Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου του Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου

Τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης όπου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Κρήτης και έχει δημοπρατηθεί από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τον Περιφερειάρχη που συνοδευόταν από τον Εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη υποδέχθηκε και ενημέρωσε ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Ασκιανάκης, ο αρχαιολόγος – σύμβουλος της Περιφέρειας Γιώργος Τζωράκης και ο αρμόδιος τεχνικός του έργου.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως αναφέρθηκε, έρχεται να αποκαταστήσει τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνταν τα τελευταία χρόνια στις εξωτερικές κυρίως τοιχοποιίες του ναού, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά και τον μεγάλο σεισμό του προηγούμενου έτους. Πρόκειται ουσιαστικά για τη ριζική ανακαίνιση των περίτεχνων εξωτερικών όψεων του ναού, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά την όψη του εξέχοντος μνημείου της πόλης του Ηρακλείου

Οι εργασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Υπουργείου Πολιτισμού και Ενορίας Αγίου Τίτου, ύστερα από μεσολάβηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών στην εν λόγω Σύμβαση, στο σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο του Αγίου Τίτου, πρόκειται να αφαιρεθούν τα φθαρμένα κονιάματα και οι βιολογικές επικαθήσεις στους λίθους, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός, αντιδιαβρωτική προστασία και επικάλυψη με κονίαμα σφράγισης των μεταλλικών στοιχείων, συγκόλληση των λίθινων τμημάτων με συνδέσμους τιτανίου, στερεώσεις με χρήση ενεμάτων και σφραγίσεις ρωγμών με χρήση κονιάματος.

Ο π. Εμμανουήλ Ασκιανάκης που υπέβαλλε το αρχικό αίτημα, ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την έμπρακτη ανταπόκριση -χρηματοδότησης του έργου, τους συνεργάτες του όπως και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την καλή συνεργασία και την ταχεία πορεία των εργασιών, που σύντομα και πάλι αναμένεται να αποδώσουν στην πόλη, σημαντικά αναβαθμισμένο τον Ναό του Αγίου Τίτου, ένα από τα πιο εμβληματικά θρησκευτικά μνημεία της Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί