Πώς «άδειασε» τον Κ. Μητσοτάκη ο Ν. Δένδιας στη Βουλή για τα τουρκικά F-16

Πολλαπλά έκθετος βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή όπου συζητείται για αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ καθώς απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα θέσει θέμα στον Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του να αναβαθμίσει τα F16 που έχει η Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός μίλησε συνολικά για πάνω από 60 λεπτά (έκανε μέχρι και τριτολογία) αλλά επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, σε αντίθεση με τον Νίκο Δένδια ο οποίος παίρνοντας νωρίτερα τον λόγο παραδέχτηκε ότι η αμερικανική απόφαση συνιστά πρόβλημα για την Ελλάδα, αδειάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα η κίνηση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν γιατί η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας.

«Εστάλη στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ ένα pre-notification που αφορά όχι νέα αεροσκάφη αλλά ραντάρ και πυραύλους υπαρχόντων αεροσκαφών. Αυτό δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη. Εάν με ρωτάτε ως υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης, μπορώ να σας απαντήσω. Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα για έναν απλό λόγο. Γιατί η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας και γιατί παραβιάζει – όπως το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει θέσει – την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε:

«Άρα η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Όχι. Όπως το ίδιο σαφής είναι η θέση για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία. Όχι. Αυτή είναι η άποψη και αυτήν την άποψη θα την υποστηρίξουμε και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε με τη στήριξη όλων των κομμάτων της Βουλής».

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέλεξε να απουσιάζει από τα έδρανα όταν μιλούσε ο υπουργός Εξωτερικών, δεν πήρε την «πάσα» και αρνήθηκε να δεσμευθεί ότι θα θέσει το θέμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά την συνάντηση που θα έχουν τις επόμενες μέρες. Μάλιστα, έκανε λόγο για «διαδικαστικό θέμα».

«Έχετε δείξει, κ. Τσίπρα, ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τα F-16. Να σας πω, λοιπόν, ακριβώς τι έχει γίνει με τα (τουρκικά) F-16. Έχει, φαίνεται, υπάρξει κάποιο αίτημα διαδικαστικό σε επίπεδο αμερικανικού State Department για μία αναβάθμιση κάποιων συστημάτων επικοινωνίας των αεροσκαφών F-16. Αυτό αντιλαμβάνομαι ότι έχει συμβεί» ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια «κρύφτηκε» πίσω από το αμερικανικό Κογκρέσο.

«Οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση αναβάθμισης εξαγωγών οπλικών συστημάτων είναι στο Κογκρέσο. Το γνωρίζετε φαντάζομαι. Έτσι δεν είναι; Και γνωρίζετε επίσης ότι το Κογκρέσο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συζητήσει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο πώληση καινούργιων οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, ακριβώς επειδή δεν θεωρούν την Τουρκία αξιόπιστο εταίρο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί