Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη ΔΕΥΑ Χανίων

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων στο οποίο συμμετείχαν οι υποψήφιοι βουλευτές Χανίων Γιώργος Σταθάκης (πρ.Υπουργος), Βάλια Βαγιωνάκη (πρ. Βουλευτής), Μάγκυ Αρσενίδη κι ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής Ανδρέας Παπανδρέου διενέργησαν επίσκεψη στην ΔΕΥΑ Χανίων με στόχο τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και το ΔΣ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ “Μετονομασία της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας σε ρυθμιστική αρχή αποβλήτων, ενέργειας και υδάτων” το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού που διαχρονικά έχει καταστεί δημόσιο αγαθό. 

Στην επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων, σε μία από τις πιο επιτυχημένες δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης κι αποχέτευσης στην Ελλάδα, ήταν έκδηλη η ανησυχία τόσο των εργαζομένων όσο και του ΔΣ για το επικείμενο νομοσχέδιο.

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης κι Αποχέτευσης ανά την Ελλάδα, είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου οι οποίες διαχρονικά εργάζονται και διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο ένα δημόσιο αγαθό το οποίο θεωρούμε δεδομένο.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς να επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ταυτόχρονα υποχρεούνται να δουλεύουν όλο τον χρόνο επί εικοσιτετραώρου βάσης. 

Στην συνάντηση του κλιμακίου, το κυρίαρχο πρόβλημα που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι και η διοίκηση ήταν η υποστελέχωση της ΔΕΥΑΧ, η οποία εντίνεται με τις συνταξιοδοτήσεις έμπειρων εργαζομένων χωρίς ουσιαστικά την δυνατότητα αντικατάστασης τους.

Θετικό είναι πως σύσσωμη η διοίκηση και οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, γεγονός το οποίο πιστοποιήθηκε με ψήφισμα που απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων της  ΔΕΥΑΧ στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Ειδικότερα όμως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μεταφέρει την αρμοδιότητα διαχείρισης της ύδρευσης και της αποχέτευσης από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (στο οποίο κι ανήκει βάση απόφασης του ΣτΕ) στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, η οποία ανοίγει την πόρτα προς την ιδιωτικοποίηση του νερού. 

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύτηκε ότι θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την ακύρωση του νομοσχεδίου και διατήρηση του νερού ως δημόσιο αγαθό με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, δίνοντας τον πρώτο λόγο στις επιτυχημένες δημοτικές επιχειρήσεις διαχείρισης υδροδότησης κι αποχέτευσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί