Την Πέμπτη τελικά η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Στον δρόμο για τη μάχη της 25ης Ιουνίου

Αναβολή μιας μέρας πήρε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η οποία θα συνέλθει τελικά την Πέμπτη για την αποτίμηση του «οδυνηρού» όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαϊού αλλά και την προετοιμασία για τις νέες κάλπες που αναμένεται να στηθούν στις 25 Ιουνίου.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο «Athenaeum InterContinental Athens Hotel» (Λεωφόρος Συγγρού 89-93).

Τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ανοίξει με ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στις 17:00.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη»

Εξερχόμενος από το προδρικό μέγαρο δήλωσε:

«Δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή καθώς δεν προκύπτουν συσχετισμοί, μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε με την απλή αναλογική, χάθηκε πριν τις εκλογές. Δεν έχω λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ, φοβάμαι πως και για την κοινωνία είναι οδυνηρό, ακόμη και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ δεδομένου πως διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν θα έχουμε ασφυκτικές συνθήκες για τη Δημοκρατία με μια κυβέρνηση που απέδειξε πως δεν σέβεται τη Δημοκρατία και τον πλουραλισμό.

Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών. Θα ασχοληθούμε με τις πληγές της κοινωνίας. Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας. Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έναν. Αναλαμβάνω ακέραιη την ευθύνη, αλλά στο δικό μου αξιακό σύστημα αυτό σημαίνει πως στέκομαι και δίνω τη μάχη. Θέλω να ζητήσω και μια συγγνώμη από όσους πληγώσαμε και να υποσχεθώ πως θα δώσουμε μαζί και όρθιοι αυτή τη μάχη για να μην έχουμε μια ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση και να παραμείνει η αριστερά βασικός εκφραστής των κοινωνικών διεκδικήσεων”.

Ο Αλ . Τσίπρας πήρε πάνω του την ευθύνη και έδωσε το “σύνθημα” πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη για το αποτέλεσμα, τονίζοντας πως η Αριστερά θα παραμείνει εκφραστής των αγώνων του λαού και πέρασε το σαφές μήνυμα ότι πως η ΝΔ δεν πρέπει να είναι παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη. 

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Δεν έχω κανένα λόγο να κρατήσω την εντολή. Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό.

Φοβάμαι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό αποτέλεσμα, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για Δημοκρατία.

Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της την πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό.

Φανταστείτε λοιπόν έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί.

Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα, να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 του Ιούνη.

Σε ό,τι αφορά τις πληγές της κοινωνίας θα ασχοληθούμε, οι πληγές είναι δεδομένες για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες. Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή: Να σταθούμε στα πόδια μας.

Όπως γνωρίζετε, οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν

Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο, αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη.Και αυτό θα κάνω.

Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω και μία συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Και να δώσουμε και μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη όρθιοι, με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση. Αυτό είναι κακό για τη Δημοκρατία και για τη χώρα. Αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί