Κατάληψη ελληνικών τάνκερ: Το Ιράν δημοσιοποίησε βίντεο από το ρεσάλτο

«Έκλεψαν το πετρέλαιο του Ιράν στις ακτές της Ελλάδας, στη συνέχεια θαρραλέοι Ιρανοί προχώρησαν σε αντίποινα και την κατάσχεση των πετρελαιοφόρων του εχθρού» έγραψε ο Χαμενεΐ, αναφερόμενος στο ελληνικό μπλόκο σε ρωσικό πλοίο, το οποίο ήταν έμφορτο με ιρανικό πετρέλαιο, ανοιχτά της Καρύστου. «Αλλά στην προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης, το Ιράν κατηγορείται για κλοπή. Ποιος είναι ο κλέφτης; Αυτός που έκλεψε το πετρέλαιό μας ή εμείς που το πήραμε πίσω;»

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δημοσίευσε επίσημο βίντεο από το ρεσάλτο των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης της χώρας σε ένα από τα δύο ελληνικά τάνκερ που είναι υπό κατάληψη.

Το Delta Poseidon και το Prudent Warrior καταλήφθηκαν στις 27 Μαΐου και έκτοτε έχουν δέσει στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να αποχωρήσουν.

«Έκλεψαν το πετρέλαιο του Ιράν στις ακτές της Ελλάδας, στη συνέχεια θαρραλέοι Ιρανοί προχώρησαν σε αντίποινα και την κατάσχεση των πετρελαιοφόρων του εχθρού» έγραψε ο Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στα social media.

Αναφερόταν στο ελληνικό μπλόκο σε ρωσικό πλοίο, το οποίο ήταν έμφορτο με ιρανικό πετρέλαιο, ανοιχτά της Καρύστου.

«Αλλά στην προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης, το Ιράν κατηγορείται για κλοπή. Ποιος είναι ο κλέφτης; Αυτός που έκλεψε το πετρέλαιό μας ή εμείς που το πήραμε πίσω;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

Η κατάληψη των ελληνικών πλοίων έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις Αθήνας – Τεχεράνης αλλά και φέρει αντιδράσεις από Κομισιόν, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.

Όλες οι πλευρές καλούν το Ιράν να αφήσει ελεύθερα τα πλοία, τα πληρώματα και τα φορτία τους, επισημαίνοντας πως τέτοιες κινήσεις αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Η αντίδραση του Ιράν στις εκκλήσεις αυτές, όμως, ήταν έντονη και, μεταξύ άλλων, είχε καλέσει την Ελλάδα να συνεργαστεί χωρίς την ανάμειξη των ΗΠΑ, αλλά είχε χαρακτηρίσει τις παρεμβάσεις από πλευράς Γαλλίας και Γερμανίας «ανάρμοστες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί