Εργασιακός μεσαίωνας στο ΠΑΓΝΗ: Πώς διοίκηση και διευθύνσεις τρομοκρατούν εργαζόμενους που διεκδικούν

Αυταρχισμό, τρομοκρατία και άλλες βίαιες συμπεριφορές της διοίκησης και διευθυντικών στελεχών του νοσοκομείου σε βάρος εργαζομένων ενόψει κινητοποιήσεων ή διεκδικήσεων, καταγγέλλει το σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Όπως αναφέρει, η τρομοκρατία κορυφώθηκε στη χθεσινή απεργία καθώς ξαφνικά οι απεργοί βαφτίζονταν προσωπικό ασφαλείας και με την απειλή του νόμου αναγκάζονταν να προσέλθουν στη δουλειά!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, κόβονται αυθαίρετα άδειες και ρεπό, γίνονται αλλαγές τμημάτων σε όσων τολμούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Είναι χαρακτηριστικό ακόμα ότι διευθυντικά στελέχη ελέγχουν εργαζόμενους ακόμα και τη μέρα που έχουν ρεπό, καλώντας τους να δώσουν εξηγήσεις αν δε σηκώσουν, για παράδειγμα το τηλέφωνο!

Διαβάστε την ανακοίνωση καταγγελία του σωματείου των Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, λίγες ώρες μετά τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση:

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ 9ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 

Εκατοντάδες εργαζόμενοι έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην πανεργατική απεργία της 9ης Νοεμβρίου παρά την τρομοκρατία και τα εμπόδια που έβαλε η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, όπως έγινε και στο ΠΑΓΝΗ, με προϊσταμένους, νοσηλευτική υπηρεσία και διοίκηση. Βαφτίζοντας “προσωπικό ασφαλείας”, καταπατούν κατάφωρα το δικαίωμα στην απεργία που κατοχυρώθηκε με τον αγώνα των εργαζομένων εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα. Η ανυποχώρητη στάση των εργαζομένων, οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα δίνουν ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να φιμώσουν τη φωνή διεκδίκησης των εργαζομένων!

Οι καταγγελίες περιστατικών αυθαιρεσίας σε βάρος εργαζομένων έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας στο σωματείο μας. Με λεκτικές επιθέσεις, απειλές και τρομοκρατία απαντούν προϊστάμενοι σε κάθε προσπάθεια εργαζόμενου να διεκδικήσει τα αυτονόητα, να διαφωνήσει με τα «αποφασίζομεν και διατάζομεν». Με αλλαγή τμημάτων και «πόστων» ή διευκολύνσεων ωραρίου και βαρδιών ανάλογα με την “αγωνιστικότητα” ή την υποταγή.

Τελευταία κρούσματα τέτοιας συμπεριφοράς: στελέχη της νοσηλευτικής υπηρεσίας εγκάλεσαν μεταφορέα γιατί δεν δέχτηκε να κάνει επιπλέον 1 βάρδια στο ρεπό της μετά από 9 σερί βάρδιες ενώ προϊσταμένη απείλησε εργαζόμενη όταν δεν σήκωσε το τηλέφωνο σε κλήση της υπηρεσίας σε ημέρα ρεπό, με την εξωφρενική απαίτηση «να γνωρίζει η υπηρεσία που βρίσκεται ο καθένας στο ρεπό του». Μάλιστα στην πανυγειονομική απεργία στις 20/10 απαίτησε η διοίκηση  εξηγήσεις από τους αναισθησιολόγους γιατί δεν λειτούργησαν όλα τα χειρουργικά κρεβάτια. Η τρομοκρατία κορυφώθηκε στην απεργία 9 Νοέμβρη όπου ξαφνικά οι απεργοί βαφτίζονταν προσωπικό ασφαλείας και με την απειλή του νόμου αναγκάζονταν να προσέλθουν στη δουλειά. 

Οι διοικήσεις και τα στελέχη της νοσηλευτικής και ιατρικής υπηρεσίας εξ’ ορισμού καλούνται να διαχειριστούν την έλλειψη προσωπικού, την οποία αποδέχονται ως μονόδρομο, χωρίς καμία πρόθεση να λύσουν το πρόβλημα. Έτσι το μέλημά τους είναι μόνο ένα : «Πως θα βγει η δουλειά». Στο όνομα λοιπόν των «υπηρεσιακών αναγκών» και της πραγματικής έλλειψης προσωπικού, προβαίνουν σε διαρκείς, αυθαίρετες παρεμβάσεις, στο πρόγραμμα, στα δικαιώματα, στις εργασιακές σχέσεις. Έτσι παραβιάζουν κατάφωρα και συνεχώς το νόμιμο πρόγραμμα των τμημάτων με περικοπές ρεπό, αδειών, παράνομες διπλοβάρδιες, κλήσεις από το τηλέφωνο για “έκτακτη προσέλευση στη δουλειά” ενώ δε διστάζουν να βάλουν ειδικευόμενους νοσηλευτές ή ακόμα και ασκούμενους φοιτητές νοσηλευτικής να καλύπτουν βάρδιες σε καίρια νοσηλευτικά τμήματα!

Με αυτό τον τρόπο, την αυταρχική και εκδικητική αντιμετώπιση των εργαζομένων, θέλουν να περάσουν όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν το νοσοκομείο ΑΕ που ονειρεύονται, νοσοκομείο που θα έχει ασθενείς – πελάτες και εργαζόμενους – δούλους. Για αυτό το λόγο, χρειάζονται εργαζόμενους που δεν θα τολμούν να βγάλουν άχνα όταν παραβιάζονται τα εργασιακά, κοινωνικά και ατομικά τους δικαιώματα. 

Τα φαινόμενα αυτά κάνουν ακόμα πιο ξεκάθαρη τη σήψη του συστήματος αυτού που βασίζεται στην εκμετάλλευση κάνει όμως και ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη οι εργαζόμενοι να σηκώσουν κεφάλι και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. 

Τους το κάνουμε ξεκάθαρο: Δεν φοβόμαστε! Δεν τρομοκρατούμαστε!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους με μόνιμους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣYΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ παίρνει την πρωτοβουλία να καλέσει όλους τους φορείς και τα εργατικά σωματεία του Ηρακλείου την Δευτέρα 14 Νοέμβρη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη να σημάνει μαζική αντεπίθεση για να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία. 

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να μην περάσει το νομοσχέδιο που διαλύει ό,τι έχει μείνει όρθιο από τη δημόσια περίθαλψη.

Η κυβέρνηση, βασιζόμενη στα νομοθετήματα και των προηγούμενων κυβερνήσεων επιχειρεί να ολοκληρώσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας με το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών και την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των πληρωμών για τους ασθενείς. 

Η κυβέρνηση λέει ωμά στο λαό που έχει πληρώσει ακριβά με περικοπές, φόρους και χαράτσια, πώς πρέπει να πληρώσει ξανά για να δει γιατρό, για να χειρουργηθεί, για να έχει μία αξιοπρεπή περίθαλψη. Την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των νοσοκομείων της Κρήτης βρίσκονται στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης. Που κλείνουν ή συγχωνεύονται κλινικές και τμήματα κομβικής σημασίας. Που η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι τραγικά υποστελεχωμένη, αφήνοντας χώρο στο ιδιωτικό κεφάλαιο να κερδοσκοπήσει για άλλη μια φορά σε βάρος των ασθενών. Σε αυτές τις συνθήκες, δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής, για να μπορεί να “ξεπεράσει” τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και να επισπεύσει την θεραπεία του.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι οι υγειονομικοί και όλος ο λαός να απορρίψουν στην πράξη το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, τις παραλλαγές του και τα ιδεολογήματα που τα συνοδεύουν.

Χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το “νέο ΕΣΥ”, να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο. Να δυναμώσει η  διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο, ενιαίο σύστημα Π.Φ.Υ., που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η υπεράσπιση της υγείας πρέπει να γίνει αίτημα της πάλη όλου του λαού, που θα συμπορευτούν με τους υγειονομικούς για να χαλάσουν για άλλη μια φορά τα σχέδια της κυβέρνησης.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε εργατικά σωματεία και φορείς του Ηρακλείου σε σύσκεψη για συντονισμό της δράσης μας εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου, τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο.

Απαιτούμε:
• Να αποσυρθεί άμεσα το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
• Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, άρση των αναστολών εργασίας.
• Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί