Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος με οριακή νίκη 51,91% έναντι 48,09% του Μαυρογιάννη

 Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου καθώς εξασφάλισε το 51,91% των ψήφων στις εκλογές με τον αντίπαλό του, Ανδρέα Μαυρογιάννη να παίρνει ποσοστό 48,09%.

Η καταμέτρηση των ψήφων για τον Β΄ γύρο των Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο ολοκληρώθηκε, με το Νίκο Χριστοδουλίδη να είναι ο μεγάλος νικητής και ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσοστό 51,91% που αντιστοιχεί σε 204,633 ψήφους έναντι του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος εξασφάλισε το ποσοστό 48,09%.

Ξέφρενα είναι τα πανηγύρια τόσο στο Πολιτικό Γραφείο, όσο και στο Επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά την επισφράγιση της νίκης του στις Προεδρικές Εκλογές, που τον ανεβάζουν στον Προεδρικό θώκο για την επόμενη πενταετία.

Στο πολιτικό γραφείο του Προέδρου πλέον της Δημοκρατίας, οι συνεργάτες του, που βρίσκονταν στον πρώτο όροφο και παρακολουθούσαν τη ροή των αποτελεσμάτων, αποχώρησαν για να μεταβούν μαζί του στα κόμματα που τον στήριξαν και στη συνέχεια στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία, όπου θα γίνει η ανακήρυξή του.

Ήδη ο Αντρέας Μαυρογιάννης τηλεφώνησε στο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον συνεχάρη για την εκλογή του. Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα παραμείνει ενεργός πολίτης αλλά δεν θα μείνει στην ενεργό πολιτική. 

Οι εκλογολόγοι σημειώνουν ότι οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ φαίνεται να μην ακολούθησαν την γραμμή που εμμέσως έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος για υπέρβαση και στήριξη του Αντρέα Μαυρογιάννη και να ακολούθησαν τις προτροπές του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για στήριξη στον Χριστοδουλίδη.

Αναλυτικά τα επίσημα αποτελέσματα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ100%

Εγγεγραμμένοι:561.273

Ψήφισαν: 406.626 (72,45%)

Αποχή: 154.647 (27,55%)

Έγκυρα: 394.225 (96,95%)

Άκυρα: 8.422 (2,07%)

Λευκά: 3.979 (0,98%)

Χριστοδουλίδης: 51,91%

Μαυρογιάννης: 48,09%

Συγχαρητήρια από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του.

Η ΠτΔ τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και επισήμανε ότι η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα είναι εγγύηση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Το τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και τον προσκάλεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ συνεχάρη από τους πρώτους τον νέο πρόεδρο της Κύπρου.

Επιπλέον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του. Στον λογαριασμό της στο Twitter έγραψε: «Συγχαρητήρια, Νίκο Χριστοδουλίδη, για την εκλογή σας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσβλέπω να συνεργαστώ μαζί σας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί