Καλούν στην απεργία στο Ηράκλειο

Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Τετάρτη 9 Νοέμβρη στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου

Κάλεσμα σε απεργιακή ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και πορεία

Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τρομερό κύμα ακρίβειας, όλη η κοινωνία αναστενάζει και κοιτά να δει πως θα τα βγάλει πέρα τον χειμώνα. Οι εργαζόμενοι βλέπουμε το εισόδημα να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, ενώ οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη θέρμανση, στη βενζίνη, στη διατροφή και στα είδη καθημερινής διαβίωσης έχουν απογειωθεί, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης στα νοικοκυριά και λεηλατώντας τους -ήδη- μικρούς μισθούς. Όλα τα παραπάνω συντελούνται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ενός πολέμου αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για νέες σφαίρες επιρροής και για απόκτηση ενεργειακών πηγών, δρόμων και αγορών.Βέβαια,η αδίστακτη αυτή ληστεία που βιώνουμε δεν είναι τυχαία ή παροδική, ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο και εντείνεται κατά τη διάρκειά του.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση στην ίδια κατεύθυνση με την Ε.Ε επιμένει να στηρίζει τα μονοπώλια της ενέργειας. Επιμένει στη διατήρηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας που έχει οδηγήσει το ρεύμα σε τεράστιες αυξήσεις, ενώ παράλληλα αναζητά λύσεις ατομικής ευθύνης, με “δελτίο ενέργειας” και μείωση κατανάλωσης.  Η πολιτική της “απελευθέρωσης”-ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και της Πράσινης Μετάβασης (χρηματιστήριο ενέργειας, ρήτρες αναπροσαρμογής, χρηματιστήριο ρύπων) έχουν ψηφιστεί και στηριχθεί από όλες τις κυβερνήσεις διαδοχικά, είτε ψηφίζοντας είτε διατηρώντας τα απαράδεκτα αυτά μέτρα. Το αποτέλεσμα των στρατηγικών αυτών το πληρώνουμε εμείς, καθώς τρέμουμε τι θα αντικρύσουμε όταν ανοίγουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Παράλληλα η συζήτηση για πραγματική αύξηση των μισθών είναι απαγορευμένη, καθώς ακόμα και η μικρή αύξηση που δόθηκε στον κατώτατο μισθό πρόκειται για ουσιαστική μείωση, με τον πληθωρισμό να τρέχει με πολύ υψηλότερο ρυθμό, βυθίζοντας την αγοραστική δύναμη.

Έτσι, διαμορφώνεται ένας νέος κύκλος τεράστιας αναδιανομής πλούτου από τα φτωχά κοινωνικά στρώματα προς το κεφάλαιο, μέσω της φορολόγησης και της ακρίβειας. Το καθεστώς διαρκούς «έκτακτης ανάγκης» είναι στρατηγική επιλογή του συστήματος για να προωθήσει και να θωρακίσει τις βίαιες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του. Επιχειρούν βαθιές ανατροπές, υπονομεύοντας δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, για την μετατροπή κάθε δικαιώματος και κατάκτησης σε ακριβοπληρωμένη ιδιωτική παροχή. Ενάντια στην υποτίμηση της εργασίας μας και γνωρίζοντας πως μόνο μέσα από την συλλογικοποίηση και την οργάνωση στη βάση μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν είναι ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας! Για να μην περάσουν τα σχέδια εξαθλίωσης του λαού για χάρη των κερδών του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα μέτρα της κυβέρνησης και δεν πιστεύουμε τις δικαιολογίες της ότι το φαινόμενο της ακρίβειας είναι παροδικό και οφείλεται μόνο στον πόλεμο. Απαιτούμε άμεσα μέτρα στήριξης με αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων. Να χάσει το κεφάλαιο για να κερδίσουμε εμείς.

Δεν υποτασσόμαστε στην εξαθλίωση που μας επιβάλλουν!

Σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ κρίσιμο να κτυπήσει συναγερμός για την ανατροπή αυτή της πολιτικής. Δεν περιμένουμε τις εκλογές «για να φύγει ο Μητσοτάκης» και να έρθει κάποιος άλλος «σωτήρας». Να οργανώσουμε αποφασιστικά τους αγώνες μας  ώστε να καθορίσει ο λαός τις εξελίξεις κόντρα στα σχέδια των αστικών δυνάμεων.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται εν εξελίξει σημαντικοί αγώνες και απεργίες: Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ουγγαρία. Στην Ελλάδα σημαντικοί εργατικοί αγώνες έρχονται στο προσκήνιο (Μαλαματίνα, e-food, Cosco, ΛΑΡΚΟ, λιπάσματα Καβάλας, εκπαιδευτικοί κ.α.) ενώ ιδιαίτερα κρίσιμοι είναι οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Είναι η ώρα όλοι οι αγώνες να ενοποιηθούν σε μια μεγάλη συσπείρωση αγώνα, ενάντια στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο. Mεκύριο όχημα τον ισότιμο και δημοκρατικό συντονισμό των σωματείων, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό και τον πυροσβεστικό σχεδιασμό του.

Η ΓΣΕΕ ελέγχεται από τους εργοδότες και κρατάει σε ομηρία τους εργαζόμενους, υπονόμευσε τους εργατικούς αγώνες όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και απείχε από οποιαδήποτε κινηματική δράση για χρόνια κάνοντας πλάτες στα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία. Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία και από τα κάτω δράση σωματείων και εργαζομένων όλων των κλάδων. Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά.

Την Τετάρτη 9 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, δίνουμε ηχηρό μήνυμα αγώνα και απόφασης για κλιμάκωση!

Όλοι/όλες δρόμους για ψωμί, δουλειά, ειρήνη, δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή!

Παλεύουμε για:

·                     Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) με δραστικές αυξήσεις στους μισθούς, για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Αύξηση όλων των μισθών εδώ και τώρα ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας. Κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά!

·                     Ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια. Τέρμα στα χρηματιστήρια ενέργειας. Απειθαρχία στις επιταγές και τους κανονισμούς της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Πλαφόν στις τιμές. Τιμές προσιτές για όλο το λαό για ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, στη θέρμανση, στα τιμολόγια κοινωνικής ωφελείας. Διαγραφή των χρεών, κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των φτωχών νοικοκυριών.

·                     Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό.

·                     Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ανυπακοή και απειθαρχία σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα την κοινωνική ασφάλιση.

·                     Όχι στην καταστολή, τις διώξεις, τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, τις παρακολουθήσεις και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

·                     Να πάψει άμεσα κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του κεφαλαίου. Όχι στους εξοπλισμούς. Έξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις. Έξω η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την Ουκρανία. Διεθνιστική πάλη των λαών για την ειρήνη.–

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου

την ΤΕΤΑΡΤΗ 9/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! ώρα 10:00, άγαλμα Βενιζέλου

ανεξάρτητη, ταξική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία.

Δεν υποτασσόμαστε στην εξαθλίωση που μας επιβάλλουν!

9 Νοέμβρη Απεργούμε και δίνουμε τη μάχη για το μέλλον μας!

Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με δραστικές αυξήσεις & μείωση εργάσιμου χρόνου!

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ
 Μέσα στο 2022:·         237% στο ρεύμα·         80% στο αλεύρι·         40% στις πατάτες·         25% στο ψωμί·         45.000 κατοικίες σε πλειστηριασμό ·    10 χρόνια παγωμένοι μισθοί και συντάξεις ·         Ελληνικά Πετρέλαια (όμιλος Λάτση) 670 % β’ τρίμηνο 2022·         Μotoroil (όμιλος Βαρδινογιάννη) 370%·         Όμιλος Μυτιληναίου 116%·         Τράπεζες 1 δις € κέρδη, πρώτο εξάμηνο 2022·         Οι 152 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, μόνο το πρώτο εξάμηνο του ’22 είχαν καθαρά κέρδη 5,4 δισ. υπερδιπλάσια από τα 2,5 δις του 2021

Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τρομερό κύμα ακρίβειας. Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη θέρμανση, στη βενζίνη, στη διατροφή και στα είδη καθημερινής διαβίωσης έχουν απογειωθεί, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης στα νοικοκυριά και λεηλατώντας τους -έτσι κι αλλιώς- μικρούς μισθούς. Η αδίστακτη αυτή ληστεία που βιώνουμε δεν είναι τυχαία ή παροδική. Εντείνεται κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά το ρεύμα άρχισε να αυξάνει ένα χρόνο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία όταν με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ (στην αρχή) και της ΝΔ (στην συνέχεια) ιδιωτικοποιήθηκε η ΔΕΗ, πριμοδοτήθηκαν οι ιδιώτες, «απελευθερώθηκε» η αγορά ενέργειας, δημιουργήθηκαν τα χρηματιστήρια ενέργειας. Η πολιτική της «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της Πράσινης Μετάβασης (χρηματιστήριο ενέργειας, ρήτρες αναπροσαρμογής, χρηματιστήριο ρύπων) που έχουν ψηφιστεί και στηριχθεί από όλες τις κυβερνήσεις διαδοχικά, οδηγούν στην πλήρη ασυδοσία των μονοπωλίων στη διαμόρφωση των τιμών για την εξασφάλιση προκλητικών κερδών, στην ιδιωτικοποίηση των πάντων και τη μετατροπή τους σε εμπόρευμα, τη μετατροπή ακόμα και του ηλεκτρικού ρεύματος σε χρηματιστηριακό παιχνίδι. Αυτά είναι η αιτία των δυσβάσταχτων λογαριασμών.

Αλλά και στα τρόφιμα η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Μια χούφτα μεγάλες εταιρείες αποφασίζουν για την παραγωγή και τις τιμές. Στα χρηματιστήρια των τροφίμων η πείνα γίνεται κερδοσκοπικό παιγνίδι. Την ίδια στιγμή μας κοροϊδεύουν με ανύπαρκτες αυξήσεις στους μισθούς (αυξήσεις  7,7%, ενώ ο πληθωρισμός είναι >12% συνιστούν μείωση μισθών!) και με κουπόνια (voucher & pass) της ζητιανιάς που δεν αυξάνουν μόνιμα το μισθό και τη σύνταξη, τα δίνουν επιλεκτικά και τα παίρνουν πίσω όποτε θέλουν. Αυτή την πολιτική που ευνοεί προκλητικά το κεφάλαιο, προωθεί η ΕΕ. Οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ με τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική επιτήρηση που εντείνει τη λιτότητα διαρκείας συνιστούν νέα μνημόνια χωρίς τέλος.

Όλα τα παραπάνω συντελούνται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για νέες σφαίρες επιρροής και για απόκτηση ενεργειακών πηγών, δρόμων και αγορών. Οι νατοϊκές βάσεις μετατρέπουν τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και πιθανό στόχο απαντητικών χτυπημάτων, ενώ η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο με την επικίνδυνη απόφαση για αποστολή όπλων στην κυβέρνηση της Ουκρανίας. Μόνο οι λαοί και η εργατική τάξη μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη. Έξω η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την Ουκρανία. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο!

Στο εσωτερικό μέτωπο, διαμορφώνεται ένας νέος κύκλος τεράστιας αναδιανομής πλούτου από τα φτωχά κοινωνικά στρώματα προς το κεφάλαιο, μέσω της φορολόγησης και της ακρίβειας. Το καθεστώς διαρκούς «έκτακτης ανάγκης» είναι στρατηγική επιλογή του συστήματος για να προωθήσει και να θωρακίσει τις βίαιες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του. Επιχειρούν βαθιές ανατροπές, υπονομεύοντας δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, για την μετατροπή κάθε δικαιώματος και κατάκτησης σε ακριβοπληρωμένη ιδιωτική παροχή. Πέρασαν σωρεία νομοθετημάτων που επιχειρούν να συνθλίψουν εργασιακά και δημοκρατικά κεκτημένα και δικαιώματα, ενώ διαμοίρασαν εκατομμύρια δημοσίου χρήματος και ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο. Γι’ αυτό γιγαντώνεται η καθημερινότητα του φόβου, του αυταρχισμού, και της ανοιχτής βίας, το δόγμα «νόμος, τάξη, κέρδη».

Η πολιτική αυτή που αποσκοπεί στη διασφάλιση και μεγιστοποίηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου δεν λογαριάζει ούτε ανθρώπινες ζωές. Η κατάργηση ελεγκτικών μηχανισμών και η απορρύθμιση των όρων εργασίας που επέφερε ο νόμος Χατζηδάκη, η φοβερή εντατικοποίηση της εργασίας, τα ανύπαρκτα ή ισχνά μέτρα προστασίας της υγείας και ζωής των εργαζομένων, όλα προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος των επιχειρήσεων, εκτόξευσαν τον αριθμό θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων-εργοδοτικών εγκλημάτων. Χρήμα αντί για ζωή.

επίσημα καταγεγραμμένα θανατηφόρα εργατικά
201846 
201951 
2022 (έως Οκτώβριο)>70 σχεδόν 2 νεκροί /βδομάδα
2022 στην  Κρήτη11πάνω από 1 νεκρός /μήνα

Η κυβέρνηση με όπλο τον αντεργατικό και απεργιοκτόνο νόμο Χατζηδάκη θέλει να αντιμετωπίσει τους αγώνες των εργαζόμενων. Ο νόμος Χατζηδάκη,  του οποίου η ψήφιση ήταν προαπαιτούμενο για το «Ταμείο Ανάκαμψης» της Ε.Ε. περιλαμβάνει θεσμική κατάργηση του 8ωρου – επιβολή 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών, νομιμοποίηση για πρώτη φορά στα χρονικά της απλήρωτης εργασίας (απλήρωτες υπερωρίες), απελευθέρωση απολύσεων, περαιτέρω τσάκισμα των ήδη διαλυμένων κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χτύπημα-ποινικοποίηση της απεργίας, ηλεκτρονικό φακέλωμα σε μητρώο όπου θα έχουν πρόσβαση εργοδότες, θεσμικό δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης θα έχουν μόνο τα σωματεία που θα δεχτούν να φακελώσουν τα μέλη τους (!) και πολλά άλλα.

Κεφάλαιο κ εργοδοσία καθοδήγησαν και αξιοποίησαν τις αντεργατικές ρυθμίσεις  για μεγιστοποίηση κερδών!

τα κέρδη τουςοι εργαζόμενοι στον κλάδο
75 δισ σε “επενδυτές” μέσω Ταμείου Ανάκαμψηςαπολύσεις -εργασιακή ανασφάλεια
χρέη επιχειρήσεων διαγράφονταιεντατικοποίηση & υπερωρίες
κέρδη των εταιρειών του κλάδου αυξάνονταιατομικές συμβάσεις – καθηλωμένοι μισθοί
κατασκευαστική & μελετητική δραστηριότητα ανεβαίνεισυχνά εκφοβισμός
7 δισ από Ταμείο Ανάκαμψης στο κατασκευαστικό κεφάλαιοπρόστιμα αν καθυστερήσουμε δόσεις εφορίας
 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Αποδεικνύεται πως είναι παραμύθι ότι η αύξηση των κερδών θα φέρει βελτίωση και στους εργαζόμενους ή ότι μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική ευημερία!

Εμείς και οι ανάγκες μας ή αυτοί και τα κέρδη τους!

Δική μας απάντηση η πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που θα αποτελέσει ασπίδα και θωράκιση μας! Η ΣΣΕ που είχε υπογράψει το ΣΜΤ ήταν η πρώτη πανελλαδικά που κάλυψε και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Η ΣΣΕ κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας, κατοχυρώνει τους όρους με βάση τους οποίους παρέχουμε την εργασία μας (μισθός, ωράριο, ασφάλιση, κανονικές προσλήψεις, επιδόματα, θεσμικοί όροι). Σε μια εποχή που ο κοινωνικά αναγκαίος χρόνος εργασίας (το πραγματικό μέτρο του πλούτου) για την παραγωγή ενός προϊόντος μειώνεται και οι τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες είναι τεράστιες, οι διεκδικήσεις μας είναι όχι μόνο αναγκαίες αλλά και εφικτές!

για την παραγωγή ίδιων πραγμάτων στις ΗΠΑ 1950 -> 40 ώρες/βδομάδα2019 -> 11 ώρες/βδομάδα
1951-2017 στη Γερμανίααύξηση παραγωγικότητας 1242%μείωση εργάσιμου χρόνου 44%
1951-2017 στην Ελλάδααύξηση παραγωγικότητας 680%μείωση εργάσιμου χρόνου 14%

Είμαστε ενάντια στα ψίχουλα των επιδομάτων, των fuel pass και των voucher. Οι εργαζόμενος/ες δεν είμαστε ζητιάνοι, αλλά παραγωγοί του πλούτου και της γνώσης. Από την συλλογική άμυνα περνάμε στη συλλογική διεκδίκηση για ΣΣΕ που:

  • Θα ορίζει δραστικές αυξήσεις στους μισθούς ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.
  • Θα κατοχυρώνει δραστική μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο. Κατάργηση 6ήμερης εργασίας.
  • Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
  • Αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κλπ).
  • Δικαίωμα στη μητρότητα και στην εγκυμοσύνη
  • Τους όρους και το ύψος του μισθού στην εκτός έδρας εργασία και στην υπερωριακή απασχόληση
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε περιπτώσεις έκτακτων υγειονομικών συνθηκών.
  • Πλήρως κατοχυρωμένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • Τα δικαιώματα της εργαζόμενης ή του εργαζομένου, σε περίπτωση άσκησης οποιασδήποτε μορφής έμφυλης βίας από τον εργοδότη.

Δική μας απάντηση ο διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας μέσα από το σωματείο μας! Ο συλλογικός αγώνας και η ταξική αλληλεγγύη! Συλλογικός αγώνας και ταξική αλληλεγγύη σημαίνει ότι η επίθεση απέναντι σε έναν από εμάς είναι επίθεση σε όλους και όλοι μαζί απαντάμε. Η νίκη ενός διασφαλίζει κεκτημένα για όλους μας! Μέσα από το σωματείο διεκδικούμε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, αντιμαχόμαστε οποιαδήποτε δυσμενή μεταβολή στους όρους εργασίας. Το Σωματείο πραγματοποίησε πολλές δεκάδες κινητοποιήσεων, ακόμη και στις περιόδους σκληρών απαγορεύσεων, όπου υπήρχε η ανάγκη υπεράσπισης των συναδέλφων και κατάφερε νίκες. Όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε μάχες, ενάντια στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, κόντρα στην λογική του «θα λογαριαστούμε μετά» και στον συνδικαλιστικό lockdown της ΓΣΕΕ και του εργοδοτικού συνδικαλισμού σε συντονισμό με κάθε σωματείο που παλεύει σε αντίστοιχη κατεύθυνση.

Καμιά κοινοβουλευτική αναμονή! Ταξική ενότητα και αγώνας για την ανατροπή της επίθεσης!

Σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ κρίσιμο να κτυπήσει συναγερμός για την ανατροπή αυτή της πολιτικής. Δεν περιμένουμε τις εκλογές «για να φύγει ο Μητσοτάκης» και να έρθει κάποιος άλλος «σωτήρας». Να οργανώσουμε αποφασιστικά τους αγώνες μας  ώστε να καθορίσει ο λαός τις εξελίξεις κόντρα στα σχέδια των αστικών δυνάμεων.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται εν εξελίξει σημαντικοί αγώνες και απεργίες: Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ουγγαρία. Στην Ελλάδα σημαντικοί εργατικοί αγώνες έρχονται στο προσκήνιο (Μαλαματίνα, e-food, Cosco, ΛΑΡΚΟ, λιπάσματα Καβάλας, εκπαιδευτικοί κ.α.) ενώ ιδιαίτερα κρίσιμοι είναι οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Είναι η ώρα όλοι οι αγώνες να ενοποιηθούν σε μια μεγάλη συσπείρωση αγώνα, ενάντια στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο. Mε κύριο όχημα τον ισότιμο και δημοκρατικό συντονισμό των σωματείων, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό και τον πυροσβεστικό σχεδιασμό του.

Η ΓΣΕΕ ελέγχεται από τους εργοδότες και κρατάει σε ομηρία τους εργαζόμενους, υπονόμευσε τους εργατικούς αγώνες όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και απείχε από οποιαδήποτε κινηματική δράση για χρόνια κάνοντας πλάτες στα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία. Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία και από τα κάτω δράση σωματείων και εργαζομένων όλων των κλάδων. Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμεραΕίναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής. Συμμετέχουμε στο Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου. Επιλέγουμε το δρόμο του διαρκή και αποφασιστικού αγώνα. Δεν είμαστε μόνοι/ες, δεν είναι αδύνατο!

Την Τετάρτη 9 Νοέμβρη  ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, δίνουμε ηχηρό μήνυμα αγώνα και απόφασης για κλιμάκωση! παλεύουμε για ψωμί, δουλειά, ειρήνη, δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή!

Τετάρτη 9 Νοέμβρη  όλοι/όλες στους δρόμους!

ώρα 10:00, άγαλμα Βενιζέλου, ανεξάρτητη, ταξική συγκέντρωση κ πορεία.

Παλεύουμε για:

Ø  Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) με δραστικές αυξήσεις στους μισθούς. Αύξηση όλων των μισθών εδώ και τώρα ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας. Κατοχύρωση κατώτατου μισθού με βάση την προϋπηρεσία (τριετίες) για μισθωτούς και εργαζόμενους με ΔΠΥ από: 1725 € μικτά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και άλλων σχολών 5ετούς φοίτησης, 1587 € μικτα για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης και 1414 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ. Δραστική μείωση του χρόνου εργασίας5νθήμερο-7ωρο-35ωρο. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.). Μόνιμη και σταθερή δουλειά με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κατάργηση του ΔΠΥ και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.

Ø  Ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια. Τέρμα στα χρηματιστήρια ενέργειας. Απειθαρχία στις επιταγές και τους κανονισμούς της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Πλαφόν στις τιμές. Τιμές προσιτές για όλο το λαό για ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, στη θέρμανση, στα τιμολόγια κοινωνικής ωφελείας. Διαγραφή των χρεών, κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των φτωχών νοικοκυριών. Λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες. Γερή φορολογία στον πλούτο. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο που την προκαλεί! Ρεύμα, ενέργεια, καύσιμα δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό. Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία όλες οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας χωρίς αποζημίωση, υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο.

Ø  Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό.

Ø  Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Άμεση επίταξη ιδιωτικού τομέα Υγείας.Άμεση επίδοση ευθυνών στους εργοδότες για τα εργατικά ατυχήματα, κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και των σωματείων. Όχι άλλοι νεκροί στο μεροκάματο.

Ø  Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ανυπακοή και απειθαρχία σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα την κοινωνική ασφάλιση.

Ø  Όχι στην καταστολή, τις διώξεις, τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, τις παρακολουθήσεις και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Μπλοκάρουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ø  Να πάψει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του κεφαλαίου. Όχι στους εξοπλισμούς. Έξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις. Έξω η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την Ουκρανία. Διεθνιστική πάλη των λαών για την ειρήνη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί