Σκάνδαλο υποκλοπών: Στην PEGA καταθέτει η πρώην υπεύθυνη ασφαλείας του Facebook (Live)

«Δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο, δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος, δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος. Είμαι ιδιώτης, πολίτης ενός κράτους με ισχυρές δημοκρατικές παραδόσεις και προσήλωση στο κράτος Δικαίου. Αν κάποιος σαν κι εμένα είναι σήμερα ενώπιόν σας, για να συζητήσει το ότι στοχοποιήθηκε με το Predator, φαίνεται ότι κανένας δεν μπορεί να αναμένει ότι είναι ασφαλής»

Σε εξέλιξη είναι η κατάθεση της πρώην υπεύθυνης ασφαλείας του Facebook Άρτεμις Σίφορντ στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την στοχοποίησή της με το κακόβουλο λογισμικό Predator και το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά εδώ.

Η κα Σίφορντ ξεκινώντας εξήγησε τα βασικά χαρακτηριστικά της περίπτωσής της και τις κρίσιμες διαστάσεις της.

«Δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο, δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος, δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος. Είμαι ιδιώτης, πολίτης ενός κράτους με ισχυρές δημοκρατικές παραδόσεις και προσήλωση στο κράτος Δικαίου. Αν κάποιος σαν κι εμένα είναι σήμερα ενώπιόν σας, για να συζητήσει το ότι στοχοποιήθηκε με το Predator, φαίνεται ότι κανένας δεν μπορεί να αναμένει ότι είναι ασφαλής», είπε αρχικά η κα Σίφορντ.

Αμέσως μετά, υπογράμμισε την ταυτόχρονη παρακολούθησή της από το ελληνικό κράτος και την ΕΥΠ. «Όχι μόνο αυτά τα δύο εμφανίστηκαν ταυτόχρονα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά στην περίπτωσή μου χρησιμοποιήθηκαν για να στοχοποιηθώ με το Predator. Ο συνδυασμός της ισχύος του κράτους από την μία πλευρά και των τεχνολογικών δυνατοτήτων του κακόβουλου λογισμικού από την άλλη, όπως και σε άλλα περιστατικά, είναι πραγματικά τρομακτικός».

«Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, πρέπει να δει κανείς πώς αντέδρασε το κράτος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι σημαίνει αυτό για σκάνδαλα αυτού του μεγέθους που αποκαλύπτονται. Να δει το ένστικτο αυτοπροστασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τον περιορισμό του πολιτικού κόστους, με τις κρατικές Αρχές να υποβαθμίζουν το σκάνδαλο και τα θύματα να μην μπορούν να επιτύχουν την λογοδοσία των υπευθύνων, την καλύτερη επιτήρηση των μυστικών υπηρεσιών και της χρήσης κακόβουλων λογισμικών».

Η συζήτηση στην επιτροπή της PEGA είναι σε εξέλιξη.

Η Σίφορντ υπογράμμισε νωρίτερα σε σχετική ανάρτησή της ότι «το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα υποδηλώνει την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Eνωση των κακόβουλων λογισμικών και της κατάχρησης τους από ευρωπαϊκά κράτη».

Η παγίδευση του τηλεφώνου της πρώην υπεύθυνης ασφαλείας του Facebook με το κακόβουλο λογισμικό Predator έγινε από αποστολέα που είχε πρόσβαση στο ψηφιακό αρχείο του ραντεβού που είχε κλείσει για τον εμβολιασμό της στην Ελλάδα.

Οι «νόμιμες επισυνδέσεις» από την ΕΥΠ έγιναν με 6 διαδοχικές εντολές που υπέγραψε η εισαγγελέας της ΕΥΠ.

Η ολοκλήρωση των εργασιών της PEGA για τις υποκλοπές στην Ελλάδα και τη χρήση κακόβουλων λογισμικών προκαλεί «εφιάλτες» στο Μαξίμου και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, «Στις 5 Μαΐου αναμένεται να ψηφιστεί από την PEGA η έκθεση της εισηγήτριας Σοφί Ιν’τ Φελντ για τις υποκλοπές. Ακολουθεί η ολομέλεια του ΕΚ. Η συγκάλυψη #Μητσοτακη δεν θα περάσει!».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί