Συνελήφθη «σκιώδης τραπεζίτης» για ξέπλυμα 250 εκατ. ευρώ

Διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά

Τη σύλληψη Έλληνα υπηκόου, Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος αναζητείτο με Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με τη συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες προερχομένων από εμπόριο ναρκωτικών, ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, μετά από πολύμηνη συνεργασία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής με τις αντίστοιχες Ολλανδικές Αρχές, εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Γλυφάδα ο 52χρονος.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η εγκληματική οργάνωση διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά και υπολογίζεται ότι για χρονικό διάστημα περί των 10 μηνών διακινήθηκαν ποσά της τάξεως των 250.000.000 ευρώ.

Μάλιστα, στην υπόθεση αναφέρεται και η Europol με ανακοίνωσή της, όπου αναφέρει πως η σύλληψη ήρθε ως το αποκορύφωμα μιας μεγάλης έρευνας της ολλανδικής αστυνομίας για τη δράση αυτού του «σκιώδους τραπεζίτη» ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ολλανδία.

Η Europol σημειώνει στη σχετική της ανακοίνωση, ότι γενικότερα η υπόγεια διακίνηση εγκληματικών χρημάτων είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος. Ενώ αναφέρει: «Περιλαμβάνει μεγάλα ποσά μετρητών που μεταφέρονται, ανταλλάσσονται ή μετατρέπονται σε κρυπτονόμισμα μέσα σε ένα δίκτυο υπόγειων τραπεζιτών και ελεγκτών.

Τα χρήματα αυτά σχετίζονται συνήθως με το εμπόριο ναρκωτικών και χρησιμοποιούνται για να επενδύσουν σε νέες αποστολές ναρκωτικών, να πληρώσουν για προηγούμενες αποστολές ή να τα μεταφέρουν σε άλλες χώρες για δαπάνες».

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά, δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής.

Επίσης, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί