Κόλαφος για Μητσοτάκη από τα διεθνή μέσα- Η ελευθερία των μμε στην Ελλάδα δέχεται επίθεση

Σε άρθρο κόλαφος  το  aljazeera (που υπογράφει ο Ματθαίος Τσιμιτάκης)  κάνει αναφορά για τις συνθήκες που αναγκάζονται να εργαστούν οι Έλληνες δημοσιογράφοι.  Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, «σε μια δημοκρατία, όπου υποτίθεται  τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να ελέγχουν την εξουσία και την κυβέρνηση, στην Ελλάδα λειτουργεί αντίστροφα.» 

Αυτή είναι μια ακόμα διεθνής φωνή κατά των επιθέσεων δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

Το aljazeera φέρνει αρχικά το τελευταίο παράδειγμα ελέγχου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την υποκλοπή στον Θανάση Κουκάκη που εργάζεται για το CNN Greece, και συνεισφέρει στο CNBC, τους Financial Times και το ελληνικό ερευνητικό δίκτυο Inside Story. Επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, το 2020 η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που διοικείται άμεσα από το γραφείο του πρωθυπουργού, έκανε υποκλοπή των επικοινωνιών του, ενώ ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών. 

Μάλιστα όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός όμιλος του Κατάρ, ο Κουκάκης δεν είναι το μόνο θύμα υποκλοπών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Οι δημοσιογράφοι του Solomon, μιας ομάδας ερευνητών δημοσιογράφων που ερευνούν τις συνθήκες μετανάστευσης στην Ελλάδα, η Ηλιάνα Παπαγγελή και ο Σταύρος Μαλιχούδης ανακάλυψαν επίσης ότι είχαν υποβληθεί σε παρακολούθηση από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες παρακολουθούσαν τη δουλειά τους με ανηλίκους στο νησί της Κω. Θύμα πιέσεων όπως επισημάνει το  aljazeera , έπεσε και η Σταυρούλα Πουλημένη, σχετικά με την υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός στην Β. Ελλάδα.

Περιγράφοντας το ισχύον νομικό πλαίσιο, μέσω του οποίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να φιμώσει κάθε διαφορετική φωνή απ’ τη δικιά της αναφέρει, η  κυβέρνηση φαίνεται να εγκρίνει τέτοιου είδους κυρώσεις. «Ένας νέος νόμος εξουσιοδοτεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ) να επιβάλλει επαναλαμβανόμενα διοικητικά πρόστιμα σε εφημερίδες για συκοφαντία.  Βάσει αυτού του νόμου, τα πρόστιμα θα διεκδικούν οι πλειοψηφικοί μέτοχοι όταν η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα δεν πληρώσει και θα εισπράττονται από τον ιδιωτικό μονοπωλιακό διανομέα του Aργος, που ανήκει σε φιλικό προς την κυβέρνηση μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης.» 

Οι  περιπτώσεις Βαξεβάνη και Παπαδάκου

Το aljazeera δίνει μεγάλη έμφαση στις διώξεις του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου για την υπόθεση με το σκάνδαλο της Novartis. Μάλιστα στην αναφορά του είναι ιδιαιτέρως επικριτικό καθώς όπως αναφέρει:

«Τον Ιανουάριο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέζησε από την ψηφοφορία δυσπιστίας που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από την αριστερή αντιπολίτευση σχετικά με τον χειρισμό της κυβέρνησης για το σκάνδαλο σε μια χιονοθύελλα που παρέλυσε τη χώρα. Σε ομιλία του στη Βουλή, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τους ως «συμμορία» που «είναι ελεύθερη να ασκήσει δολοφονία χαρακτήρων» – όρος που ερμηνεύεται ως απλή απόπειρα επηρεασμού του δικαστικού σώματος.

Οι εισαγγελείς είχαν καλέσει τον Κώστα Βαξεβάνη, συντάκτη της έκδοσης Documento, και τη Γιάννα Παπαδάκου, πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια, στο Ανώτατο Δικαστήριο Αθηνών λίγες μέρες νωρίτερα. Κατηγόρησαν τους δύο δημοσιογράφους για εγκλήματα που συνδέονται με τα ρεπορτάζ τους για κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών, οι οποίοι φέρονται να δέχονταν δωροδοκίες από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis για να ελέγχουν την τιμολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων.

Η έρευνα της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, η οποία ξεκίνησε το 2016, έκλεισε την υπόθεση εναντίον δύο Ελλήνων βουλευτών τον Ιανουάριο. Μια δεύτερη έρευνα, ωστόσο, συνεχίζεται στην Ελλάδα, εξετάζοντας φερόμενο πλαίσιο που αφορά έναν πρώην υπουργό, τους εισαγγελείς διαφθοράς που ερεύνησαν την υπόθεση Novartis και τους δύο δημοσιογράφους. Με άλλα λόγια, η Παπαδάκου και ο Βαξεβάνης, που έκαναν εκτενή αναφορά για το σκάνδαλο Novartis, απειλούνται με  φυλάκιση. Μια τέτοια δίωξη θα μπορούσε ουσιαστικά να δημιουργήσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέταξαν την Ελλάδα πέρυσι στην 70η θέση στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου, πέντε θέσεις χαμηλότερα από το 2020. Η θέση της χώρας μειώθηκε σταθερά την προηγούμενη δεκαετία, μια τάση που είναι πιθανό να συνεχιστεί, αν κρίνουμε από τα πρόσφατα γεγονότα.

Η κυβέρνηση αρνείται σθεναρά αυτές τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι υπάρχει πλουραλισμός στη χώρα. Αλλά η δημοκρατία προστατεύεται όταν ο Τύπος είναι ελεύθερος να λέει την αλήθεια στην εξουσία. Αυτό δεν πρέπει να είναι δουλειά των δικαστηρίων να ορίζουν και να αποφασίζουν. Η κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται ιδιαίτερα ζοφερή σε ό,τι αφορά τα θέματα του Τύπου, καθώς συσσωρεύονται προβλήματα, προσελκύοντας σταδιακά το ενδιαφέρον περισσότερων φρουρών για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Επτά ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, εκφράζουν τώρα «σοβαρές ανησυχίες» για την υπόθεση Κουκάκη. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει την ελευθερία του Τύπου», καταλήγει το  aljazeera

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί