Επιβεβαίωσε ο Άδωνις την κυβερνητική αναδίπλωση για τον ΦΠΑ

Η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται με την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων οδηγεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε στροφή 180 μοιρών, όσον αφορά στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο, που μέχρι πριν από λίγο καιρό ξόρκιζε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε είδη διατροφής –εξαιτίας των σημαντικών απωλειών στα κρατικά έσοδα–, εξετάζει πλέον αυτήν την επιλογή, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.  

Συγκεκριμένα ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ξεκάθαρα ότι «το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι και η μείωση του ΦΠΑ εξετάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών». Αν και σημείωσε ότι «το αν θα γίνει η όχι είναι απόφαση του οικονομικού επιτελείου που πρέπει να λάβει υπόψιν του κι άλλους παράγοντες», εντούτοις πρόσθεσε ότι «εξ όσων γνωρίζω, μελετάται να μειωθεί σε ορισμένα είδη στο 6%». 

Ο υπουργός έτσι πρόκρινε το επικρατέστερο σενάριο που κάνει λόγο για μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 6% σε συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης, άλευρα, δημητριακά, ηλιέλαιο. Σημειώνεται ότι ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ με κόστος πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, όσο συνεχίζεται η παρούσα κρίση, η κυβέρνηση θα υποχρεώνεται να λαμβάνει νέα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, τα οποία  παράλληλα οδηγούν σε διεύρυνση του ελλείμματος, αλλά και σε αύξηση του δημόσιου χρέους.

► «Έπειτα από τρεις μήνες, κατά τους οποίους τα κυβερνητικά στελέχη λοιδορούσαν ως ένδειξη λαϊκισμού την πρόταση του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αντιλήφθηκε το αυτονόητο. Οι πολίτες όμως πλήρωσαν ακριβά την ιδεοληψία της κυβέρνησης.  Είναι ώρα να υιοθετήσει τις προτάσεις μας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις», ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας τη δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί