ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηρακλείου για Καστέλι: Η Κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τα εγκαίνια, “ξέχασε” από το έργο

Γεμάτη καθυστερήσεις, ελλείψεις και ασάφειες η κυβερνητική πολιτική για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που υπενθυμίζει ότι “η προκήρυξή του, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού, είναι έργο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”. Και εκτιμά “ότι θα συμβάλει θετικά  στην ανάπτυξη όλης της περιοχής”.  

Το νέο αεροδρόμιο, που κατασκευάζεται στο Καστέλι, είναι ένα έργο κομβικής σημασίας για το Νομό αλλά και την Κρήτη ολόκληρη. Η προκήρυξή του, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού, είναι έργο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε ότι θα συμβάλει θετικά  στην ανάπτυξη όλης της περιοχής.  

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τα εγκαίνια, ουσιαστικά απουσίαζε από το έργο, για σχεδόν τρία χρόνια. Πριν ένα μήνα  αποφάσισε να ασχοληθεί  και με μια  τροπολογία γεμάτη ασάφειες,  χωρίς τεχνική έκθεση που να προδιαγράφει το φυσικό αντικείμενο, τις εργασίες αναλυτικά που πρόκειται να διεξαχθούν και με τεράστιο κόστος,  σε άσχετο Νομοσχέδιο, αλλάζει όλα τα κατασκευαστικά δεδομένα (χώρος εξυπηρέτησης επιβατών στο κτήριο του αεροσταθμού αλλά και αεροσκαφών, οχημάτων)  και προσθέτει άλλα δύο έτη για την ολοκλήρωσή του. 

Σε τούτη λοιπόν της ασαφή και πρόχειρη τροπολογία απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στα σημαντικά ελλείμματα του έργου που έχουν από πολλούς επισημανθεί: 

  • Δεν περιλαμβάνονται οι μελέτες και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα όλης της λεκάνης, ενώ έχει γίνει η προκαταρκτική μελέτη από την ΤΕΡΝΑ για τις αναγκαίες μελέτες και έργα και έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Υποδομών.
  • Δεν περιλαμβάνεται για τον δρόμο Αεροδρόμιο- Χερσόνησος, η αναγκαία σήραγγα όπως έχει προτείνει το Περιφερειακό Συμβούλιο και το ΤΕΕ για την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, της περιοχής. 
  • Δεν περιλαμβάνεται η αναβάθμιση και βελτίωση της οδικής ασφάλειας των άλλων συνδετήριων δρόμων του Α/Δ με Ηράκλειο, Νότο και Μεσσαρά. Το νέο αεροδρόμιο, για μας θα πρέπει να έχει «μάτια» και προς το νότο του Νομού μας.
  • Απουσία πρόβλεψης, παρά τις εκκλήσεις των σχετικών επιστημόνων, για νέες μελέτες στατικής επάρκειας του νέου αεροδρομίου που θα λαμβάνει υπόψιν της τα νέα σεισμολογικά δεδομένα της ευρύτερης
  • Καμία πρόβλεψη για την πρόταση σύνδεσης του αεροδρομίου με μέσο σταθερής τροχιάς. 
  • Καμιά πρόβλεψη για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αποζημίωση των ιδιοκτητών στην πραγματική αξία των ιδιοκτησιών. 

Η περιοχή του Δήμου Μινώα πεδιάδας, δεν μπορεί να επουλώσει τις πληγές της, από το μεγάλο σεισμό, να αξιοποιήσει τα θετικά του νέου αεροδρομίου και να αντιμετωπίσει τα αρνητικά αυτού του μεγάλου έργου, χωρίς ένα οραματικό σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης. Ο έγκαιρος σχεδιασμός, σε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις της τοπικής Κοινωνίας, η διαφάνεια στις διαδικασίες, η πάταξη της γραφειοκρατίας, η παρακολούθηση στην υλοποίηση, είναι απαραίτητοι παράγοντες για τη σωστή, έγκαιρη ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου. Η ΝΔ, έχει αποδείξει, ότι δεν την απασχολούν. 

Γραφείο Τύπου

της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου

του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί