Ο επικήδειος του Δημάρχου Ηρακλείου για τον Θεοχάρη Δετοράκη

Ο Επικήδειος λόγος που εκφώνησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στην κηδεία του Θεοχάρη Δετοράκη στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023:

«Η Κρήτη, το Ηράκλειο, έχουν το σπάνιο προνόμιο, να υπάρχουν πάντα στους κόλπους τους, μορφές με έργο πολύτιμο και σπουδαίο, που χαράζουν ανεξάλειπτα τον Πολιτισμό και την Παιδεία του τόπου μας.

      Ο Θεοχάρης Δετοράκης, που με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετάμε σήμερα, υπήρξε μια από αυτές τις ξεχωριστές προσωπικότητες. Με την πορεία και την προσφορά του στα Γράμματα και στην Εκπαίδευση, καταξιώθηκε στην συνείδηση τόσο της επιστημονικής κοινότητας και των ειδικών, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.

      Στην συλλογική μας Μνήμη ο Θεοχάρης Δετοράκης –και σήμερα και στο μέλλον– βρίσκεται δίπλα σε προσωπικότητες όπως: ο Ιωσήφ Χατζιδάκης, ο Στέφανος Ξανθουδίδης, ο Νικόλαος Σταυρινίδης,  ο Στυλιανός Αλεξίου, ο Νικόλαος Πλάτων, ο Στέργιος Σπανάκης, ο Νίκος Παναγιωτάκης, ο Μενέλαος Παρλαμάς. Μαζί με τις μορφές που διεμόρφωσαν το σύγχρονο «πρόσωπο» της Κρήτης.

    Ως εκπαιδευτικός, συνδυάζοντας ισχυρά βιώματα, ιδιοφυή επιστημοσύνη, βαθιά αίσθηση της ιστορικής πραγματικότητας, και γνώση όλων των πτυχών της ζωής στην Κρήτη, διέπρεψε στον χώρο της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, προσφέροντας με την διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, γενεές επιστημόνων με άριστη κατάρτιση. 

     Συνάμα, κατέθεσε στην πορεία του, ένα ευρύ και πολύτιμο συγγραφικό έργο, που καλύπτει τα πεδία:  του Βυζαντινού Πολιτισμού, της Ενετοκρατούμενης Κρήτης, της Κρητικής Αναγέννησης, και της Δημώδους Παράδοσης. Η λαμπρή αυτή εκδοτική προσφορά του, που απευθύνεται τόσο σε ειδικούς, όσο και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, αποτελεί υψηλού επιπέδου απόκτημα για την Νεοελληνική Γραμματεία και τις Κρητολογικές Σπουδές.

     Αλλά ο Θεοχάρης Δετοράκης, δεν έμεινε μόνον στον χώρο του Πανεπιστημίου και της συγγραφής. Με πλήθος ομιλιών, σεμιναρίων,  συμμετέχοντας σε αναρίθμητες εκδηλώσεις, προσέφερε, με ζέση πάντα και προθυμία, τις πολύτιμες γνώσεις του και στην ευρύτερη κοινωνία μας.

     Έχοντας την αγαθή Μοίρα να συμπορευθεί με μια εξαιρετική σύζυγο, την επίσης σπουδαία καθηγήτρια, Άννα Δετοράκη, ευτύχησαν να δουν τα παιδιά τους: τη Μαρίνα (σήμερα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης) και τον Στάθη (διακεκριμένο ιατρό), να προοδεύουν στην ζωή τους. 

      Κατά την απονομή του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως» στον Θεοχάρη Δετοράκη το 2016, έκλεινα την ομιλία μου λέγοντας ότι: με την πορεία της ζωής του, με το σπουδαίο έργο που δώρισε στον τόπο μας, αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηρισθεί: όλβιος. Αυτό πιστεύω και σήμερα στον αποχαιρετισμό μας. Ο μεγάλος συμπολίτης μας είχε μιαν όλβια ζωή. Για την εξαίρετη προσφορά του, θα είμαστε πάντοτε ευγνώμονες.

  Άξιος Θεοχάρη Δετοράκη και Καλό Ταξίδι».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί