Σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα στο Δημοτικό Ωδείο Ηρακλείου

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων Σπουδαστών και Φίλων του Δημοτικού Ωδείου Ηρακλείου, που αφορά στο σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα του Δημοτικού Ωδείου:

Καθώς ολοκληρώνεται η τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά για το ωδείο του Δήμου Ηρακλείου, ο σύλλογος γονέων και Φίλων του ωδείου, του οποίου σκοπός είναι η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του ωδείου και της εκπαιδευτικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα σε αυτό, προβαίνει στην παρούσα ανακοίνωση – δημοσιοποίηση του στεγαστικού προβλήματος που το ωδείο αντιμετωπίζει, ενός προβλήματος που δυσχεραίνει και υποβαθμίζει το πλούσιο και σημαντικό εκπαιδευτικό του έργο.
Κατά τα τελευταία δύο έτη, από τη στιγμή ίδρυσης του συλλόγου έως τώρα, χρονική περίοδο που συμπίπτει με την περίοδο της πανδημίας, το στεγαστικό πρόβλημα του ωδείου και κυρίως η συρρίκνωσή του, δηλαδή ο περιορισμός των αιθουσών και των χώρων διδασκαλίας που είχε στη διάθεσή του μέσα στο πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο Ηρακλείου, ήταν υπαρκτό αλλά όχι ορατό, επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συνέβη με όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη χώρα μας, βάσει νόμου, η εκπαίδευση γινόταν εξ αποστάσεως και όχι διά ζώσης. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ανάλογο στεγαστικό πρόβλημα είχε υπάρξει, όταν το δημοτικό ωδείο συστεγαζόταν με τις υπηρεσίες δημοτολογίου στο κτήριο της πλατείας Δασκαλογιάννη, πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίστηκε μερικώς με τη μεταστέγαση του ωδείου σε δικό του χώρο στο νέο πολιτιστικό κέντρο, που όμως, όπως διαφάνηκε εξ αρχής, δεν επαρκούσε για την πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών τόσο του ωδείου όσο και της συμφωνικής ορχήστρας Νέων του Δήμου.
Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς που οι μαθητές – χωρίς καν να έχει αυξηθεί ο αριθμός τους – επέστρεψαν κανονικά στο ωδείο, οι διαθέσιμες αίθουσες δεν επαρκούσαν και το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων του ωδείου επεκτάθηκε και τις Κυριακές προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες διδασκαλίας. Το κυριότερο όμως είναι ότι, λόγω επικάλυψης ωρών, γίνονται μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους (συνημμένες φωτογραφίες), αφού στην κύρια αίθουσα προβών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του κτηρίου, ελλείψει άλλων χώρων, γίνονται πολλά θεωρητικά μαθήματα, φιλοξενούνται πολλά πολυμελή τμήματα του ωδείου και επίσης γίνονται πια και όλες οι εκδηλώσεις του ωδείου (συναυλίες μουσικής δωματίου και παρουσιάσεις της μουσικής κατάρτισης των μαθητών του). Αυτό συμβαίνει γιατί δεν παραχωρούνται άλλοι χώροι για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ωδείου από τους συναυλιακούς χώρους που διαθέτει το πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αίθουσα έχει παραχωρηθεί προσωρινά για τις πρόβες της ορχήστρας από τη ΔΕΠΑΝΑΛ, μέχρις ότου η συγκεκριμένη αίθουσα χρησιμοποιηθεί για χώρο αποθήκευσης για το εστιατόριο που πρόκειται να λειτουργήσει σε άλλο όροφο του κτηρίου. Στον ίδιο όροφο υπάρχει και μικρότερη αίθουσα, στην οποία και πάλι προσωρινά φιλοξενούνται τα συμφωνικά κρουστά της ορχήστρας, γίνεται η προπαρασκευή των συνόλων και μαθήματα οργάνων, αλλά έχει ζητηθεί από τη ΔΕΠΑΝΑΛ να της επιστραφεί για να χρησιμοποιηθεί από την καφετέρια που θα λειτουργήσει σε λίγο καιρό στον κάτω όροφο του κτηρίου, χωρίς να έχει οριστεί άλλος χώρος για τις παραπάνω δραστηριότητες του ωδείου και της ορχήστρας.
Πρόσφατα είδαμε με έκπληξη ότι παραχωρήθηκε δωρεάν για δύο ημέρες η αίθουσα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού στο Μουσικό Γυμνάσιο Ηρακλείου για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού έργου του σχολείου, κάτι που δεν συμβαίνει πχ για την Συμφωνική ορχήστρα Νέων του Δήμου, που στις 29 Μαΐου δίνει τη συναυλία της με εισιτήριο. Επίσης είναι γνωστό ότι στους χώρους του πολιτιστικού βρίσκουν φιλοξενία μουσικές δραστηριότητες συλλόγων που δεν ανήκουν στον δήμο. Αυτά όλα είναι απολύτως συμβατά με τους στόχους που θα έπρεπε να θέτει ένας τέτοιος χώρος πολιτισμού και να βρίσκουν σκέπη καλλιτεχνικές δραστηριότητες των δημοτών της πόλης μας. Όμως εύλογα
αναρωτιέται κανείς με ποια μέτρα και σταθμά γίνεται η επιλογή από τους ιθύνοντες για τη δωρεάν παραχώρηση των χώρων του πολιτιστικού και μέσα από ποιες διαδικασίες.
Όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω, όχι μόνο το ωδείο του Δήμου αλλά ούτε η ίδια η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου δεν έχει τη δική της μόνιμη βάση μέσα στο κτήριο του πολιτιστικού συνεδριακού κέντρου της πόλης, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί.
Ως γονείς και φίλοι του ωδείου αλλά και της ορχήστρας νέων, θεωρούμε υποχρέωση μας να αντιδράσουμε, γιατί αναμφίβολα κάτω από αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ότι η ποιότητα σπουδών που παρέχεται από αυτούς τους σημαντικούς φορείς εκπαίδευσης της πόλης μας θα υποβαθμιστεί και ό,τι έχει δημιουργηθεί έως τώρα με πολύ κόπο ανθρώπων που πίστεψαν σε αυτό θα χαθεί.
Κατά την έναρξη αυτής της χρονιάς, ο σύλλογός μας δέχτηκε αύξηση των διδάκτρων από τη ΔΗΚΕΗ με τη δέσμευση ότι αναζητείται νέος χώρος ως παράρτημα του ωδείου προκειμένου όλα αυτά τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν. Στη λήξη της χρονιάς τα προβλήματα έχουν επιταθεί και υπάρχει έντονη ανησυχία για την επόμενη χρονιά, για το αν και κατά πόσον θα
δρομολογηθούν βιώσιμες λύσεις. Θα δοθούν χώροι στο ωδείο από τους υπευθύνους του πολιτιστικού ή θα μισθωθεί άμεσα νέος χώρος για τις ανάγκες του ωδείου;
Θα θέλαμε να κλείσουμε αυτή μας την ανακοίνωση εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό και την εύλογη απορία όλων μας, αν χώροι πολιτισμού, σαν αυτόν που διαθέτει πια η πόλη μας, στο πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο Ηρακλείου, θα έπρεπε να έχουν ως πρωταρχικό τους μέλημα την εκπαίδευση των νέων αυτής της πόλης διευκολύνοντας κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και όχι δυναμιτίζοντάς την.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί