο αυτί, έψαχνε επί 3 ώρες αξονικό τομογράφο και πήγαινε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα να κάνει μια αξονική. Και την ίδια ώρα στο ΚΑΤ, καλή ώρα το νοσοκομείο που είναι διευθυντής της Γ’ Κλινικής, εάν δεν κάνω λάθος, ο κ. Πνευματικός, είχαμε την είσοδο με το αυτοκίνητο. Μπούκαρε ένα αυτοκίνητο στα εξωτερικά ιατρεία, διότι δεν υπήρχε τραυματιοφορέας και ο άνθρωπος αγανάκτησε και μπούκαρε, έσπασε τις πόρτες με το αυτοκίνητο, μπήκε μέσα προκειμένου να μεταφέρει τον άνθρωπό του ο οποίος έχρηζε άμεσης βοήθειας.

Αυτή είναι η εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και αυτή η εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ξέρετε, δεν είναι από λάθος. Είναι από επιλογή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν σε συνθήκες μνημονίων «εντάξαμε 2.500.000 ανασφάλιστους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και κρατήσαμε, επαναλαμβάνω, όρθια τα νοσοκομεία με προσλήψεις. Όσο μπορούσαμε. Τα κρατήσαμε όρθια. Και ήρθαν αυτοί μετά τα μνημόνια, χωρίς μνημόνια, χωρίς πίεση με τη δυνατότητα να δαπανήσουν 60 δισ., ακριβώς επειδή είχαμε πανδημία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τους έδωσε τη δυνατότητα να δαπανήσουν για να ενισχύσουν την Υγεία. Και τι κάνανε; Αφήσανε τα νοσοκομεία να καταρρεύσουν. Εμείς προσελάβαμε με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας 300 μόνιμους διασώστες στο ΕΚΑΒ και φέραμε 143 νέα ασθενοφόρα. Και αυτοί, τέσσερα χρόνια τώρα, δεν κάνανε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη και είχαμε 560 αποχωρήσεις στο ΕΚΑΒ διασωστών. Γι’ αυτό δεν έχουμε ασθενοφόρα σήμερα. Επί μνημονίων και επί των ημερών μας κυκλοφορούσαν 84 ασθενοφόρα με πλήρες πλήρωμα στην Αττική και σήμερα κυκλοφορούν 52. Αυτή είναι η εικόνα. Δεν είχανε τη δημοσιονομική δυνατότητα να κάνουν 600 προσλήψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ; Προφανώς και την είχανε. Επιλέξανε να κάνουν προσλήψεις αστυνομικών στα πανεπιστήμια. Προσέλαβαν 1.000 και δεν είχανε τι να τους κάνουν».

αλεξης-τσιπρας
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σχετικά με τις αιτιάσεις της ΝΔ περί ακοστολόγητου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «έχουμε κοστολογημένο πρόγραμμα. Απολύτως κοστολογημένο. Κοστίζει λιγότερο από 5,5 δισ. το πρώτο έτος» σημειώνοντας ότι όλοι «ξέρουμε ότι η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στον χαμηλότερο συντελεστή θα έχει ένα κόστος 1,5 δισ., δεν μπορεί να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι κάνει 4. Δεν γίνεται. Είπα λοιπόν αμέσως μετά, πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής να κοστολογήσουμε και το δικό μας πρόγραμμα και το δικό σας πρόγραμμα. Και όταν έκανα αυτή τη ρελάνς, αμέσως είπανε, όχι, δεν πάμε, εσείς να πάτε».

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μια δύσκολη μάχη με στόχο την ανατροπή των συσχετισμών και απευθυνόμενος σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες και ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους είπε ότι «η ψήφος τους έχει αξία αυτή την Κυριακή. Έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, ίσως, σε συμβολικό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο, από την αξία που είχε στην κάλπη της απλής αναλογικής. Διότι η κάλπη της απλής αναλογικής δεν έβγαζε κυβέρνηση, όλοι το ξέραμε αυτό. Διαμόρφωνε συσχετισμούς. Η κάλπη αυτή βγάζει κυβέρνηση και διαμορφώνει τους όρους που θα παιχτεί το παιχνίδι στη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν αν θα είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί. Και εξίσου πολύ μεγάλη σημασία, αν η κυβέρνηση αυτή θα είναι καθεστώς ανεξέλεγκτο την επόμενη μέρα ή θα υπάρχει ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να αποτρέψει αυτές τις αντιλαϊκές, αντικοινωνικές, αντιδημοκρατικές πολιτικές συμπεριφορές». 

Παρομοίασε δε τον Μητσοτάκη με τον Όρμπαν σημειώνοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει απλώς να κερδίσει τις εκλογές αλλά να φτιάξει δικό του καθεστώς: «Αυτό που με τρομάζει και νομίζω ότι πρέπει να τρομάξει κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια Δημοκρατία τύπου Ουγγαρίας, τύπου Όρμπαν. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι δεν θέλει απλά να κερδίσει τις εκλογές, θέλει να φτιάξει το δικό του καθεστώς. Δεν θέλει να είναι απλά πρωθυπουργός, θέλει να είναι ένας ανεξέλεγκτος ηγεμόνας. Έχει καταφέρει την προηγούμενη τετραετία να έχει την παγκόσμια κατάταξη νούμερο 108 τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, με δικές του πρωτοβουλίες το κατάφερε αυτό. Δηλαδή να έχει μια σχεδόν ελεγχόμενη ενημέρωση. Υπάρχουν προφανώς και χαραμάδες, αλίμονο. Αλλά έχει καταφέρει να ελέγξει μεγάλο μέρος της ενημέρωσης και της πληροφόρησης των πολιτών». 

Σχετικά με τη σύνθεση της Βουλής μετά τις εκλογές, επισήμανε πως «σχεδιασμός Μητσοτάκη είναι να υπάρξει την επόμενη μέρα μεγάλος κατακερματισμός στην αντιπολίτευση. Λένε κάποιοι ότι τον Μητσοτάκη δεν τον ευνοεί αν μπουν μικρά κόμματα κτλ. Ανοησίες. Ο Μητσοτάκης θέλει μια Βουλή απαξιωμένη. Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν είναι να έχουμε επτακομματική και οκτακομματική, αν γίνεται. Για να μην έχει νόημα η Βουλή. Για να έχουμε γραφικά πρόσωπα μέσα στη Βουλή. Να μην ασχολείται λοιπόν ο κόσμος με την αντιπολίτευση που γίνεται μέσα στη Βουλή. Να έχει όλα τα ΜΜΕ υπό έλεγχο, σχεδόν όλα, και άρα, ποια είναι; Εγώ θα το πω με τρεις λέξεις: Είναι η στρατηγική του ‘’διαίρει και βασίλευε’’». 

Επιπλέον, υπογράμμισε πως γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να ανατραπούν οι συσχετισμοί,«δεν πετάμε στα σύννεφα» είπε και κάλεσε «όλους τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί με το αν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης πάει από το 7% στο 8%, ή με το αν κάποια κόμματα τα οποία δημιουργήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μαξίμου, πάνε από το 2,5% στο 3% και κάτι». 

Άφησε παράλληλα αιχμές κόμματα τα οποία «βρήκαν τροματική στήριξη επικοινωνιακή και μιντιακή όλο το προηγούμενο διάστημα», όπως η Πλεύση Ελευθερίας «που προωθήθηκε με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μαξίμου». 

Ανευθυνότητα Μητσοτάκη στη διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ακόμη πως τρία στελέχη που θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ την Κυριακή, έχουν αποπεμφθεί. «Σας θυμίζω: Πνευματικός, Κρικέτος και τελευταίος ο κ. Κατραντζή, ο υποψήφιος της ΝΔ ο οποίος αναγράφεται στα σημειώματα της ΕΥΠ ως “στρατευμένος με την Άγκυρα”».

Κληθείς να σχολιάσει για το έγγραφο της ΕΥΠ και το ζήτημα της Θράκης, είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να στήσει με έναν ερασιτεχνικό τρόπο μια άθλια παγίδευση. Και δείχνει την ανευθυνότητά του στη διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Διότι έχουν περάσει πάρα πολλές κυβερνήσεις στη χώρα από το ’74 και μετά και καμία δεν έπαιξε τόσο χυδαία με ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα όπως αυτό της Θράκης.

Και καμία άλλη κυβέρνηση και κανείς άλλος πρωθυπουργός της Δεξιάς, θα πω εγώ, όχι της προοδευτικής Παράταξης, δεν αξιοποίησε και δεν εργαλειοποίησε τόσο χυδαία την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Την προηγούμενη τετραετία για να ακούει τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς του ακόμα και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τώρα για να παγιδεύσει εμένα, τον πολιτικό του αντίπαλο, θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, στην αρένα την προεκλογική, ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως της Θράκης. Αλλά τόσο ερασιτεχνικά το έκανε, που μου έστειλε ένα παλιόχαρτο στο οποίο είχε αναφορά στον ίδιο τον βουλευτή του, τον υποψήφιο βουλευτή του. Και θέλω να πω και να σας θυμίσω, κυρία Γιάμαλη, ότι ο προηγούμενος που ζήτησε δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές, από τους τέσσερις που εκλέγονται στη Θράκη, ξέρετε ποιος ήταν;  Ήταν ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος». Προσέθεσε δε πως με τέτοιες τακτικές η Άγκυρα τρίβει τα χέρια της, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να αντιμετωπίζουμε τη μουσουλμανική μειονότητα με όρους εκφοβισμού, με όρους εκβιασμού, με όρους πίεσης, διότι αυτό θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. Η μουσουλμανική μειονότητα πρέπει να αισθανθεί ότι υπάρχει σε αυτή τη χώρα ισονομία και ισοπολιτεία και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε και να μειώσουμε την επιρροή στη μουσουλμανική μειονότητα του τουρκικού προξενείου και της Άγκυρας. Αυτός είναι ο δρόμος» τόνισε. 

Για το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου εκτίμησε πως το μήνυμα της κάλπης ήταν «ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε και πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές που έχουν να κάνουν όχι τόσο, κατά την άποψή μου, στο ποιες είναι οι θέσεις του και το τι λέει, αλλά στο πώς το επικοινωνεί με τους πολίτες. Θέλει κατά τη γνώμη μου να προχωρήσουμε μπροστά, με ενότητα αλλά και με ένα σχέδιο σημαντικών αλλαγών, που θα διαμορφώσει μια νέου τύπου επικοινωνία με τον πολίτη. Διότι δεν μπορείς να πορεύεσαι χωρίς να μην παίρνεις το μήνυμα από την κοινωνία, πρέπει να παίρνεις τα μηνύματα από την κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι το κρίσιμο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε ήταν ένα κόμμα που άλλαζε εν κινήσει και αλλάζει εν κινήσει. Είναι ένα κόμμα το οποίο προσαρμόζεται στις συνθήκες, αλλά κι ένα κόμμα που δεν σταματάει να δίνει τη μάχη για να υπερασπίζεται τις αξίες του και τους ανθρώπους που θέλει να εκπροσωπήσει. Θέλει να εκπροσωπήσει και εκπροσωπεί την κοινωνική πλειοψηφία όπως λέμε εμείς, δηλαδή τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι ζουν από τον κόπο τους και όχι από τον κόπο των άλλων, τους ανθρώπους της δημιουργίας, τους νέους ανθρώπους, ανθρώπους που δεν έχουν φωνή. Διότι εμείς έχουμε στο DNA μας την έννοια της δικαιοσύνης». 

Πύλος: Ούτε ερωτήματα δεν μπορούμε να θέτουμε σ’ αυτή τη χώρα

Για το ναυάγιο στην Πύλο ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης «δεν πήγε ούτε να δει τους πρόσφυγες διασωθέντες στην Καλαμάτα. Και το μόνο που έκανε ήταν να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ που θέτει ερωτήματα. Ούτε ερωτήματα δεν μπορούμε να θέτουμε σ’ αυτή τη χώρα» και εξήγησε πως «εμείς θέσαμε ερωτήματα για το πιο πολύνεκρο ναυάγιο που έχει γίνει στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Χάθηκαν πάνω από 600 ψυχές και χάθηκαν με τα σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού, δίπλα στους ανθρώπους αυτούς. Και θέταμε ερωτήματα. Διότι το 2014 καταδικάστηκε η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων, στο Φαρμακονήσι, διότι το Λιμενικό είχε άλλη στρατηγική επί Σαμαρά απ’ αυτήν που είχε επί των ημερών μας. Και πήγε να δέσει το σκάφος αυτό για να το περάσει στα νερά της Τουρκίας. Και πνίγηκαν αυτοί οι άνθρωποι. Ήταν 18 όμως αυτοί που πνίγηκαν, τώρα είναι 600. Και να μη θέσουμε ερωτήματα; Γίνεται δηλαδή η Ελλάδα από συνώνυμο της ανθρωπιάς, όπως πάντοτε ήταν, -αυτό είναι η Ελλάδα, αυτό ήταν πάντα, είχε αξίες, υπερασπίζεται αξίες η Ελλάδα- γίνεται τώρα συνώνυμο μιας απάνθρωπης πολιτικής αντιμετώπισης, και δεν θα θέσουμε ερωτήματα;» διερωτήθηκε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί