Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση των αντιπροσώπων των κρατών – μελών της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, παρουσίασε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι προτάσεις για το εμπάργκο δεν βρήκαν ανταπόκριση από αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ που σύμφωνα με το Reuters εξέφρασαν την ανησυχία τους για το αντίκτυπο που θα έχει.

«Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής. «Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η ΕΕ εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό φυσικό αέριο και οι ηγέτες της καλούνται να βρουν εναλλακτικές λύσεις την ίδια ώρα που οι τιμές το κόστος ενέργειας έχουν εκτοξευτεί.

Αποθαρρυντικές για τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς είναι και οι προειδοποιήσεις του γ.γ. του ΟΠΕΚ που αναφέρει με ξεκάθαρο τρόπο πως «δεν υπάρχει τρόπος αντικατάστασης των ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου από τους υπάρχοντες προμηθευτές ανά τον κόσμο».

Μερικές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ανησυχούν ότι η διακοπή θα έρθει πολύ σύντομα για να προσαρμοστούν, παρόλο που διπλωμάτες είπαν ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023, λαμβάνοντας εξαίρεση από το εμπάργκο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, ξεκαθάρισε ότι, ακόμη και με αυτήν την παράταση, η χώρα του θα μπορούσε να συμφωνήσει στα μέτρα μόνο εάν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εξαιρούνταν από τις κυρώσεις. Η Σλοβακία ζήτησε δημόσια μια μεταβατική περίοδο τριών ετών.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκε περίπου 4% σε περισσότερα από 109 δολάρια το βαρέλι το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων

Εκτός από ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ακόμη:

  • Την πρόσθετη καταχώριση στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις, αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, αλλά και των υπεύθυνων για τις «απάνθρωπες» σκηνές στην πόλη της Μαριούπολης, όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτό είναι ακόμα ένα μήνυμα στους δράστες του Κρεμλίνου: γνωρίζουμε ποιοι είστε, θα σας κρατάμε υπόλογους και δεν θα διαφύγετε», πρόσθεσε.
  • Tον αποκλεισμό πρόσθετων σημαντικών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων τη ρωσική τράπεζα Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, που κατέχει περίπου το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα.
  • Την απαγόρευση μετάδοσης του Sputnik και του RT στην ΕΕ.

► Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η πρώτη ρωσική αντίδραση στις νέες ανακοινώσεις έρχεται από στέλεχος της Δούμας, ο οποίος εξέφρασε βεβαιότητα ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, απλά θα το κάνουν μέσω τρίτων χωρών. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί