Στο συρτάρι εκατοντάδες ΕΔΕ για διαφθορά αστυνομικών;

Τι αποκαλύπτεται από έγγραφο που απεστάλη στις υπηρεσίες από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Τις προβληματικές εσωτερικές έρευνες, οι οποίες αρκετές φορές λειτουργούν ως μηχανισμός «συγκάλυψης», επισημαίνει εσωτερικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Νέων. Ακόμη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ζητείται από αστυνομικούς να παρακολουθούν τα ΜΜΕ όπου αναδεικνύονται σχετικά ζητήματα.

Η εφημερίδα φέρνει στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που απεστάλη από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προς υπευθύνους αστυνομικών υπηρεσιών. Σε αυτό αναφέρεται: «Οι εσωτερικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να είναι ταχείες, πραγματικές κι αποτελεσματικές ώστε αυτές να μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων».

Σε μία συνολική ανάλυση των κρουσμάτων διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. που φαίνεται να πληθαίνουν μετά και την εμπλοκή τουλάχιστον πέντε αστυνομικών σε μεγάλο κύκλωμα εκβίασης ή με την περίπτωση αστυνομικών που πωλούσαν ναρκωτικά με το περιπολικό στο οποίο επέβαιναν.

Μάλιστα στο έγγραφο ζητείται από τους προϊσταμένους των αστυνομικών υπηρεσιών «η ανάπτυξη ενός σχεδίου τακτικής επικοινωνίας με το προσωπικό για την προβολή αξιών, αρχών, αρετών και κατάλληλων ηθικών προτύπων ακεραιότητας, που θα ήταν χρήσιμη και ωφέλιμη».

Όπως επισημαίνουν τα Νέα πριν από τρία χρόνια είχε επίσης συνταχθεί έγγραφο από την ΕΛ.ΑΣ. όπου είχε επισημανθεί η ίδια κωλυσιεργία στους εσωτερικούς ελέγχους στις αρχές ασφαλείας και όπου μνημονευόταν, εκτός των άλλων, ότι «σε πληθώρα υποθέσεων οι αναφερόμενοι λόγοι μη περαίωσης των διοικητικών εξετάσεων είναι αόριστοι και γενικόλογοι, χωρίς εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση των λόγων της καθυστέρησης». Χωρίς η κατάσταση να βελτιώνεται.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στην ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούνται 200-400 ΕΔΕ που διαμοιράζονται σε διάφορες υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες καθυστερούν σημαντικά περισσότερο από έναν χρόνο.

Προτροπές και υποδείξεις

Στο έγγραφο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με τίτλο: «Καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς – Επιτάχυνση περαίωσης των συναφών διοικητικών εξετάσεων – Τήρηση στοιχείων» αρχικά επισημαίνονται ως ιδιαίτερα σοβαρές προβληματικές καταστάσεις διαφθοράς «οι υποθέσεις συνεργασίας αστυνομικών με εγκληματικές οργανώσεις που συντελείται είτε μέσω της παροχής πληροφοριών σχετικά με τη δράση της Αστυνομίας, είτε μέσω παρεμβάσεων στην ποινική διαδικασία. Στην επόμενη κλίμακα είναι οι υποθέσεις δωροδοκίας αστυνομικών που ασκούν είτε γραφειοκρατικού (π.χ. έκδοση αδειών) είτε ελεγκτικού (π.χ. βεβαίωση παραβάσεων) χαρακτήρα καθήκοντα».

Στο έγγραφο υπάρχουν προτροπές και υποδείξεις που ακριβώς καταδεικνύουν τις προβληματικές ενέργειες και ελλείψεις στις εν λόγω εσωτερικές έρευνες. Όπως επισημαίνεται:

«Oι ΕΔΕ πρέπει να είναι εμπεριστατωμένεςδιεξοδικές, σχολαστικές και στο πλαίσιο αυτών να διενεργούνται όλες οι απαιτούμενες και ενδεικνυόμενες ενέργειες για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τα συμβάντα. Να είναι ακόμη πραγματικές και αποτελεσματικές ώστε αυτές να μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων.

Επίσης, πρέπει να έχουν τα εχέγγυα θεσμικής ανεξαρτησίας του ερευνώντος από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση προκειμένου να εξασφαλιστεί η αμερόληπτη διερεύνησή της και ειδικότερα οι συναφείς διοικητικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται από αξιωματικούς των Υποδιευθύνσεων ή των Τμημάτων Διοικητικών Εξετάσεων ή γενικώς από αξιωματικούς που υπηρετούν σε διαφορετική Υπηρεσία (τουλάχιστον σε επίπεδο Τμήματος) από αυτή των εμπλεκομένων. Ακόμη πρέπει να είναι ευλόγως ταχείες με την αντίστοιχη αυστηρότητα και αποτρεπτικό χαρακτήρα ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματική πρόληψη από την τέλεση συναφών έκνομων πράξεων. Όπως εξάλλου και με υψηλά επίπεδα διαφάνειας».

Επιτήρηση των ΜΜΕ

Τέλος, στο ίδιο έγγραφο ζητείται συνεχής επιτήρηση των ΜΜΕ για να διασωθεί η «εικόνα» των αρχών ασφαλείας. Όπως σημειώνεται «επιπροσθέτως όλες οι υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητες επικοινωνιακής διαχείρισης των θεμάτων ασφάλειας και τάξης θα πρέπει να παρακολουθούν την επικαιρότητα, όπως διαμορφώνεται σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εν γένει στα ΜΜΕ και όταν δημοσιοποιούνται καταγγελλόμενα σε βάρος αστυνομικών, να μεριμνούν για την άμεση ενημέρωση της αρμόδιας προϊστάμενης Υπηρεσίας του καταγγελλομένου για να εξετάζεται η υπόθεση, από πειθαρχικής πλευράς, κατά τα ισχύοντα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στα καταγγελλόμενα φερόμενων πράξεων διαφθοράς, τα οποία δύνανται να επηρεάσουν αρνητικά την κοινή γνώμη σε βάρος του Σώματος, έτσι ώστε να γίνεται η προσήκουσα ταχεία διερεύνηση-διαλεύκανση της υπόθεσης και συνακόλουθα να μη δημιουργείται αίσθηση συγκάλυψης».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί