«Κάποια παιδιά δεν μας συγχωρούν που πήραμε τη θέση των γονιών τους»: Σάλος από τις δηλώσεις του π. Αντώνιου για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στην Κιβωτό του Κόσμου

Έπειτα από καταγγελία που έγινε στον «Συνήγορο του Πολίτη» για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου έχει ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» για τη «Κιβωτό του Κόσμου». Τρεις υποθέσεις ασέλγειας στη δομή ερευνά η αστυνομία. Τι απαντά στις καταγγελίες ο Ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», Πατέρας Αντώνιος.

Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, εμπνευστής και δημιουργός της «Κιβωτού του κόσμου» πήρε θέση για τις καταγγελίες μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον Alpha. Ο ίδιος ανέφερε πως δε γνωρίζει το όνομα του παιδιού που εμπλέκεται στην υπόθεση ούτε και μπορεί να σκεφτεί «ποιος μπορεί να είναι ο άνθρωπος που κατηγορείται». Ωστόσο στη συνέχεια, επιλέγει να εστιάσει στο πόσα χρόνια έχουν αφιερώσει στα παιδιά που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο, καθώς και στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των παιδιών, με κάποια μάλιστα παιδιά «να μην μας συγχωρούν που πήραμε τη θέση των γονιών τους». Με τις δηλώσεις αυτές, φέρεται να υπαινίσσεται πως όλα αυτά αποτελούν κάποιου είδους «αντίβαρο» για τη σειρά καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που βγαίνουν στο φως, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο να αληθεύουν. Επιπλέον, με τα όσα υποστηρίζει φέρεται να υιοθετεί μια προκλητική στάση, που ενέχει «Victim blaming» χαρακτηριστικά, ρίχνοντας βάρος ευθύνης και στα θύματα.
«Εμείς μάθαμε από ένα δημοσίευμα, τίποτα περαιτέρω δεν γνωρίζω» είπε συγκεκριμένα. «Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επώνυμό του» είπε για το εν λόγω ανήλικο παιδί. Ωστόσο, σε άλλο σημείο της συζήτησης είπε ότι “πάει” το μυαλό του σε ποιο παιδί μπορεί να έκανε την καταγγελία για κακοποίηση. Στις δηλώσεις του δήλωσε θλιμμένος «γιατί εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, 25 χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο», και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους χαρακτήρες των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά, τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά, από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά που θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό της, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς, ότι πήραμε τη θέση αυτή. Δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι οι γονείς τους».

«Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι 30 άτομα. Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι», είπε σε άλλο σημείο.

Σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, φέρνει στο φως νέες καταγγελίες από παιδιά που έμεναν στην Κιβωτό του Κόσμου και έχουν φύγει από εκεί.

Ειδικότερα, τρεις νέοι άνθρωποι μίλησαν στην Καθημερινή για τα όσα έζησαν στην Κιβωτό του Κόσμου. Τιμωρίες, φόβος, παιδική εργασία, έλλειψη φαγητού και φροντίδας, ξύλο, απομόνωση από την οικογένεια και σεξουαλική παρενόχληση, είναι…κάποιες από τις ανατριχιαστικές περιγραφές ανθρώπων που ως παιδιά έζησαν σε δομές της οργάνωσης.

Ένας 27χρονος αναφέρει την εμπειρία του: Ο ίδιος πήγε ως παιδί θύμα κακοποίησης στην Κιβωτό. Η πλάτη του είχε ανοίξει από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα του, ενώ ζητιάνευε στα φανάρια.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, νεαρή γυναίκα που έζησε στην Κιβωτό του Κόσμου, σε δομή στη Χίο, έξι χρόνια, καταγγέλλει απάνθρωπη συμπεριφορά. «Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά» λέει η κοπέλα, που πήγε σε δομή στα 7 της χρόνια. Τότε, λέει, μαζί με άλλα παιδιά τους έβγαζαν μέσα στον ήλιο να μαζεύουν κουκουνάρια. «Δεν τους ένοιαζε η ηλικία, δουλεύαμε μες τον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», σημειώνει.

Η 20χρονη Σοφία, που έζησε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο από τα 12 έως τα 18 της χρόνια και περιγράφει τον εαυτό της ως δύσκολο και οξύθυμο παιδί, αναφέρεται σε πολύμηνες τιμωρίες. Ένα καλοκαίρι, όπως σημειώνει, μαζί με άλλα κορίτσια που είχαν επίσης τιμωρηθεί, τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιο μόνο για να καθορίζουν την τουαλέτα και να βοηθούν τη μαγείρισσα και τις άφηναν να κάνουν διάλειμμα μόνο για να πάνε τουαλέτα.

Ο 27χρονος και η κοπέλα από τη δομή της Χίου περιγράφουν επίσης πως αναγκάζονταν τα παιδιά να λένε ψέματα στους δημοσιογράφους, όταν πήγαιναν στις δομές και αν δεν το έκαναν, τους περίμενε τιμωρία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί