Μετατρέπει τον ΟΑΕΔ σε «αστυνομία ανέργων» ο Χατζηδάκης

Θα ελέγχουν τους εγγεγραμμένους ανέργους και σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης ή θέσης εργασίας, τότε θα υπάρχουν ποινές έως και διαγραφή από το μητρώο

Διαγραφές ανέργων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» του Χατζηδάκη. Υπάλληλοι της ΔΥΠΑ -πρώην ΟΑΕΔ, θα ελέγχουν τους εγγεγραμμένους ανέργους και σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης ή θέσης εργασίας, τότε θα υπάρχουν ποινές έως και διαγραφή από το μητρώο.

Το «ποινολόγιο» για τους ανέργους, περιλαμβάνει την διακοπή στην καταβολή του επιδόματος και διαγραφή από τα μητρώα από 6 μήνες έως 2 έτη. Σε ειδικές περιπτώσεις προβλέπεται μέχρι και διεκδίκηση επιστροφής χρημάτων, αλλά και πρόστιμα για τυχόν υποβολή ψευδών δηλώσεων.

Ειδικότερα, εάν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ’ αυτό, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για δύο έτη. Αντίστοιχα, διαγράφεται και αν αρνηθεί συμμετοχή σε δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης.

«Τεχνικές» μείωσης των ποσοστών ανεργίας

Η μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ δεν συνεπάγεται πραγματική μείωση της ανεργίας στη χώρα, και πολλοί κατηγορούν τον ΟΑΕΔ για παράλογες και εκδικητικές προβλέψεις που τεχνηέντως επιχειρούν να μειώσουν τα νούμερα των ωφελούμενων.

Αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Διαγραφή από το μητρώο για δύο έτη σε περίπτωση άρνησης τριών θέσεων εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης του ανέργου.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος, σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες σε περίπτωση παράλειψης σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες σε περίπτωση εγγραφής πολίτη ο οποίος ενώ δηλώνει άνεργος, απασχολείται είτε με σύμβαση ή σχέση εργασίας είτε ως αυτοαπασχολούμενος.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες για όποιον αρχίσει να απασχολείται χωρίς να το δηλώσει στη ΔΥΠΑ. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός 12 μηνών, χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, τυχόν παροχές που έχουν καταβληθεί θα αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, ενώ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.
  • Προσωρινή διαγραφή από το μητρώο ΔΥΠΑ για χρονική διάρκεια ανάλογη με τη βαρύτητα της παράβασης και αναζήτηση παροχών που τυχόν έχουν καταβληθεί, σε περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης του ανέργου ως προς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Ψηφιακό Μητρώο. Το ίδιο ισχύει και εάν ο άνεργος παραλείψει να τα επικαιροποιήσει.

Αντίδραση από τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η αστυνομοκρατική αντίληψη της Διοίκησης του ΟΑΕΔ ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα. Από την τοποθέτηση νέων συστημάτων εισόδου των εργαζομένων στις υπηρεσίες με μπάρες…..στην αστυνομία ανέργων. Έτσι αντιλαμβάνονται οι διοικούντες τη σχέση του κράτους με τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Χθες, Τρίτη, 27/9/2022, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Πρωτοψάλτης, εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, την εφαρμογή του ποινολογίου των ανέργων, εκμεταλλευόμενος την απουσία εκπροσώπων εργαζομένων, που με απόλυτο σχεδιασμό αλλά παράνομα έχει φροντίσει να μην εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι, παρά τη γραπτή, πρωτοκολλημένη και υπογεγραμμένη πρόσκληση του Υπουργού Εργασίας. Δεν είχε, μάλιστα, την ευθιξία ο κ. Διοικητής να καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων, έστω για διατύπωση γνώμης, για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Διοικητής είχε φέρει το θέμα στο ΔΣ του ΟΑΕΔ με την προηγούμενη σύνθεση, το απέσυρε όμως άρον-άρον μετά τις αντιδράσεις.

Η εφαρμογή του νόμου «Δουλειές ξανά», που μόνο δουλειές δεν προσφέρει, προσφέρει αθρόες διαγραφές ανέργων μέχρι και 2 χρόνια από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, μετατρέποντας μια ευαίσθητη δημόσια υπηρεσία σε “αστυνομία ανέργων”.

Είναι καθαρό πως η Ομοσπονδία θα αντιδράσει με κάθε τρόπο, συνδικαλιστικά (απεργία-αποχή) και δικαστικά (ακύρωση της απόφασης, κακή σύνθεση του ΔΣ), στην εφαρμογή αυτού του παράλογου ποινολογίου.

Για το ΔΣ

ο Πρόεδρος ο Γ.Γραμματέας

Μακράκης Γ. Τηλιγάδας Κ.”.

Ταυτόχρονες αυξήσεις μισθών για τη διοίκηση της ΔΥΠΑ

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ σημειώνει ακόμη σε ανακοίνωσή της, πως ο Διοικητής της ΔΥΠΑ «αύξησε τον μισθό του με διαδικασίες εξπρές κατά 1.000 ευρώ μετά την ψήφιση του νόμου «Δουλειές Ξανά». «Ο ίδιος αυτός κ Διοικητής θα κυνηγά και θα διαγράφει για 2 χρόνια τους ανέργους που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις», σημειώνουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως όπως δηλώνει ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της ΔΥΠΑ, «η «μόνιμη – σταθερή εργασία» είναι έξω από τον προσανατολισμό του Οργανισμού αφού και οι όποιες ρήτρες που είχαν οι επιχειρήσεις για να διατηρούν τους εργαζόμενους στην εργασία έστω και για 6-12 μήνες μετά το τέλος των περίφημων προγραμμάτων απασχόλησης, είναι πλέον ανύπαρκτες».

«Θυμίζουμε ότι η ΔΥΠΑ είναι ο Οργανισμός που επιδοτεί ένα πολύ μικρό κομμάτι των ανέργων και αυτό ως 12 μήνες, με επίδομα ανεργίας λίγο πάνω από τα 400 ευρώ, που επιδοτεί τους μακροχρόνια άνεργους με ένα επίδομα των 200 ευρώ το οποίο δίνεται και αυτό για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον τα εισοδηματικά κριτήρια είναι η καθοριστική παράμετρος για όλες τις παροχές του οργανισμού (διακοπές, βιβλία, προγράμματα κ.ο.κ.). Δηλαδή υπάρχει παντού κόφτης! Κόφτης στις ανάγκες και στην προστασία των ανέργων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να την παραποιήσει. Το γνωρίζουν τα εκατομμύρια των ανέργων που έχουν περάσει στις ουρές και στις ηλεκτρονικές λίστες του ΟΑΕΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Σημειώνεται επίσης πως με την «εξειδίκευση» που έκανε η διοίκηση της ΔΥΠΑ, προβλέπεται πως «στην περίπτωση, που η εξεύρεση της κατάλληλης θέσης εργασίας καταστεί ανέφικτη, ο εργασιακός σύμβουλος δύναται να προτείνει άλλες διαθέσιμες θέσεις εργασίας που προσιδιάζουν, όσο είναι δυνατόν, στις ατομικές ιδιότητες του αναζητούντος εργασία». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο άνεργος ούτε λίγο ούτε πολύ, θα αναγκάζεται να δεχθεί οποιαδήποτε θέση εργασίας του προταθεί, για να μην υποστεί τις «κυρώσεις».

Αγανάκτηση στο Twitter

Κανονικά το νέο νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη δεν έπρεπε να λέγεται «Δουλειές Ξανά» αλλά «Δουλεία Ξανά». Διαγραφές ανέργων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ ότι θα περιέχει το νομοσχέδιο. Τι εξυπηρετεί ο κύριος Χατζηδάκης;

Μόνο τους εργοδότες που θέλουν σχεδόν τζάμπα εργατικά χέρια. Να τους δίνουν 3 ευρώ και να λένε και ευχαριστώ. Αντί να κοιτάξουν να θεσπίσουν νόμους που να προστατεύουν τους εργαζομενους και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα τους τιμωρούν τους ανθρώπους που δοκιμάζονται σε μια ιδιαίτερα σκληρή οικονομική συγκυρία.

Και σε όλο αυτό το χάος ο Διοικητής της ΔΥΠΑ «αύξησε τον μισθό του με διαδικασίες εξπρές κατά 1.000 ευρώ μετά την ψήφιση του νόμου «Δουλειές Ξανά». Αυτός είναι  ο άνθρωπος που θα κυνηγάει τους ανέργους. Μόνο ντροπή για το επιτελικό κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση απαγορεύει τη φτώχεια και την ανεργία. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται παραδειγματικά#Αστυνομια_ανεργων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί