Επικαιροποιεί το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Επικαιροποιεί το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με το πρώτο κύμα να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη Θεσπρωτία και κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αθήνα.

Το φως της ημέρας φανέρωσε το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε το χτύπημα ανεμοστρόβιλου το βράδυ της Πέμπτης στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

Στο πέρασμα του προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές κυρίως στις κοινότητες Αγοράς, Σκανδάλου, Γλυκής και Ποταμιάς.

Στο χωριό Σκάνδαλο, από θαύμα σώθηκε μια 11χρονη όταν χθες το βράδυ άρχισε να τρέμει το σπίτι της κατά την διάρκεια του ανεμοστρόβιλου και κατέρρευσε η σκεπή και ότι είχε απομείνει από αυτή.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος, η μικρή Ιλιάνα κατάλαβε από τον θόρυβο που κάνει το σπίτι, υποψιάστηκε ότι κάτι συμβαίνει, βγήκε από την κρεβατοκάμαρα και σε δευτερόλεπτα ακριβώς στο κρεβάτι που καθόταν λίγο πριν με την μητέρα της έπεσαν κεραμίδια και ξύλινα δοκάρια και άλλα αντικείμενα.

Η περιοχή του οικισμού Σκανδάλου και αγοράς θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπιό

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σε εξέλιξη είναι η καταγραφή των ζημιών και η προσπάθεια αποκατάστασης τους. Νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδιδε πως δύο στέγες κατοικημένων σπιτιών κατέρρευσαν στην Αγορά και μία στο Σκάνδαλο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Επίσης, κατέρρευσαν τουλάχιστον 5 φράχτες σπιτιών και 6 καμινάδες σε σπίτια. Σε τυροκομείο της περιοχής προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερών 3 στάβλοι. Δέντρα και κολόνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ έπεσαν στη Γλυκή και στην Ποταμιά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Τα σπίτια που έχουν πληγεί αγγίζουν τα 40, αρκετά από αυτά έχουν μείνει χωρίς στέγη ενώ οι πληγείσες οικογένειες κατά την διάρκεια της νύχτας φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών. Ζημιές επίσης έχουν προκληθεί σε καμινάδες και περιφράξεις.

Συνεργεία της ΔΕΗ επενέβησαν σε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις με πτώσεις στύλων και δέντρων.

Παραλίγο τραγωδία

Στη θάλασσα έπεσε το πρωί της Παρασκευής ΙΧ αυτοκίνητο στην περιοχή «Παιδόπολη» Αγριάς Μαγνησίας. Στον τόπο βρέθηκαν λιμενικοί  όπου διαπίστωσαν την ύπαρξη του αυτοκινήτου μέσα στη θάλασσα, σε βάθος περίπου τριάντα εκατοστών. Ο μοναδικός επιβαίνων οδηγός του, εντοπίστηκε καλά στην υγεία του σε χερσαίο χώρο, έχοντας απεγκλωβιστεί από το αυτοκίνητο μόνος του. Κατά δήλωση του, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να βγει εκτός δρόμου και να καταλήξει σε αβαθή της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ενώ το αυτοκίνητο ανασύρθηκε από τη θάλασσα με τη χρήση γερανοφόρου οχήματος, χωρίς να παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση.

Τα νέα στοιχεία 

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο της χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Για σήμερα (20/1/2023), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν, αλλά τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα ενισχυθούν και πάλι
  • στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι το απόγευμα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι το βράδυ.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (περίπου τα 800 μέτρα)

Το Σάββατο (21/1/2023)

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο μέχρι νωρίς το απόγευμα
  • στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το απόγευμα
  • από το μεσημέρι στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-1000 μέτρα)

Την Κυριακή (22-01-2023),

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
  • από το απόγευμα της Κυριακής στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Τη Δευτέρα (23-01-2023),

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως το βράδυ
  • από το μεσημέρι στη Μακεδονία και τη Θράκη και από το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ορεινά της της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί