Κρήτη: Εκ νέου στα δικαστήρια η φασιστική επίθεση 15 ακροδεξιών εναντίον 4 γυναικών – Τι γράφουν σε επιστολή τους τα θύματα

Με αφορμή το επικείμενο δικαστήριο την Πέμπτη 26 Μαΐου για την απροκάλυπτη επίθεση ακροδεξιών εις βάρος τους σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο τον Μάρτιο του 2020, 4 γυναίκες, οι Ελεάννα Αποστολάκη, Ηλέκτρα Γάτου, Ειρήνη Πλαΐτη, Ουρανία Σκορδαλού, μας αποστέλλουν το κείμενο που ακολουθεί και υπενθύμιζει την υπόθεσή τους.

Δείτε: Γυναίκες που συμμετείχαν σε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Κρήτη καταγγέλλουν επίθεση από άνδρες

Κρήτη: Στα δικαστήρια η φασιστική επίθεση 15 ακροδεξιών εναντίον 4 γυναικών που διαδήλωναν υπέρ των προσφύγων

“Επιμένουμε όσες αναβολές και να πάρει αυτή η δίκη.
Δε θα τους αφήσουμε να καταφέρουν να ξεχαστεί ό,τι έγινε”, σημειώνουν.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΜΕΡΟΣ 3ο

Μετά από εξάμηνη αναβολή του δικαστηρίου και ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια από την επίθεση εις βάρος μας, στις 26 Μαΐου εκδικάζεται η υπόθεση μας στα δικαστήρια Ρεθύμνου. 

Είμαστε οι Ελεάννα Αποστολάκη, Ηλέκτρα Γάτου, Ειρήνη Πλαΐτη, Ουρανία Σκορδαλού και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε νομικά την ομάδα ακροδεξιών ανδρών (επτά εξ αυτών) που με καλυμμένα τα πρόσωπά τους στις 5/3/2020 μας επιτέθηκαν απροκάλυπτα σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Ο λόγος της επίθεσης δεν ήταν μόνο ότι κατευθυνόμασταν σε πορεία αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, αλλά και επειδή είμαστε γυναίκες και αυτό αποδεικνύεται απ τον τρόπο που μας συμπεριφέρθηκαν και μας απευθύνθηκαν. Εμείς τέσσερις, αυτοί δεκαπέντε, εμείς περπατούσαμε, αυτοί έτρεξαν καταπάνω μας, μας περικύκλωσαν, μας έσπασαν τα πλακάτ, μας έσπρωξαν, μας έβρισαν: «Πουτάνες, είστε η ντροπή της χώρας».

Επιθυμία μας είναι να υπενθυμίσουμε στην κοινωνία ότι η απροκάλυπτη εις βάρος μας επίθεση είναι απόρροια όλων όσων έχουμε ζήσει στο Ρέθυμνο, τα χρόνια που η ναζιστική ΟΕΡ τρομοκρατούσε ατιμώρητη, ενώ όλοι ήξεραν. Σε μια τόσο μικρή κοινωνία, όπως αυτή του Ρεθύμνου, ο φασισμός έχει ονοματεπώνυμα.

Στο μέτρο που μας αναλογεί δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε στο σκοτάδι εκείνων των ημερών.

Δε σωπαίνουμε, 

Επιμένουμε όσες αναβολές και να πάρει η δίκη.

Προηγούμενα κείμενα υπόθεσης:

ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;

https://www.goodnet.gr/news-item/eimaste-i-ntropi-tis-choras.html?fbclid=IwAR17YOyfj_fA0FBm8T2z8b4dfFOK_VaGdASxLsutyrmYCmxc_BgCUdadxxc

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Οι 4 γυναίκες είχαν στείλει ανάλογο κείμενο στο Candiadoc όταν μια ακόμα δίκη είχε οριστεί αλλά τελικά αναβλήθηκε:       

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Μετά από ενάμισι χρόνο αναμονής, στις 16 Δεκεμβρίου 2021 εκδικάζεται η υπόθεση μας στα δικαστήρια Ρεθύμνου. Επιθυμία μας είναι με αυτό το κείμενο να ενημερώσουμε την κοινωνία και να τονίσουμε την σημαντικότητα του γεγονότος, παραθέτοντας την αλήθεια χωρίς φόβο.

Εν μέσω πανδημίας, εγκλεισμού, απωλειών συνανθρώπων μας και επιβολή απαγορεύσεων στην καθημερινή μας ζωή, εν μέσω αναποτελεσματικών μέτρων που διχάζουν μία ολόκληρη κοινωνία και οδηγούν σε διάκριση των πολιτών, σε άνιση μεταχείρισή τους και σε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και ατομικών ελευθεριών, οι τιμωρητικές πρακτικές της κυβέρνησης εδραιώνουν τον φασισμό.

Είμαστε οι Ελεάννα Αποστολάκη, Ηλέκτρα Γάτου, Ειρήνη Πλαΐτη, Ουρανία Σκορδαλού (τα 4 ζευγάρια πόδια) και καλούμαστε  να  αντιμετωπίσουμε νομικά την ομάδα ακροδεξιών ανδρών (επτά εξ αυτών) που με καλυμμένα τα πρόσωπα τους στις 5/3/2020 μας επιτέθηκαν απροκάλυπτα σε κεντρικό σημείο της πόλης, εν ώρα αιχμής, ενώ κανείς από τους περαστικούς δεν αντέδρασε.

Ο προφανής λόγος της επίθεσης ήταν ότι κατευθυνόμασταν σε πορεία αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, κρατώντας πλακάτ από καλάμια του κήπου μας και χαρτόκουτα με συνθήματα υπέρ της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Εμείς τέσσερις, αυτοί δεκαπέντε. Εμείς περπατούσαμε, αυτοί έτρεξαν καταπάνω μας, μας περικύκλωσαν, μας έσπασαν τα πλακάτ, μας έσπρωξαν, μας έβρισαν:  «Πουτάνες, είστε η ντροπή της χώρας».         

Η έμφυλη διάκριση είναι ξεκάθαρη στον τρόπο με τον οποίο μας απευθύνθηκαν. Υιοθετώντας το ρόλο του προστάτη, του πατριώτη, του πατριάρχη, υποτιμούν ξεκάθαρα την γυναικεία/ανθρώπινη υπόστασή μας, προσβάλλουν την αξιοπρέπεια μας, υποβαθμίζουν την σημαντικότητα των επιλογών μας, καταπατούν την ελευθερία της έκφρασής μας.

Η επιλογή μας να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, εντός και εκτός συνόρων, στο δικό μας αξιακό χάρτη κρίνεται παραπάνω από αναγκαία.

Πριν λίγο καιρό, ο σεισμός  στο Αρκαλοχώρι απέδειξε ξεκάθαρα ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή θρησκείας, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να χάσει όλα όσα θεωρούσε έως τη στιγμή εκείνη δεδομένα και αυτονόητα: σπίτι, εργασία, σχολείο, οικογένεια.

Οι πραγματικοί, ωστόσο, λόγοι της επίθεσης εις βάρος μας είναι η έλλειψη παιδείας, ανθρωπιάς και ήθους, το αναίτιο μίσος, η έλλειψη της αίσθησης δικαιοσύνης και σεβασμού, η πεποίθηση ότι κάποιοι είναι ανώτεροι από κάποιους άλλους, ο φόβος απέναντι σε καθετί μη συνηθισμένο, καθώς και η επιβολή και φίμωση της διαφορετικής γνώμης.

Ο φασισμός δεν πεθαίνει σε αίθουσες δικαστηρίων. Ο καθένας από εμάς, όμως, οφείλει να σταθεί μπροστά και να καταγγείλει τη βία και το μίσος.  Σε μια τόσο μικρή κοινωνία, όπως αυτή του Ρεθύμνου, ο φασισμός έχει ονοματεπώνυμα και εμείς τον αναγνωρίζουμε, τον αντιμετωπίζουμε, τον καταγγέλλουμε.

Έχουμε ζήσει το Ρέθυμνο στα χρόνια που η νεοναζιστική ΟΕΡ τρομοκρατούσε, με τους ανθρώπους της να μένουν ατιμώρητοι, ενώ όλοι γνώριζαν. Στο μέτρο που μας αναλογεί δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε στο σκοτάδι εκείνων των ημερών.

Δε σωπαίνουμε, συνεχίζουμε να είμαστε άνθρωποι…

Κανείς μόνος. Καμία μόνη.

Οικονομική στήριξη για τα δικαστικά έξοδα: 

https://www.firefund.net/rethymno4pairoflegs\

( Το κείμενο της επίθεσης, Μάρτιος 2020: 

https://www.goodnet.gr/…/eimaste-i-ntropi-tis-choras.html )

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί