Σόφι ιν’τ Βελντ: Έδειξε Μητσοτάκη για τις υποκλοπές – Οι τρεις «περίεργες» συμπτώσεις (βίντεο)

Tην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το Predator έδειξε η εισηγήτρια της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA Σόφι ιν’τ Βελντ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπογράμμισε ότι η επιτροπή δεν πήρε ουσιαστικές πληροφορίες από την κυβέρνηση της ΝΔ.

«Έχει κάνει πάρα πολύ λίγα πράγματα για να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται. Υπάρχει μεγάλη ομοιότητα ανάμεσα στον κατάλογο της λίστας της ΕΥΠ και στους στόχους του λογισμικού (σ.σ. Predator)» ανέφερε η Σόφι ιν’τ Βελντ και εξήγησε:

  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τα λεφτά να αγοράσει το λογισμικό, γιατί είναι τεράστιο το κόστος
  • Έχει το κίνητρο να το κάνει
  • Στοχεύει όσους ήταν στόχος της ΕΥΠ

«Ελάτε τώρα. Βλέπουμε όλοι τις συνδέσεις. Μερικά άτομα έχουν κεντρικό ρόλο όπως ο κ. Δημητριάδης που τυγχάνει να είναι ο ανιψιός του πρωθυπουργού και το πρώην δεξί του χέρι που είχε την ευθύνη της ΕΥΠ. Δηλαδή γινόταν κάτω από τη μύτη του. Θα έπρεπε να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να κάνει ερωτήσεις» τόνισε με νόημα η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι κανείς δεν λέει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας είχε επίσημη πολιτική να αγοράζει κατασκοπευτικό λογισμικό ώστε να το χρησιμοποιεί στους πολίτες. Ωστόσο, είπε ότι το ζήτημα είναι ότι εμπλέκονται κρατικοί φορείς.

Η Σόφι ιν’τ Βελντ σημείωσε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν υπεύθυνος για την εποπτεία, προφανώς δεν τα κατάφερε, ο ανιψιός και δεξί του χέρι κύριος Δημητριάδης εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση. Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που βγαίνουν σχετικά με την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς φορείς που εμπλέκονται. Η κυβέρνηση έχει συμμετάσχει στην έγκριση αδειών εξαγωγής».

Η Σόφι ιν’τ Βελντ υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για κάποιον τρίτο παράγοντα που δεν γνώριζε η κυβέρνηση. Θα πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο προσπαθεί να παρεμποδίσει όλες τις σοβαρές έρευνες που τρέχουν. Έχει υπάρξει νομοθεσία που περιέχει κάποιες βελτιώσεις αλλά επιδεινώνει άλλες όπως αφορά το δικαίωμα ενημέρωσης και τους μηχανισμούς εποπτείας που αποδυναμώνονται

Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό το ζήτημα δεν θα εξαφανιστεί. Ό,τι και αν συμβεί, θα πρέπει να διαλευκανθεί, να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά αυτή την ώρα την τελική έκθεση της επιτροπής Pegasus που ερευνά τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την υποκλοπή των τηλεφώνων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί