Διεθνής Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη: Μαθητικός διαγωνισμός λογοτεχνίας και ζωγραφικής

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) είναι ένα ανεξάρτητο διεθνές πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη, παρουσία της Ελένης Καζαντζάκη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, και του τωρινού της Προέδρου και Πρεσβευτή Ελληνισμού Γιώργου Στασινάκη. Ο κύριος σκοπός του είναι η προώθηση –με διάφορους τρόπους και ιδιαίτερα με μελέτες– του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957). Εκδίδει την ετήσια επιθεώρηση «Le Regard crétois / Η Κρητική Ματιά», η οποία περιέχει άρθρα, και μελετήματα, ανέκδοτα κείμενα του συγγραφέα σε τέσσερις γλώσσες (γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά), βιβλιοπαρουσιάσεις και κριτικές. Εκδίδει, επίσης, το τετραμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο «Synthesis» σε οκτώ γλώσσες. Σήμερα, 34 χρόνια μετά, δραστηριοποιείται σε 131 χώρες και στις πέντε ηπείρους και έχει πάνω από 9.000 μέλη που αγαπούν τον Κρητικό συγγραφέα και διαβάζουν το έργο του. 

Η ΔΕΦΝΚ βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα και βρίσκεται πάντα κοντά στους νέους. Γι’ αυτόν τον λόγο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και διοργανώνει εκδηλώσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια. Έχει διοργανώσει πολλούς διαγωνισμούς για νέους στις εξής χώρες: Αίγυπτο, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Καναδά, Κύπρο, Σερβία και Τουρκμενιστάν. Σε όσους συμμετείχαν χορηγήθηκε «Αναμνηστικό Δίπλωμα». Στους πέντε νικητές προσφέρθηκαν βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη και ταξίδι στην Κρήτη. 

Με τη συμπλήρωση, το 2023, 35 ετών από την ίδρυσή της και τα 140 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή, η ΔΕΦΝΚ διοργανώνει Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής, που αποτελεί μία ακόμα πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση της.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ενασχόληση των μαθητών/τριών με την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τη ζωή του και τη μελέτη του έργου του, κάποια αποσπάσματα των οποίων υπάρχουν στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικής Γλώσσας και διδάσκονται στις τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Τα αποσπάσματα μπορούν να γίνουν κίνητρο μελέτης ολόκληρου του έργου, με εστίαση σε διάφορα θέματα (φύση, παιδί, ταξίδια, σχολείο, άνθρωπος, κόσμος, Θεός κ.ά), αλλά και μελέτης άλλων του έργων με τη συμβουλή των διδασκόντων εκπαιδευτικών.

Στόχοι του διαγωνισμού είναι να διευρυνθούν και να ενισχυθούν:

 • Η επαφή με τη Λογοτεχνία, Ιστορία, Γεωγραφία, Τέχνες και άλλες επιμέρους επιστήμες, που προκύπτουν μέσα από αυτές και προωθούν τη διαθεματικότητα.
 • Ο εντοπισμός πολιτιστικών στοιχείων και παραδόσεων διαφόρων εποχών.
 • Η γλωσσική έρευνα, η καλλιτεχνική δημιουργία, η καλλιέργεια της φαντασίας, της πρωτοβουλίας και επομένως η ενίσχυση της προσωπικότητας.
 • Η εκτίμηση και αναγνώριση της τεράστιας συνεισφοράς του Νίκου
  Καζαντζάκη στα Γράμματα και τις Τέχνες.
 • Η ενθάρρυνση της φιλαναγνωσίας.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΘΕΜΑ

Ο διαγωνισμός αφορά τη Λογοτεχνία (ποίηση και πεζό λόγο) και τη Ζωγραφική με την παρακάτω θεματολογία:

 1. Ποίηση. Το ποίημα να είναι εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
 2. Πεζογραφία. Κείμενο ελεύθερο σε οποιαδήποτε μορφή πεζού λόγου πάντα γύρω από την προσωπικότητα και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
 3. Ζωγραφική. Θέμα εμπνευσμένο από το έργο του (τοπίο, μνημείο, πορτρέτο του συγγραφέα ή κάποιου ήρωά του κ.ά), σημειώνοντας το σχετικό απόσπασμα. 

ΟΡΟΙ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο διαγωνισμός αφορά μαθητές και μαθήτριες ελληνόφωνων ή ξενόγλωσσων, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ηλικίας 13-18 ετών.

Η συμμετοχή είναι ατομική και κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει έργο  ΜΟΝΟ σε ένα από τα τρία προαναφερόμενα θέματα.

Η γλώσσα του έργου μπορεί να είναι η ελληνική ή γαλλική ή αγγλική ή ισπανική ή γερμανική.

Η έκταση των διηγημάτων πρέπει να είναι από 1000 έως 1500 λέξεις και των ποιημάτων έως 30 στίχοι. Οι διαστάσεις του έργου ζωγραφικής να μην ξεπερνούν το μέγεθος Α3.

Για σχετικό πληροφοριακό υλικό (αποσπάσματα από το έργο, ντοκιμαντέρ, …) μπορείτε να απευθυνθείτε στο εξής email: secretary.siank.gr@gmail.com και στον σύνδεσμο της ιστοσελίδας μας  http://amis-kazantzaki.gr/diagwnismoi  

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30 Ιανουαρίου 2023, στο ίδιο email:  secretary.siank.gr@gmail.com (και να αναγράφεται ως θέμα «Διαγωνισμός»). 

Τα κείμενα και οι ζωγραφιές πρέπει να είναι πρωτότυπα, να μην έχουν δημοσιευτεί ή κατατεθεί σε άλλον διαγωνισμό και να αποσταλούν το αργότερο μέχρι τέλη Μαΐου 2023 σε μια από τις δύο διευθύνσεις:

SIANK

Case postale 2714

CH-1211 GENEVE2DEPOT

SWITΖΕRLAND

ή

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ζωγράφου 7,   Τ.Κ. 71201 

Ηράκλειο Κρήτης

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αποτελείται από:

 • Ζωγραφιστού Κατερίνα, Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ.
 • Νταλαμπέκη Σοφία, Μαθηματικός, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Γενική Γραμματέας του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ.
 • Σκεντέρης Νίκος, Καθηγητής Παιδιατρικής, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Β’ Αντιπρόεδρος της ΔΕΦΝΚ, Λάρισα.
 • Στασινάκης Γιώργος, Νομικός, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, Πρεσβευτής Ελληνισμού, Γενεύη, Ελβετία.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τα έργα θα αξιολογηθούν από την εξής επιτροπή:

 • Αβραμίδου Έλενα, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πεκίνου, Κίνα, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ.
 • Αγγέλη Μαρία, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, Αγρίνιο,Έφορος Παιδείας του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ.
 • Αλεξίου Νίκος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας Queens College, CUNY, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
 • Ασσαριωτάκης Άρης, Εικαστικός, Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης, Κομοτηνή.
 • Βουτσά-Παπαϊωάννου Βάντα, Ιστορικός-Αρχαιολόγος/Συγγραφέας, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Έφορος Δημοσιεύσεων του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ, Κομοτηνή.
 • Βερίγου Χαρούλα, Συγγραφέας /Ποιήτρια, Κέρκυρα.
 • Δημητρίου Κάθυ, Ζωγράφος, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Συντονίστρια του Τοπικού Παραρτήματος της ΔΕΦΝΚ, Οττάβα, Καναδάς.
 • Ζωγραφιστού Κατερίνα, Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ.
 • Καλαμάτας Αθανάσιος, Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ, Μυτιλήνη.
 • Καραταράκης Ζαχαρίας, Φιλόλογος, Επίτιμο Μέλος του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ, Ηράκλειο Κρήτης.
 • Λιανός Διονύσης, Καθηγητής Ιστορίας στη γαλλική εκπαίδευση, Annecy, Γαλλία.
 • Μαρκοπούλου Παυλίνα, Μεταφράστρια-Διερμηνέας, Trainer Eπιχειρήσεων, Πρόεδρος του Παραρτήματος Βελγίου της ΔΕΦΝΚ, Βρυξέλλες. 
 • Μηλίδης Γιάννης, Φιλόλογος, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Παραρτήματος Μελβούρνης της ΔΕΦΝΚ, Αυστραλία.
 • Ξενοπούλου Στυλιανή, Ειδική δασικής βιομηχανίας, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Δουβλίνο, Ιρλανδία.
 • Schwendemann Jean-Claude, Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, Πρόεδρος του Γαλλικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, Στρασβούργο Γαλλία. 
 • Σκεντέρης Νίκος, Καθηγητής Παιδιατρικής, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Β’ Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ, Λάρισα.
 • Σόλαρης Γιάννης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων, Αναπληρωτής Ταμίας του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ, Καλαμάτα.
 • Σπηλιοπούλου Ιωάννα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, Καλαμάτα.
 • Στασινάκης Γιώργος, Νομικός, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, Πρεσβευτής Ελληνισμού, Γενεύη, Ελβετία.
 • Τσαρδίκου Χριστίνα, Γιατρός, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Παραρτήματος Αργεντινής της ΔΕΦΝΚ, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Nostos», Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
 • Χρυσός Νίκος, Συγγραφέας, Α’ Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ, Αθήνα

Τα έργα λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα θα αξιολογηθούν από τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Υπεύθυνοι αξιολόγησης για τα ξενόγλωσσα έργα που θα κατατεθούν είναι τα μέλη της κριτικής επιτροπής:

Αλεξίου Νίκος, Μηλίδης Γιάννης και Ξενοπούλου Στυλιανή (αγγλικά), Ζωγραφιστού Κατερίνα και Schwendemann Jean-Claude (γαλλικά), Σπηλιοπούλου Ιωάννα (γερμανικά), Τσαρδίκου Χριστίνα (ισπανικά). 

Τα έργα ζωγραφικής θα αξιολογήσουν o Ασσαριωτάκης Άρης, εικαστικός (Κομοτηνή) και η Δημητρίου Κάθυ, ζωγράφος (Οττάβα, Καναδάς). 

ΒΡΑΒΕΙΑ 

 • Οι νικητές του διαγωνισμού, ένας από κάθε κατηγορία (ποίηση, πεζογραφία, ζωγραφική) θα λάβουν «Αναμνηστικό Δίπλωμα» και βιβλία του/ή για τον Καζαντζάκη. 

Τα τρία έργα θα δημοσιευθούν: 

– Στις ιστοσελίδες της ΔΕΦΝΚ και

– Στην επιθεώρηση της ΔΕΦΝΚ «Le Regard crétois / Η Κρητική ματιά». 

– Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Υπευθύνων της ΔΕΦΝΚ στο Ηράκλειο Κρήτης (3-5 Αυγούστου 2023), στην οποία είναι προσκεκλημένοι οι τρεις νικητές και τα έξοδά τους αναλαμβάνει η ΔΕΦΝΚ.

 • Η ΔΕΦΝΚ θα απονείμει στους τρεις επιλαχόντες «Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής» και θα προσφέρει ένα ενθύμιο από τη συλλογή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.
 • Σε όλους τους υπόλοιπους θα απονεμηθεί «Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής».  

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί