Δραματική η μείωση στις πράξεις υιοθεσίας επί ΝΔ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Χάρη Μαμουλάκη με Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Τη δραματική μείωση στις πράξεις υιοθεσίας επί Κυβέρνησης ΝΔ αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή της αρμόδιας Τομεάρχη Θεανώς Φωτίου και 40 ακόμη Βουλευτών.

«Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις υιοθεσίας του 2021, παρατηρείται μείωση της τάξεως του 15,2% έναντι του 2020, η οποία είναι ακόμα μεγαλύτερη συγκριτικά με τα έτη 2018 και 2019 και ανέρχεται στο 44,74% και 34,98% αντίστοιχα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Μεγάλη είναι όμως και η μείωση που καταγράφεται στις πράξεις υιοθεσίας από το 2020 στο 2021 στην κατηγορία θετού γονέα που αντιπροσωπεύει μονογονεϊκή οικογένεια, μείωση που φτάνει το 54,5%. Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και λόγω της σπουδαιότητας της οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας εκ μέρους της Πολιτείας, ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη θεσμοθέτηση μέτρων για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας, έλυσε παθογένειες δεκαετιών. Παράλληλα, η ηλεκτρονική εφαρμογή του νόμου από τον Απρίλιο του 2019, αποτέλεσε τομή οδηγώντας, μεταξύ άλλων, σε δραστική μείωση του χρόνου αναμονής (8-12 μήνες, έναντι 4-6 ετών που απαιτούνταν), εξασφάλιση όρων διαφάνειας, ισονομίας και αδιάβλητων διαδικασιών. Ωστόσο, η Κυβέρνηση ΝΔ δεν φαίνεται να αξιοποιεί το πολύτιμο εργαλείο του συγκεκριμένου νόμου με αποτέλεσμα να παρατηρείται δραματική μείωση των υιοθεσιών.

Γι’ αυτό και οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, σχετικά με το πώς αιτιολογείται αυτή η μείωση, πόσες αιτήσεις υιοθεσίας υποβλήθηκαν κατά τα έτη 2019, 2020 και 2021 στο πληροφορικό σύστημα www.anynet.gr, πόσα παιδιά ήταν εγγεγραμμένα στα Ειδικά μητρώα Ανηλίκων την 01/01/2020 και πόσα την 31/12/2021, καθώς και πόσοι κοινωνικοί λειτουργοί, με ποια διαδικασία και με ποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο, έχουν εκπαιδευτεί στη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας και στη σύνταξη Ατομικού Σχεδίου Οικογενειακής Αποκατάστασης ανά έτος από το 2019 μέχρι σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί