Αλ. Τσίπρας στο Euractiv: Η Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση

«Αποτελεί μέγιστη υποκρισία να μετράμε εκατοντάδες νεκρούς άντρες, γυναίκες και παιδιά στο βάθος της Μεσογείου και κάποιοι στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στη Βουδαπέστη ή στο Βερολίνο να θεωρούν το διεθνές δίκαιο “πολυτέλεια” ή “ξεπερασμένο”» σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός

Κάποιοι στην Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσουν να είναι «υποκριτές» σχετικά με τη μετανάστευση, θεωρώντας το διεθνές δίκαιο «παρωχημένο» ενώ μια ριζική αλλαγή στην κατεύθυνση της μεταναστευτικής πολιτικής είναι απαραίτητη με έμφαση στις νόμιμες οδούς, αναφέρει μεταξύ άλλων σε αποκλειστική δήλωση του στο EURACTIV ο αρχηγός της αριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

«Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της ΕΕ να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα την διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Αποτελεί μέγιστη υποκρισία να μετράμε εκατοντάδες νεκρούς άντρες, γυναίκες και παιδιά στο βάθος της Μεσογείου και κάποιοι στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στη Βουδαπέστη ή στο Βερολίνο να θεωρούν το διεθνές δίκαιο “πολυτέλεια” ή “ξεπερασμένο” και να μας λένε ότι το μόνο που έχουμε να συζητήσουμε είναι πόσα ευρώ θα δοθούν στις χώρες υποδοχής για να φιλοξενήσουν εκεί πρόσφυγες.

Η διαπραγμάτευση για μια ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων, επανεγκαταστάσης προσφύγων από τρίτες χώρες σε κράτη μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο. Με εγγύηση σημαντικού αριθμού ετήσιων θέσεων φιλοξενίας (pledges) στις ευρωπαϊκές χώρες. Όσο ενισχύουμε τις νόμιμες, ασφαλείς οδούς και όσο αναβαθμίζουμε τον ρόλο της ΕΕ και τη συνεργασία μας στο μεταναστευτικό με τις χώρες εκτός ΕΕ της Μεσογείου, τόσο θα αποδυναμώνονται τα δίκτυα διακινητών και οι παράνομες και επικίνδυνες οδοί που δημιουργούν».

Το Euractiv σημειώνει επίσης ότι την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, χαρακτηρίζοντας ως ντροπιαστικό το γεγονός να γεμίζει άψυχα σώματα. «Έχουμε επιλέξει πλευρά. Είμαστε με τις ανθρώπινες ζωές, χωρίς όρους. Και όσο η πραγματικότητα σκληραίνει, μεγαλώνει επίσης το πείσμα μας να υπερασπιστούμε την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τις ανθρωπιστικές ιδέες», υπογράμμισε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί