Σε κίνδυνο η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Alzheimer «Νεφέλη» στο ΠΑΓΝΗ 

Ερώτηση των βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς τον Υπουργό Υγείας με πρωτοβουλία του Χ. Μαμουλάκη

Την αναγκαιότητα στήριξης του Κέντρου Ημέρας Alzheimer «Νεφέλη» στο ΠαΓΝΗ, αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

«Το Κέντρο Ημέρας Alzheimer Νεφέλη, που λειτουργεί στο ΠαΓΝΗ από τα τέλη του 2021, έχει ανάγκη άμεσης στήριξης από την Πολιτεία, δεδομένου ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2023» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Παρά το γεγονός ότι το Κέντρο προσφέρει σημαντικό έργο υποστηρίζοντας τους ασθενείς με νόσο Altheimer καθώς και τους φροντιστές τους στο νομό Ηρακλείου, μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει γνωστή η διαδικασία χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δομής, ούτε και τι θα γίνει με τις προκηρύξεις των θέσεων του προσωπικού μετά την λήξη των υπαρχουσών συμβάσεων. Με αυτά ως δεδομένα, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να φροντίσει εγκαίρως έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Κέντρου, αλλά και να μεριμνήσει για την μεταφορά του σε χώρο εντός της πόλης του Ηρακλείου, με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση στους ωφελούμενους ασθενείς.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το Κ.Η. Νεφέλη είναι μια ολοκληρωμένη δομή διάγνωσης, θεραπευτικής παρακολούθησης, νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης τόσο ασθενών με νόσο Alzheimer ή/και άλλους τύπους άνοιας, όσο και ατόμων με ήπιες μνημονικές δυσχέρειες. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου, εξυπηρετήθηκαν περίπου 500 άτομα από την διεπιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται από νευρολόγο, ψυχίατρο, 2 ψυχολόγους, 2 νοσηλευτές, κοινωνική λειτουργό, εργοθεραπευτή, γυμναστής και 1 διοικητικό υπάλληλο. Οι δεκαοκτάμηνες συμβάσεις του εν λόγω προσωπικού εντάχθηκαν στο ΕΠ «Κρήτη 2014-2020», με παράταση έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας «μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι σχετικές δαπάνες λειτουργίας θα καλύπτονται κατ’ έτος από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας».

Τονίζεται επίσης το γεγονός ότι από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου μέχρι και σήμερα, στεγάζεται σε χώρους του ΠαΓΝΗ παρά το γεγονός ότι ο «Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Altzheimer» προβλέπει ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο κέντρο της πόλης για λόγους ευκολότερης πρόσβασης των ηλικιωμένων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Η νόσος Alzheimer αποτελεί μία από τις πιο συχνές νόσους της τρίτης ηλικίας, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για τις οικογένειες των πασχόντων. Στο Ηράκλειο Κρήτης, τους πάσχοντες από άνοια αλλά και τις οικογένειες-φροντιστές τους στηρίζει το Κέντρο Ημέρας Alzheimer Νεφέλη από τα τέλη του 2021. Ωστόσο, η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς το Σεπτέμβριο του 2023 λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης του από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης. 

Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Ημέρας Νεφέλη αποτελεί μια ολοκληρωμένη δομή διάγνωσης, θεραπευτικής παρακολούθησης, νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης τόσο ασθενών με νόσο Alzheimer ή/και άλλους τύπους άνοιας όσο και ατόμων με ήπιες μνημονικές δυσχέρειες (Ήπια Νοητική Διαταραχή). Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του προγράμματος εξυπηρετήθηκαν περίπου 500 άτομα. Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας αποτελείται από δεκαμελές προσωπικό των εξής ειδικοτήτων: νευρολόγος, ψυχίατρος, 2 ψυχολόγοι, 2 νοσηλευτές, κοινωνική λειτουργός, εργοθεραπευτής, γυμναστής και διοικητικός υπάλληλος.

Οι συναφθείσες δεκαοκτάμηνες συμβάσεις του εν λόγω προσωπικού εντάχθηκαν στο ΕΠ «Κρήτη 2014-2020», με παράταση έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023. Σύμφωνα με το από 17.01.2022 δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας και με το από 29.12.2017 (Γ3β/Γ.Π.66302, Σχετ.:94370) έγγραφο του Β’ Τμήματος της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας «μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι σχετικές δαπάνες λειτουργίας θα καλύπτονται κατ’ έτος από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας». 

Επιπρόσθετα, από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα, το Κέντρο Ημέρας Νεφέλη, στεγάζεται σε χώρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, παρά το γεγονός ότι ο «Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Altzheimer» προβλέπει ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο κέντρο της πόλης («Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία – Πρόνοια 2000-2006») για λόγους ευκολότερης πρόσβασης των ηλικιωμένων.

Με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει γνωστή η διαδικασία χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δομής, 

Με δεδομένο ότι, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική εξαγγελία σχετικά με τις προκηρύξεις των θέσεων μετά την λήξη των υπαρχουσών συμβάσεων,

Με δεδομένο ότι το Κέντρο Ημέρας Νεφέλης προσφέρει σημαντικό έργο υποστηρίζοντας τους ασθενείς με νόσο Altheimer καθώς και τους φροντιστές τους στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου, 

Ερωτάται ο αρμόδιος κ.κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου για την συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας Νεφέλη χωρίς διακοπή μετά τη λήξη της αρχικής χρηματοδότησης; 
  2. Έχει προβλεφθεί η κάλυψη των σχετικών δαπανών λειτουργίας (εγκαταστάσεις και συμβάσεις εργασίας) από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας; 
  3. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου για τη μεταφορά του Κέντρου Ημέρας σε χώρο εντός της πόλης του Ηρακλείου όπως προβλέπεται από τον Οδηγό Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Altheimer ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση στους ωφελούμενους ασθενείς; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές 

Μαμουλάκης Χάρης

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νίκος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί