ΗΠΑ: Οργή για τη βίαιη σύλληψη 29χρονου που οδήγησε στον θάνατό του – Βίντεο σοκ από τον ξυλοδαρμό

Αποτροπιασμό και φρίκη προκαλεί το οπτικοακουστικό υλικό από τη σύλληψη του Τάιρ Νίκολς, στις 7 Ιανουαρίου, για απλή παραβίαση του ΚΟΚ, στο Τενεσί του Μέμφις. Ο 29χρονος αφροαμερικανός που πέθανε τρεις μέρες αργότερα, ξυλοκοπήθηκε βάρβαρα από πέντε αστυνομικούς, που είναι επίσης αφροαμερικανοί και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από τις τάξεις της αστυνομίας, αντιμετωπίζοντας πλέον δίωξη για φόνο. Όλοι τους πάντως κατέβαλαν εγγύηση και αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή της κομητείας Σέλμπι.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 7η Ιανουαρίου στο Μέμφις, όταν λίγο μετά τις 8 η ώρα το περιπολικό της αστυνομίας σταματά και ανοίγει βίαια την πόρτα του οδηγού του μπροστινού οχήματος ζητώντας από τον οδηγό να βγει έξω. Ο 29χρονος Αφροαμερικανός, Τάιαρ Νίκολς προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται, έκπληκτος από τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί ουρλιάζουν και του ζητούν επίμονα να πέσει στο έδαφος, ενώ στο βίντεο της κάμερας σώματος, απεικονίζεται ο Νίκολς να μην αντιστέκεται, αλλά πολύ τρομαγμένος τους ζητάει να τον αφήσουν. Ο ίδιος παρά τον έντονο πόνο από την πίεση των αστυνομικών καταφέρνει να κάνει έναν ελιγμό και να τους ξεφύγει.

Οι αστυνομικοί, όμως, τρέχουν με μανία και τον ξαναπιάνουν. Ο Νίκολς βγάζει μια δυνατή κραυγή και τότε οι πέντε αστυνομικοί που είναι από πάνω του αρχίζουν να τον χτυπούν στο πρόσωπο, με τον ίδιο να τους εκλιπαρεί να τον «αφήσουν αν πάει σπίτι του».

Τον τραβούν, τον σπρώχνουν και τον χτυπούν συνεχώς και ο 29χρονος καταλήγει σχεδόν λιπόθυμος στο έδαφος. Ο Νίκολς προσπαθεί να μιλήσει, αλλά ένας από τους αστυνομικούς του λέει να «βγάλει τον σκασμό», ενώ όσο τον χτυπούν εκείνος φωνάζει «μαμά».

Μετά από 30 λεπτά, ο 29χρονος μεταφέρεται στο νοσοκομείο και τρεις μέρες μετά υποκύπτει στα τραύματα του.

Το βίντεο είναι διάρκειας περίπου μίας ώρας και όπως είπαν αξιωματούχοι, περιλαμβάνει πλάνα που τραβήχτηκαν από κάμερες στα σώματα των αστυνομικών, αλλά και σταθερές της περιοχής όπου εκτυλίχθηκε η αδικαιολόγητη βιαιοπραγία που οδήγησε στον θάνατο του άτυχου νέου, με περιορισμένες παρεμβάσεις. 

«Με μια λέξη, είναι απολύτως αποτρόπαιο», είπε ο Ντέιβιντ Ράους, διευθυντής του Γραφείου Ερευνών του Τενεσί. Οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να δημοσιεύσουν το βίντεο, αφού τα σχολεία του Μέμφις και οι επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης κλείσουν για το Σαββατοκύριακο.

Οι αρχές αλλά και η οικογένεια Νίκολς απηύθυναν έκκληση στον κόσμο να μην αντιδράσουν με οργή και αγανάκτηση. Στο Μέμφις, αλλά και σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, όπως η Φιλαδέλφεια και η Ουάσινγκτον, τα αστυνομικά τμήματα βρίσκονται σε επιφυλακή. Τα δημόσια σχολεία του Μέμφις ακύρωσαν τις εξωσχολικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στο Μέμφις, για να απαιτήσουν δικαιοσύνη.

«Τι θα κάνετε», φώναζε διαδηλώτρια με τηλεβόα στο «πάρκο των μαρτύρων», στο κέντρο του Μέμφις, απευθυνόμενη στην αρχηγό της αστυνομίας της πόλης.

Μετά τις 18:00 (τοπική ώρα), μερικές δεκάδες διαδηλωτές έκλεισαν οδικό άξονα της πόλης, προκαλώντας μποτιλιάρισμα, ενώ φώναζαν το σύνθημα: «χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». Η πορεία συνεχίστηκε σε γέφυρα που ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Μισισιπή και έκλεισε την κυκλοφορία στις τέσσερις λωρίδες.

Για τον Ντέιβιντ Σταξ, κάτοικο του Μέμφις που πήγε να διαδηλώσει, ο θάνατος του Τάιρ Νίκολς «πρέπει να ενώσει τους πάντες, να ανοίξει τα μάτια» των Αφροαμερικανών. Για τη Μόνικα Τζόνσον, 24χρονη ακτιβίστρια που πήγε εκεί από την Ατλάντα, είναι σημαντικό τώρα η αστυνομία «να λογοδοτήσει» και να καταδικαστούν όλοι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν. «Απαιτούμε να διαλυθεί η μονάδα Scorpion», πρώην μέλη της οποίας ήταν η αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν τον Τάιρ Νίκολς, πρόσθεσε.

Παρά τους φόβους για ταραχές, η κατάσταση στο κέντρο του Μέμφις παρέμενε ήρεμη το βράδυ και τα καταστήματα ήταν ανοικτά.

Έκκληση από τον πρόεδρο Μπάιντεν για ειρηνική διαμαρτυρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως «αγανάκτησε» και «πόνεσε βαθιά» βλέποντας το «φρικιαστικό» βίντεο της βίαιης σύλληψης του 29χρονου αφροαμερικανού.

«Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα απόψε θα προκαλέσουν αγανάκτηση στον πληθυσμό, κι υπάρχει λόγος», αναγνώρισε ο κ. Μπάιντεν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, όμως συμπλήρωσε πως είναι απαραίτητο οι διαδηλώσεις που θα γίνουν να είναι «ειρηνικές».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπάιντεν, η οικογένεια του Τάιρ Νίκολς «αξίζει» να διενεργηθεί «άμεση, πλήρης και διαφανής έρευνα».

Ο κ. Μπάιντεν συζήτησε την Παρασκευή με την οικογένεια του θύματος και εξήρε την έκκλησή της οι διαδηλώσεις να γίνουν σε κλίμα ηρεμίας. Σημείωσε πως μίλησε με τη μητέρα και τον πατριό του Τάιρ Νίκολς, τους «εξέφρασε προσωπικά τα συλλυπητήριά του» και «εξήρε το θάρρος και τη δύναμή τους».

Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια σε διάφορες συγκεντρώσεις που οργανώνονται στις ΗΠΑ, ιδίως στο Μέμφις, ο κ. Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους πως «προφανώς ανησυχώ πολύ, αλλά νομίζω ότι η Ρόου Βον Γουέλς (σ.σ. η μητέρα του Τάιρ Νίκολς) απηύθυνε πολύ σθεναρή έκκληση» να επικρατήσει ηρεμία.

Δυο σύμβουλοι του προέδρου συζήτησαν χθες με τους δημάρχους 16 πόλεων όπου προβλεπόταν να γίνουν διαδηλώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί