Τελεσίγραφο Πούτιν: Κόβεται το αέριο σε «μη φιλικές» χώρες αν δεν πληρωθεί με ρούβλια

Ο Πούτιν ανακοίνωσε πως η διορία για την αγορά αερίου με ρούβλια ισχύει από την Παρασκευή 1η Απριλίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα, το οποίο απαιτεί πως οι «μη φιλικές χώρες» πρέπει να αγοράσουν το ρωσικό αέριο με ρούβλια.

Ο νέος νόμος που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου προβλέπει πως οι «μη φιλικές χώρες» πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε Ρωσικές τράπεζες.

Τα υπάρχοντα συμβόλαια αερίου θα διακοπεί αν οι αγοραστές από τις «μη φιλικές χώρες» δεν συμμορφωθούν με τους νέους όρους πληρωμής.

«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη 30/3 ο Πούτιν συνομίλησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τους παρουσίασε τους όρους τους τελεσιγράφου που πρώτα είχε ανακοινωθεί από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κατά τη συνομιλία ο Πούτιν τους μετέφερε πως καμία αλλαγή δεν θα γίνει για τους Ευρωπαίους, μιας και οι πληρωμές θα γίνονται σε ευρώ στην Gazprombank και αυτόματα θα μετατρέπονται σε ρούβλια, δημιουργώντας αισιοδοξία πως η όλη υπόθεση θα καταλήξει σε έναν συμβιβασμό.

Γαλλία και Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας

Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί