Βυθίστηκε η μετοχή της Deutsche Bank

Ισχυρές πιέσεις ασκεί στις ευρωπαϊκές αγορές ο τίτλος της Deutsche Bank, ο οποίος την Παρασκευή 24/3 καταγράφει απώλειες άνω του 14% και συμπαρασύρει τις τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και Αθήνα.

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο έναν κλάδο που καταβάλει σημαντική προσπάθεια να μην καταρρεύσει, μετά το «ντόμινο» των εξελίξεων που ξεκίνησε με την Silicon Valley Bank, έφερε στα όρια της την Credit Suisse και προκαλεί την ανησυχία των επενδυτών.

«Βουτιά» στις τραπεζικές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση 2,3% με τον τίτλο της Deutsche Bank να υποχωρεί κατά 14%, επεκτείνοντας την πτώση της Πέμπτης που ξεπέρασε το 3%, μετά και την εκτόξευση των των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου, γνωστά και ως CDS, το βράδυ της Πέμπτης 24/3.

Σημειώνεται πως η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει πλέον χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας της, μέχρι στιγμής, τον Μάρτιο.

Ο μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παρέσυραν πτωτικά τις ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για την υγεία του κλάδου, με την είδηση για αμερικανική έρευνα στην Credit Suisse και τη UBS να ασκεί περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές.

Νωρίτερα οι μετοχές των Credit Suisse AG και UBS Group AG κατέγραψαν πτώση 7,17% και 6,45%, αντίστοιχα, αφού το Bloomberg News μετέδωσε ότι είναι μεταξύ των τραπεζών που αποτελούν αντικείμενο έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το εάν επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να διαφύγουν κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 24/3, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησαν σε νέα αύξηση των βασικών τους επιτοκίων κατά 25 και 50 μονάδες βάσης αντίστοιχα, υιοθετώντας το παράδειγμα που έδωσαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η εικόνα στα ταμπλό

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω καθοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:46μμ διαμορφώθηκε στις 1.022 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,8%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 50,47 εκατ. ευρώ, μετά από μια μικρή ανάπαυλα στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και αυτό της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,77%, αλλά η απότομη ανάκαμψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα θέτει τον δείκτη σε τροχιά για άνοδο σε εβδομαδιαία βάση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί