ΠΟΥ: Εκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε την Παρασκευή συνεδρίαση για να συζητήσει για την ευλογιά των πιθήκων, ανέφερε εκπρόσωπος του οργανισμού μέσω email στο Reuters, λέγοντας ότι η συνεδρίαση είναι μία από τις πολλές που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Νωρίτερα το Reuters μετέδιδε ότι η επιτροπή που πρόκειται να συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πανδημικό και Επιδημικό Δυναμικό (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ σχετικά με τους κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπια, έχουν αναφερθεί πρόσφατα εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική.

Η STAG-IH δεν είναι η επιτροπή εντός του ΠΟΥ που θα πρότεινε να κηρυχθεί η ευλογιά των πιθήκων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, την υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ, η οποία βρίσκεται σε ισχύ επί του παρόντος για την πανδημία του κορονοϊού.

Πρόκειται για μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από επιστήμονες από όλο τον κόσμο και της οποίας προεδρεύει ο David Heymann, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι ο οργανισμός εργάζεται για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση συναντήσεων σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων.

Περισσότερα από 100 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μιας ιογενούς λοίμωξης, αναφέρθηκαν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα πολλά ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν και στην Ολλανδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την κυβερνητική υπηρεσία υγείας.

Κρούσματα έχουν αναφέρει μεταξύ άλλων η Βρετανία, Ισπανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί